Året er 2004. Bergenseren Christer Nordvik er på bryllupsreise i Thailand, men er likevel ikke helt fornøyd:

Fotballklubben Brann jakter medalje i Eliteserien, men Nordvik sliter med å finne oppdateringer om hva som skjer i kampen som favorittlaget spiller.

Den da 26 år gamle IT-ingeniøren hisser seg opp mens han drikker en cocktail av typen piña colada på stranden. En idé ramler inn i hodet hans.

Ved ankomst Bergen ringer han broren Tommy Nordvik, som også er IT-ingeniør. Brødreparet blir enige om å lage tjenesten Fotmob, som i utgangspunktet skal tilfredsstille Nordviks akutte behov for oppdateringer om Brann.

– Vi hadde aldri noen ambisjoner om å bli internasjonale, innrømmer Nordvik i dag.

Inntektene uteble og medietoppene var lunkne

I dag er Bergen-selskapet Fotmob blant verdens mest populære apper for fotballinteresserte. Antallet månedlige brukere økte med én million til totalt åtte millioner i fjor. Målet er å bli verdens største, med over 30 millioner brukere, innen tre år.

Veien dit har vært ekstremt lang og kronglete. I ni år gikk Fotmob omtrent uten inntekter eller faste ansatte. På fritiden delte Nordvik-brødrene ut løpesedler utenfor Brann-stadion. Christers kone Linda trillet barnevognen fra postkasse til postkasse med flygeblader. Ting gikk ekstremt sakte.

Kanskje kunne Christer Nordvik ha sluttet i jobben umiddelbart etter at Fotmob ble lansert, og gått all in. Men da hadde nok Fotmob bommet totalt på markedet, ifølge Nordvik.

– I begynnelsen rettet vi oss inn mot såkalte J2ME-telefoner, som Nokia- og Siemens-telefoner. Det var mye jobb å tilpasse appen for de ulike håndsettene, som gjorde utviklingen veldig krevende.

Og: Drøye tre år senere lanserte Apple-sjef Steve Jobs Iphone. Smarttelefoner ble allemannseie, og systemene som Fotmob forsøkte å tilpasse seg ble på få år utradert fra mobilmarkedet. Nordvik er fornøyd med at han ventet.

I 2008 ble Fotmob blant de første 20 i verden som fikk innpass da det mobile operativsystemet Android ble lansert. Plutselig kunne brukere laste ned Fotmob-appen for å få oversikt over hva som rørte seg i fotballen lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

– I løpet av første kvelden fikk vi 1000 nedlastninger. Antall brukere ble doblet på én kveld. Da iOS og Android ble lansert, ble alt mye lettere og vi fikk langt flere brukere enn før, sier Nordvik.

Nordvik-brødrene skrapte på dørene til mediebedrifter som Bergens Tidende, Bergensavisen og TV 2 for å hente penger og samarbeide, og på den måten vokse videre. Men ingen ville bruke tid eller penger på Fotmob.

– Vi er nok bedre ingeniører enn vi er selgere, men det er vi egentlig glade for i dag, sier Nordvik.

Les også: Fant løsning på konflikt i oljebransjen - nå kaster gigantene seg etter oppfinnelsen til Ove

Gjennombruddet: – Plutselig hadde kolleger og venner installert appen vår

Mens du i starten kunne bruke Fotmob til å oppdatere deg på resultatene fra fotballen i to eller tre ligaer, kan du i dag boltre deg i totalt 500 ligaer på 30 språk i appen fra bergenserne. Appen har brukere i hele verden, i alle land.

Fotmob har flest brukere og tjener mest penger i USA, og ble tidlig store i Storbritannia og Tyskland. Markeder som Australia, Thailand og Ghana vokser fort.

I dag vil ikke fotballfansen kun vite hva stillingen er og hvem som scoret. De vil vite også vite hvem som har ballen mest og hvem som presser. Mange vil være oppdatert på dyptpløyende statistikk før de oppdaterer Fantasy-laget sitt. Da er statistikk om forventede mål (XG) og forventede målgivende pasninger (XA) alfa og omega.

Nordvik forteller at selskapet hele tiden forsøker å finne balansen, og forsøker å levere tjenester til både den jevne forbruker og den spesielt interesserte.

– Vi vil ikke gå så langt inn i statistikken at min 70 år gamle svigerfar detter av. Men vi vil også ha statistikk som gjør at min 16 år gamle sønn kan gjøre research til Fantasy-laget sitt og dykke ned i XG og XA, sier Fotmob-gründeren.

Hvordan gikk appen fra å være liten, med noen få tusen brukere, til å bli global? Nordvik peker på Fotball-VM i 2010 som Fotmobs definitive gjennombrudd. Foran mesterskapet skrev avisgiganten New York Times at Fotmob var blant appene amerikanerne burde bruke for å følge VM i Sør-Afrika via mobil.

– I løpet av mesterskapet fikk vi 300.000-400.000 nye brukere. Plutselig hadde kolleger og venner installert appen vår uten at de visste at jeg stod bak, sier Nordvik.

Les også: Denne oppfinnelsen kan bli en «game changer» for helsevesenet: – Markedet er enormt

Familiebedriften som vil bli verdensledende

Etter VM i 2010 begynte inntektene for alvor å renne inn, og Nordvik vurderte å slutte i jobben for å satse på fulltid. Men så fikk gründeren den gledelige beskjeden om at han skulle bli firebarnsfar - kona Linda var gravid med tvillinger. Derfor gikk det ytterligere et år og to før Nordvik tok Fotmob fra hobbyprosjekt til fulltidsjobb - ni år etter oppstart.

– Ja, det er vanskelig å fortelle om Fotmob uten å snakke om familiens utvikling, medgir Nordvik.

Appen er i bunn og grunn et familieprosjekt: I dag er Christer daglig leder, mens broren Tommy er teknologidirektør. Christers ektefelle Linda har også bakgrunn som utvikler, men jobber i dag som sjef innen regnskap, administrasjon og HR. I dag teller bedriften 20 ansatte, og sjefen ser ikke bort ifra at flere blad Nordvik blir en del av Fotmob snart.

– Etter hvert tar vi sikte på at 16-åringen i familien vil bli med. Han jobber litt med oss innimellom og i sommerferiene, og kommer med innspill, sier Nordvik.

Omsetningen til bedriften økte med 46 prosent til 57 millioner i fjor. Overskuddet økte til 22 millioner kroner.

Planen er imidlertid fortsatt en enorm økning i antall brukere - ikke ansatte. Å få tak i dyktige IT-utviklere er ekstremt vanskelig, og Nordvik er fornøyd dersom staben økes med tre-fire personer i år. Mer trenger han heller ikke.

– Det handler om å ha de rette ansatte. Instagram var vel bare 13 personer da de solgte til Facebook. Vi synes det er fint å være få.

– Dere har vokst fra null til åtte millioner brukere på 18 år. Hvordan skal dere klare å vokse til 30 millioner brukere på tre år?

– Vi har vært veldig fokusert på produkt, og vil bruke mer tid på markedsføring fremover. Vi har inngått store samarbeid med influensere på Tiktok, Instagram og andre plattformer. Vi vil nå ut til flere, sier Nordvik.

– Har dere tenkt på å selge bedriften?

– Vi snakket med noen potensielle investorer for noen år siden, men kom frem til at vi ville drive for oss selv. Vi ønsker ikke press fra utsiden. Vi er en familiebedrift som har dette som lidenskap og hobby, og vi har det fint slik vi har det nå, sier Nordvik.