Gå til sidens hovedinnhold

CO2-teknologi kan svekke gassformuen

Norges satsning på CO2-frie gasskraftverk kan true gassformuen. Den dagen teknologien fungerer for kullkraft, vil gasskraftleverandører få et stort problem.

Hvert år bruker Norge store summer på å utvikle CO2-frie gasskraftverk. Målet er å tjene enda mer penger på den norske gassreserven.

Nå mener enkelte eksperter at satsningen kan sette hele gasskraftomsetningen i fare, skriver ukebrevet Mandag Morgen.

I år er det satt av to milliarder kroner til Fondet for miljøvennlige gassteknologien. Den årlige avkastningen fra dette fondet skal brukes på forskning for å utvikle CO2-frie gasskraftverk.

Skulle denne teknologien vinne fram, kan Norge ha gjort seg selv en bjørnetjeneste. Klarer man å utvikle CO2-frie gasskraftverk, kan man også klare å utvikle CO2-frie kullkraftverk, mener ekspertene Mandag Morgen har kontaktet.

Med CO2-frie kullkraftverk vil kull få en renessanse som kan vare lenge. Verdens kullreserver vil nemlig vare i mange hundre år basert på dagens forbruksnivå.

I Tyskland finnes det i dag kullreserver for tilsvarende dagens forbruk i 500 år. India og USA har reserver som tilsvarer forbruker i om lag 300 år.

Kommentarer til denne saken