Med normalt vær vil en gjennomsnittlig strømkunde i Sør-Norge trolig måtte belage seg på en økning på 2.000 kroner for strøm per måned i vinter. Prisen per kilowattime har aldri vært så høy på sommeren som den var på årets siste augustdag, mellom klokken 20 og 21 om kvelden - 1,35 kroner per kilowattime i Sør-Norge.

- Strømregningen er et stort inngrep i familieøkonomien, og jeg skulle ønske at det var billigere, sier Kahrs til Nettavisen.

- Prisene har jo økt mye i det siste, og spesielt i forhold til de lave prisene som var i fjor. Det spørs jo hva som er riktig pris, og hva som er dyrt og billig, sier han.

Lenger nord i landet er det langt rimeligere. Christian Kahrs og familien i Oslo må derfor belage seg på å betale langt mer i måneden for strømmen enn Elisabeth Laila Sævik i Namsos til vinteren.

Allerede nå ser vi hvor store forskjellene er mellom Sør-Norge og Midt-Norge. Onsdag formiddag, mellom klokken 9 og 10, var det over dobbelt så dyrt for strømmen i strømregion øst, som Oslo tilhører, versus strømregion midt, som Namsos tilhører. I Oslo var prisen 1,09 kroner per kilowattime, mens i Namsos og resten av region Midt var prisen 0,49 kroner per kilowattime.

Les også: Nye tall bekrefter: Strømmen har aldri vært dyrere

Opprør mot strømprisene

Namdalsavisa har snakket med Sævik i Namsos om strømprisene slik de er i Midt-Norge nå - langt rimeligere enn sør i landet. En situasjon som er helt annerledes enn i 2010, da Sævik gjorde opprør mot strømprisene.

– Personlig er jeg ikke bekymret for egen økonomi dersom strømprisene skulle øke noe utover høsten og vinteren. Jeg ble veldig bevisst eget strømforbruk da prisen galopperte i 2010, og har siden da i hovedsak benyttet vedfyring til oppvarming, sier Sævik til avisa.

Vedfyring er den eneste varmekilden hun har. Men hun har også varmekabler på gulvet i gangen og på badet. Hun anslår at hun betaler mellom 10.000 og 12.000 kroner for strøm i året. I motsetning til Kahrs i Oslo, bor hun imidlertid alene.

Tar vi utgangspunkt i strømprisen i Oslo onsdag formiddag, og et gjennomsnittlig forbruk på 20.000 kilowattimer i året, er prisen 21.800 kroner. Med utgangspunkt i prisen for Trondheim onsdag, vil et årlig forbruk koste 9.800 kroner. Namdalsavisa påpeker at regnværet i Trøndelag bidrar til å dempe prishoppet i regionen.

Les også: Strømsjokk i Midt-Norge: Betaler fire ganger mer enn nordlendingene

Sævik opplever imidlertid at mange ikke bryr seg noe særlig om strømprisene. Det var i alle fall hennes inntrykk av namdalingene da hun sto opp mot «urettferdige strømpriser» for elleve år siden, til tross for at trønderne enkelte dager måtte betale opptil åtte kroner kilowattimen.

– Det var absurd og urettferdig. Likevel opplevde vi ikke spesielt stort engasjement lokalt. Det virker som folk har det så godt at de blir sløve. Flesteparten bryr seg ikke før de selv begynner å svette. Mange får alt lagt i hendene og tenker ikke selv, sier Sævik.

Reduserte kostnadene

Kahrs sier til Nettavisen at man skulle jo tro at Norge med all vannkraft, som er grønn og fin, skulle kunne levert et rimeligere produkt - både når det gjelder strømprisen og nettleien.

- Det er jo en jungel av priser og avtaler vi som kunder må vandre i. Det er mange forskjellige avtaler, og så må man finne ut om man skal binde prisen eller kjøpe spotpris, sier han.

Les også: Sjekk oversikten: Strømselskapene til en million nordmenn har ikke fått godkjent-stempel

Det siste året har familien brukt cirka 40.000 kWh i huset på 325 kvadratmeter på Ljan i Oslo. Da har fem personer vært hjemme og hatt både hjemmeskole og hjemmekontor. Når strømmen går opp, slik det er ventet at den vil gjøre til vinteren, påvirker det helt klart økonomien. Da må man ta grep.

- Vi har redusert noen kostnader ved å bruke Tibber, og er klar for å se på smarte produkter de tilbyr. Neste prosjekt i huset blir å skifte noen vinduer og dører for bedre å ta vare på varmen i huset som er fra 1970, sier han.

- Man må være så smart som man kan, og se på hvilke tiltak man kan gjøre for å redusere prisen, påpeker han.

- Må slippe å fryse

Kahrs sier at det er lurt å bruke sunn fornuft.

- Vi bruker mindre strøm på tidspunkt på dagen når det er dyrest. Man trenger ikke å kjøre vaskemaskinen når alle andre gjør det. I tillegg lukker vi rom i huset som vi ikke bruker, for å spare strøm, sier Kahrs.

Les også: Venter nytt byks i rekordhøye strømpriser til høsten

Han sier at det også er mulig å installere andre ting i hjemmet for å spare strøm, for eksempel varmepumpe. Selv om det er viktig å spare der man kan, for å redusere strømutgiftene, skal det jo være godt og varmt hjemme også.

- Man må slippe å fryse, påpeker han.