- Denne helgen var episk. Vi hadde en sykt bra lederkonferanse.
Det var god stemning da den hvitkledde gjengen iført vikinghjelmer ble fotografert ved søylene til et herskapelig landsted i august 2020. I spissen for det hele, Reidar Furuholmen, som postet en rekke glade bilder fra samlingen på Facebook.
Med på laget: Svein Østvik, best kjent som Charter-Svein. "Helt Kongeee" kommenterer han på posten med «vikingbildet».
De to er aktive pådrivere i medlemsklubb der massiv verving av medlemmer skal gi uante muligheter til å realisere drømmer.
- Få betalt for å dra på cruise!
«Hva med å dra på cruise for en brøkdel av prisen? Hva med å dra på cruise helt gratis? Eller enda bedre, hva med å få betalt for å dra på cruise?»
Slik innledes en presentasjon av inCruises - en klubb som angivelig byr på nesten uante muligheter til fyldige bonuser for flittige ververe. I Norge jobber både Østvik og Furuholmen for å verve nye medlemmer til inCruises.
Reidar Sverre Furuholmen (57) titulerer seg som «International motivational speaker» på sin Facebook-side. For noen år siden var han aktiv i World Ventures, som ble erklært som et ulovlig pyramidespill og stanset av Lotteritilsynet i 2016. Også Østvik var med på virksomhet tilknyttet World Ventures, som ifølge Wikipedia hadde over 2.000 norske medlemmer på det meste.
For sju-åtte år siden var Svein Østvik, kjent som Charter-Svein, med på et såkalt Ponzi-opplegg, Zeek Rewards, som etter hvert ble stengt av det amerikanske finanstilsynet (Security and Exchanges Commision (SEC)). Svindelopplegget, til en verdi av 600 millioner dollar, var da i ferd med å kollapse.
- Det så veldig lovlig ut, sa Svein Østvik til Dagbladet i 2014.
Nå er Furuholmen «regional director» for en «medlemsklubb», inCruises, som frister med enorme muligheter for fortjeneste på å verve medlemmer:
Steg raskt i gradene
Puerto Rico-baserte InCruises frister med rabatterte og gratis cruise-reiser, om du som medlem bare jobber godt nok med vervingen. Er du flink nok til å få med deg flere på å betale for å bli med, kan det vanke lukrative bonuser i millionklassen, forteller inCruises i en promovideo (se under).
Men skal du nå langt, må du gå gradene i et ledelsessystem med sju nivåer.
Incruises' juridiske direktør, Bruce Murdock, opplyser i en lang e-post til Nettavisen at Reidar Furuholmen nå er «regional director».
Svein Østvik, som etter hva Nettavisen får opplyst ble medlem i Incruises i mars 2020, ble etter et par måneder forfremmet til «senior marketing director».
Frister med millionfortjeneste
Metodene for å verve medlemmer og partnere til inCruises skal være både digitale invitasjoner og fysiske samlinger, som den omtalt i innledningen. Incruises gir muligheter for å stige raskt i gradene, og i en presentasjon forklarer klubben om et vell av ulike bonuser som kan skaffe de flinkeste ververne en temmelig solid inntekt på vervingen.
I en promovideo forklarer Incruises hvordan du kan tjene penger på å rekruttere:
Det begynner moderat med at du verver fem nye medlemmer - da slipper du å betale en månedsavgift på 100 dollar. Du kan også søke om å betale ekstra for å bli såkalt partnermedlem - da tilbyr Incruises både nye fortjenestemuligheter og angivelig unik og svært verdifull kursing. For hvert nye medlem du da verver, mottar du da umiddelbart 50 til 150 dollar, ifølge presentasjonen.
Når du helt opp til styrenivå, «board of directors», skal du ifølge inCruises kunne tjene en million kroner i måneden. Dette gjelder såkalte partnermedlemmer, som har betalt 195 dollar i måneden for å få lov til å verve nye medlemmer, og som direkte eller indirekte har vervet mer enn 5.000 personer. Da har de havnet på nest øverste nivå i systemet.
Toppnivået er «Ambassador Board of Directors». Da skal du kunne tjene hele 2,3 millioner kroner i måneden (260.000 dollar), forteller Incruises i en presentasjon.
Incruises hevder å ha over 200.000 medlemmer. Dersom alle medlemmene betaler 100 dollar i måneden inn, går det 240 millioner dollar årlig inn i virksomheten, skriver Finansavisen, som omtalte nettverket i desember.
Advarer mot å bli med på dette
Lotteritilsynet, som fører kontroll med pengespill i Norge, er ikke ukjent med inCruises:
- Vi har hatt noen henvendelser, mest i 2020. Det minner veldig om World Ventures, og vi ser at noen av de samme personene står bak, som Erlend Vatne og Reidar Furuholmen. Det er gjerne gjengangere som tar disse konseptene inn til Norge, sier Silje Sægrov Amble, seniorrådgiver i Lotteritilsynet.
Hun forteller at tilsynet arbeider tett med Økokrim på dette feltet. Selv om det ikke er opprettet konkret sak på Incruises, er Amble tydelig tvilende til lovligheten av konseptet:
- Vi advarer folk mot å gå inn i dette. Konseptet kan innebære brudd på flere regelverk. Pyramidekonsepter tilbyr ofte ulike former for investering, gjerne kalt utdanningspakker eller rabattløsninger. Men for å drive med investeringer må man ha konsesjon fra Finanstilsynet, sier Silje Sægrov Amble, seniorrådgiver og jurist i Lotteritilsynet.
CEO i InCruises er en amerikaner bosatt på Puerto Rico, Michael Hutchinson. På sin linkedin-side omtaler han Incruises som «#1 World’s Largest Subscription-Based Cruise Membership Club». Selskapet opplyser å være registrert som en reisesalgsvirksomhet i de amerikanske delstatene Florida, California og Washington.
Ifølge Amble er det begrenset med ressurser til å følge opp slike virksomheter, og det er ikke opprettet sak mot inCruises i Norge så langt. Men for å klassifiseres som ulovlig pyramide-virksomhet er kriteriene ganske tydelige:
- Det er ofte vanskelig å bevise dette, men hvis hoveddelen av omsetningen kommer fra verving og at man kan tjene penger på å verve andre, vil det være et et ulovlig pyramidespill, sier Amble.
Det er typisk for pyramidespill at markedsføringen bærer preg av at man kan oppnå skyhøy avkastning på lite jobb, ved å verve venner og familie, uten at man helt vet hva som egentlig er produktet, forteller Amble.
- Når hoveddelen av virksomheten er verveinntekt, blir dette ofte kalt noe annet, som medlemsavgift eller lignende, og selskapene vil påstå at dette er et produkt. Med World Ventures så vi at den faktiske bruken av reiser og rabatt var forsvinnende lav.
Det er typisk at virksomhetene bak pyramidespill er amerikanske selskaper med noen norske personer involvert - ofte er ikke selskapet bak aktiviteten registrert i Norge, opplyser Amble.
Lotteritilsynet og Økokrim om pyramidespill: - Folk har sonet i fengsel for dette
Økokrim og Lotteritilsynet har laget en felles tekstplakat om pyramidespill og konsekvensene slik virksomhet kan få for deltakere. Her er teksten:
Et pyramidespill er en virksomhet der deltagerne tjener penger på å verve nye deltagere. Dersom inntektene i systemet i hovedsak kommer fra verving av deltagere eller salg av overprisede eller ikke reelle produkt, er virksomheten et ulovlig pyramidespill. Virksomheten kan også innebære bedrageri, skattesvik og lignende økonomisk kriminalitet.
Det er forbudt å opprette, drive og delta i pyramidespill. Dette går frem av lotteriloven § 16. Selskapene og deltagerne er selv ansvarlig for å følge regelverket. Brudd på pyramideregelen kan også føre til straff i form av bøter eller fengsel etter lotteriloven § 17. Folk i Norge har sonet i fengsel for å ha drevet ulovlig pyramidespill. Vi råder folk til å være kritisk til løfter om stor gevinst: det som er for godt til å være sant er gjerne det.
Lotteritilsynet og Økokrim advarer mot ulovlig pyramidespill og investeringsbedrageri. Lotteritilsynet samarbeider med Økokrim, Skatteetaten og andre etater om å reagere mot, stanse og advare mot ulovlige pyramidespill, vi oppfordrer folk til å ikke satse eller investere penger og å holde seg unna alt som er ulovlig pyramidespill, investeringsbedrageri og annen svindel.
Lotteritilsynet mener det er viktig både å stanse pyramidespill, og å stanse og reagere mot gjengangere som innfører internasjonale pyramidespill i Norge.
Typiske produkt disse selskapene påstår at de selger er investering og aksjer med ekstremt høy avkastning, utdanningspakker for å lære å bli rik, falsk kryptovaluta, pengespill, billige reiser og rabattkuponger.
De fleste selskapene vi får henvendelser om tilbyr en form for investering, uten å ha konsesjon til det fra Finanstilsynet.
Kilde: Lotteritilsynet
Les også: Ekspertenes tips: Slik forhandler du deg til høyere lønn
- Uklart hva du legger i å «verve»
Nettavisen har gjentatte ganger og over flere dager forsøkt å nå Svein Østvik på telefon, SMS og Messenger. Han har ikke besvart noen av våre henvendelser.
Reidar Furuholmen har besvart våre spørsmål på epost:
- Hvor lenge har du vært med i Incruises?
- Siden 1. januar 2020
- Hva er din rolle i Incruises?
- Jeg innehar ingen rolle i inCruises. Jeg har løst en Partner-lisens og det er det hele (inCruises juridiske direktør omtaler Furuholmen som «regional director», red.anm).
- Hvor mange har du vervet som medlem?
- Litt uklart hva du legger i det å «verve». Jeg har solgt ca 20 medlemskap.
- Hvordan foregår vervingen?
- Et medlemskap er meget enkelt å forklare, så for det meste vises dette online.
- Hva har du tjent på å verve inCruises-medlemmer?
- Er det vanlig å spørre vilt fremmede mennesker om deres inntekter? inCruises oppgir tilgjengelige inntekter på sine nettsider.
- Hva er Svein Østviks rolle i InCruises?
- Svein har som ALLE andre Partnere løst en Partner-lisens og INGEN har noen «rolle» utover muligheten til å markedsføre inCruises' konsept.
- Hvor mange personer har Svein Ø. vervet til InCruises?
- Hva jeg vet har han solgt ca 30 medlemskap.
- Har du noen formening om lovligheten av Incruises?
- Selvfølgelig har jeg formening om det, men det blir opp til selskapet å besvare.
- Facebook-feeden din inneholder mange referanser til Lidköping og ting som skal skjer der. Kan du si noe om hva som foregår der?
- Det er nok ganske tilfeldig.
- Ifølge Lotteritilsynet minner inCruises sterkt om World Ventures, som ble stanset på grunn av at det ble definert pyramidespill. Er dette et pyramidespill?
- Jeg tror de fleste vil forstå at et pyramidespill aldri ville forsikre de penger som kundene betaler. Det faller vel på sin egen urimelighet?
- Hvordan vil du selv definere virksomheten?
- Vi selger et medlemskap som i 100 prosent av tilfellene vil gi kunden/medlemmet bedre pris når de bestiller et cruise med de største cruise-rederier i verden. Utover det må det være opp til inCruises selv å definere deres virksomhet.
I en ny epost utdyper Reidar Furuholmen sin formening om lovligheten av virksomheten. Han henviser da til en forklaring på pyramidespill fra Direktesalgsforbundet, og skriver:
- Du spurte om jeg hadde formening om lovlighet av inCruises. Jeg skrev at jeg har selvfølgelig det [...] . Jeg kan ikke se at inCruises på noen måte rammes av det som beskrives som pyramidespill, men er helt i tråd med det som kjennetegner et lovlig nettverkselskap. Og direktesalgsforbundet regnes ifølge Lotteritilsynet som ekspertene på dette felt, jfr. vitneforklaring/dommen mot WorldVentures.
Les også: Støre plasserte alt i banken: Har gått glipp av titall millioner
- Veltalende regionssjef
Incruises' tilstedeværelse i Norge er relativt ny, bekrefter selskapets juridiske direktør, Bruce Murdock, som i en e-post til Nettavisen skriver at det i Norge nå er mer enn 400 aktive partnere og over 600 aktive medlemmer.
«Vi har fem norske ledere som har nådd en lederstatus, deriblant Reidar Furuholmen, en av våre respekterte, uavhengige partner-ledere. Jeg møtte Furuholmen i desember 2019 da han begynte å se på vår virksomhet, og oppfattet ham som genuin, veltalende og bestemt.»
«Jeg er stolt av at Furuholmen har jobbet hardt under pandemien for å oppnå graden «Regional Director» og holde virksomheten i gang i denne vanskelige tiden», skriver Murdock.
Han påpeker at de norske partnerne og partner-medlemmene også kan bygge salgsorganisasjoner utenfor Norge ved hjelp av de digitale markedsføringsmetodene. Men juridisk er de bundet til det amerikanske selskapet, understreker han, og skriver:
«Kunder som har blitt medlemmer fra Norge har gjort dette i tråd med avtaler som er basert på lovgivning som gjelder i USA og knyttet til våre enheter i USA. Det gjelder også partnere».
Videre skriver han:
«Medlemmene betaler til våre USA-baserte avdelinger og vil delta i cruise som nesten utelukkende starter utenfor Norge. Etter hva vi erfarer er det ingen juridiske hindringer for dette for norske borgere. De er heller ingen restriksjoner vi kjenner til for at partnere kan delta i entreprenør-aktivitet. Det er opp til partnere å oppgi virksomheten og betale sin skatt. Våre kontrakter krever at de gjør det.»
Truer med søksmål
Nettavisen har stilt en rekke spørsmål om virksomheten til inCruises. I en lang epost svarer ikke Murdock direkte på våre spørsmål, men omtaler at flere medier har blitt saksøkt etter å ha omtalt virksomheten som et pyramidespill.
Han avviser bestemt enhver likhet med pyramidespill, og forklarer dette utførlig. Ifølge Murdock er inCruises ikke noe mer av et pyramidespill enn Netflix eller Disney+:
«InCruises er en abonnementsbasert medlemsklubb for cruisereiser. Vi drifter en lovlig medlemsklubb, og sparer medlemmenes penger. InCruises er ikke et pyramide-opplegg, og vi har heller ingen likheter med slike ulovlige opplegg. Pyramider og Ponzi-opplegg er ulovlige fordi folk blir skadelidende og taper penger.»
Nettavisen har ikke sitert noen anklager om at inCruises er et Ponzi-opplegg, men Murdock forklarer likevel utførlig hvorfor inCruises ikke er nettopp det. Hva som gjør at inCruises ikke er et pyramidespill forklarer han slik:
«Vi selger vårt medlemskap gjennom et nettverk av uavhengige distributører som vi kaller «partnere». Personer som kjøper vårt medlemskap og dermed kan dra fordeler av medlemskapet i klubben, kaller vi «medlemmer». Noen partnere velger også å være medlemmer, og de kalles «partner-medlemmer».
«Et pyramide-opplegg kjennetegnes som regel av at deltakere som betaler penger til et foretak mottar (1) en rettighet til å selge et produkt og (2) en rettighet til å motta belønning for å rekruttere andre deltakere, som ikke er relatert til salget av produktet til sluttbrukerne.»
«Deltakere i inCruises' markedsføringsprorgram er de ovennevnte partnerne. Det er riktig at partnere betaler penger til inCruises som gir dem retten til å selge et produkt (inCruises-medlemskap), men de får ikke en rettighet til å motta belønning for å rekruttere andre partnere inn i programmet. Ingen partnere mottar provisjon for å rekruttere andre partnere.»
«I stedet mottar de en rettighet til å motta belønning for salg av medlemskap til medlemmer. Betalingen som partnere tjener gjennom deltakelse i inCruises markedsføringsprogram er basert salget av medlemskap til sluttbrukerne - medlemmene.»
«Partnere tilknyttes inCruises ved å signere vår «Independent Business Partner Agreement» og betale en engangssum på 195 dollar for å aktivere avtalen. De kan fornye partner-avtalen årlig ved å betale inn nye 95 dollar på datoen etter ett år.
«For denne summen mottar de blant annet opplæringsverktøy, programvare, inkludert et komplett epostbasert markedsføringssystem, mobil-apper og ledelseskurs, som til sammen er verdt flere tusen dollar. [...]. Avgiftene dekker kostnader for markedsføring, driftsstøtte, markedsføringsverktøy og opplæring som inCruises tilbyr partnere.»
Incruises' epost til Nettavisen er lang og omfattende. Du kan lese eposten i sin helhet her.
- Ikke noe nytt
Nettavisen har latt seniorrådgiver og jurist Silje Sægrov Amble i Lotteritilsynet lese gjennom hele tilsvaret fra Bruce Murdock i inCruises. Slik kommenterer hun hans forklaring:
- Det er samme argumentasjon vi fikk i hele World Ventures saken, der flere av de samme personene var de som var på toppen i Norge. Det er ikke noe i den argumentasjonen som er nytt for oss når det gjelder selskap som mener de ikke er ulovlige pyramidespill. I World Ventures ble salg av medlemskap regnet som verving av nye deltakere, også av retten i tingrettssaken og lagmannsrettssaken.