Gå til sidens hovedinnhold

Charter-Svein og Lothepus i verbalt slagsmål: - bidro til en folkeliggjøring

Debatten-program ble kalt lavmål: - Bidro til en folkeliggjøring, svarer Kringkastingsrådet.

- Det er lavmål å invitere to realitydeltakere for å debattere smittevernstiltak.

Dette er en klage som har blitt sendt inn sin til Kringkastingsrådet etter at Svein Østvik og Leif Einar Lothe deltok i NRK-programmet «Debatten» 27. april, hvor det var en heftig ordveksling om tiltakene mot pandemien har vært riktig. Torsdag formiddag ble klagen behandlet i Kringkastingsrådet.

Nestleder Torgeir Uberg Nærland i Kringkastingsrådet skryter av kjendisdeltakelsen i Debatten:

- Dette var ikke en debatt for eller imot koronatiltak, dette var først og fremst en folkeopplysning rund temaene om økende skepsisen rundt tiltakene, la fagredaktør i NRK, Knut Magnus Berge, frem i redegjørelsen i Kringkastingsrådet torsdag.

Sendingen var tatt i utgangspunktet fra en undersøkelse gjort av Oponion. Der det kom frem at det var et lite, men økende mindretall var skeptiske til myndighetenes koronahåndtering.

- Det gikk på tvil om bruk og effekten av munnbind og tvil om testmetoden, forklarer Berge.

Han trekker frem at hoveddelen besto av fire fremstående fagfolk, mens de to reality-kjendisene var en innledning.

- De var der for å illustrere skepsisen. Østvik fikk uttrykt seg og samt stille ett spørsmål til Espen Rostrup Nakstad, opplyser fagredaktøren.

Nestleder Torgeir Uberg Nærland i Kringkastingsrådet, mener at deltakelsen fra de to kjendisene bidro til å gjøre programmet bredere.

- Når Østvik og Lothe blir invitert på debatten så tenker jeg at det kan ses på som en folkeliggjøring av debatten, og det tror jeg er viktig, påpeker han.

«Charter-Svein» har vært en av de meste profilerte stemmene for korona-skeptikerne, og hans synspunkter ble for alvor kjent da han i midten av april brente munnbindet sitt foran Stortinget.

Les også: «Charter-Svein» angrer ikke på å brenne munnbind foran Stortinget: – Aldri følt jeg har gjort noe viktigere

Det oppsiktsvekkende synet ble dokumentert, og her ser man hvorfor Østvik sjokkerte mange nordmenn:


Mange reagerte sterkt på dette, og det var den store «snakkisen» i ukene etter. Det endte altså med at Østvik ble invitert «Debatten», hvor det gikk en liten kule varmt med Lothe som motdebattant. I etterkant sa flere at debatten var «god og frisk», men det er ikke klageren til Kringkastingsrådet enig i. Dermed kan NRK risikere å få en smekk, hvis medlemmene mener at det var kritikkverdig og eventuelt «lavmål» å invitere de to TV-personlighetene til korona-debatt.

Her fikk Østvik det glatte lag av Lothepus i NRK-programmet med Fredrik Solvang:


Nyhetsdekningen av Israel/Palestina-konflikten, Sian og Alliansen, og Id kontra kristne høytider var også blant sakene som sto på Kringkastingsrådets agenda på torsdagens møte. Møtet ble avholdt digitalt på grunn av smittevern.

I et intervju med Nettavisen nylig gjentok Østvik sin store skeptisisme om koronaviruset og tiltakene:


Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk