Gå til sidens hovedinnhold

Collier: - Opsjoner en uting

Norges mest profilerte aksjemegler, Jan Petter Collier, mener opsjoner ikke er egnet som motivasjon for ansatte i børsnoterte selskaper.

Dette kom frem på en presentasjon av kvartalstallene for ABG Sundal Collier onsdag.

- Vi er motstandere av opsjoner. At man får gratis opsjoner uten å ta noen risiko på nedsiden, mener vi, på generelt grunnlag, er en uting, sa Jan Petter Collier.

Må kjøpe aksjer

Dermed sender den erfarne megleren og rådgiveren ut et kraftig signal til de mange børsnoterte selskapene som fortsatt benytter seg av denne formen for avlønning.

ABG Sundal Colliers ansatte må kjøpe aksjer, men kan gjøre dette til en rabatt på 15 prosent i forhold til markedskurs. Det mener Collier er rimelig ettersom de ikke kan selge aksjene før det har gått tre år.

Stridstema

Opsjoner som belønning er et høyst aktuelt tema. Senest i forrige uke satte Folketrygdfondet foten ned for Tomra-styrets forslag til ny opsjonsordning. Styret måtte heve innløsningskursen på opsjonene for å få det gjennom. Samtidig ble Opticom-toppene Robert Keith og Thomas Fussell kritisert for sine rause opsjonpakker. Til det uttalte Keith til Dagens Næringsliv:

- Hvis Haakon Sæther (aksjonær i Opticom, red.anm.) mener at vi vil arbeide for den summen vi får i lønn, er han like gal som en slange. Vi mottar litt i kontanter, men en mann kan ikke leve av kontanter alene. Det står i bibelen. (¿) En mann trenger opsjoner. Mengder av dem.

Lønn uten innsats

Problemet med mange opsjonspakker er at de gir en nærmest ubegrenset gevinstmulighet for lederne, uten at de løper noen som helst risiko. Opsjonsprogrammet fastsettes gjerne med en innløsningskurs lik dagens aksjekurs, og tildeles gratis. I gode tider med generell børsoppgang kan opsjonene gi milliongevinst uten at man trenger å løfte en finger.

To andre problemer har vært knyttet til opsjoner: De kan føre til kortsiktige beslutninger. Lederne prioriterer for eksempel fusjoner og oppkjøp som gir kortsiktige kursgevinster; bra for lederne som innløser, men beslutningene kan vise seg å være ørkesløse for bedriften på sikt.

Videre fremstår opsjoner som kostnadsfrie for bedriften, ettersom de ikke tas inn i regnskapet. Det er likevel juks og bedrag, ettersom verdireduksjonen kommer i form av såkalt utvanning – det blir flere aksjer å dele verdiene på.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?