Verdens ledende drikkevareselskap la tirsdag frem resultatet for årets tre første måneder. Og tallene viser at omsetningen i perioden har økt fra 7626 millioner dollar i 2018 til 8020 millioner dollar i første kvartal 2019. Omgjort til norske kroner tilsvarer det ca. 68 milliarder.

Driftsresultatet er siden første kvartal i 2018 bedret med 500 millioner dollar, 4,25 milliarder kroner. Nettoresultatet til aksjonærene er opp 300 millioner dollar til 1678 millioner. Det tilsvarer med dagens valutakurser 14,2 milliarder kroner, men er noe svakere enn det analytikerne ventet. Coca-Cola-sjefen er likevel fornøyd.

Oppmuntrende

- Vi er oppmuntret av resultatet i første kvartal, ettersom vår strategi for vekst fortsetter å gi sterke underliggende resultater, sier toppsjef James Quincey i The Coca-Cola Company i en pressemelding tirsdag.

For hele 2019 venter leskedrikkgiganten om lag 4 prosent i organisk vekst i inntektene, altså inntekter fra ordinær drift. Fortjeneste per aksje spås å ligge omtrent på fjorårets nivå.

Markedsverdien av The Coca-Cola Company er på om lag 203 milliarder dollar, rundt 1720 milliarder norske kroner. Til sammenlikning er Norges desidert mest verdifulle selskap, Equinor, verdt 676 milliarder kroner.


28 millioner utsalg

The Coca-Cola Company er rangert som nummer 1 innenfor sin bransje i 32 av verdens topp 40-markeder. Det er på verdensbasis 28 millioner utsalg som selger Coca-Cola-produkter.

I Europa fikk drikken sitt gjennombrudd under 2. verdenskrig, takket være forsyninger gjennom amerikanske soldater.

Store Norske Leksikon skriver at i Norge er Coca-Cola solgt fra 1926, først på importerte flasker. I 1937 inngikk Jarlsberg Naturlige Mineralvann avtale om tapping av Coca-Cola i Norge. Fra 1950 ble tilsvarende avtaler inngått med en rekke andre norske mineralvannfabrikker, blant annet Ringnes.

Tapperisamarbeidet med Ringnes ble brutt i 1990-årene. I 1998 åpnet distribusjonsselskapet Coca-Cola Drikker AS Norges største tapperi i Lørenskog med over 1000 ansatte. I tillegg tappes Coca-Cola-produkter i Tromsø, Bergen, Kristiansand og Sarpsborg. Coca-Cola omsatte i Norge i 2017 for 2,6 milliarder kroner.


Mange myter

Verdens kanskje mest kjente drikk ble oppfunnet av apotekeren John Pemberton i 1886. Den populære drikken ble i sin tid hevdet å kurere blant annet impotens og hodepine. Vandrehistorier vil ha det til at Coca-Cola kan brukes som kjølevæske på bilen, rustfjerner, prevensjonsmiddel og rengjøringsmiddel.

I en ordinær halvlitersflaske med Cola er det for øvrig 215 kalorier, 53 gram sukker. Trøsten er at det er 0 gram med fett...

En hardnakket myte vil også ha det til at Coca-Cola-logoen snudd på hodet og som leses bakvendt, viser et antimuslimsk budskap på arabisk. Det er visstnok bare tull. Flere muslimske organisasjoner har gått god for at den velkjente logoen ikke krenker islam eller muslimer, verken direkte eller indirekte.