Gå til sidens hovedinnhold

Coop gjør endringer etter Nettavisen-avsløringer

Nå sender dagligvarekjeden ut melding til alle medlemmer med beskjed om at de kan stille til valg. Tidligere medlemstillitsvalgt er likevel kritisk.

I vår og sommer satte Nettavisen søkelyset på Coop, en medlemseid dagligvarekjede, som i årenes løp har blitt stadig mindre styrt av medlemmene.

I Coop Norge SA, som er eid av samvirkelagene, er det ikke lenger medlemsrepresentanter i styret etter årsmøtet i 2017. I stedet er toppsjefene i samvirkelagene i klart flertall i styret, noe er i strid med vanlige regler for god eierstyring.

- Det er jo helt imot det som er samvirkeprinsippet, for Coop skal jo styres av medlemmene. Jeg har ingen forståelse for det som skjer, sa tidligere medlemstillitsvalgt Finn Pedersen. Han stilte kritiske spørsmål i Coop-møte - og ble kastet ut fordi han var «for gammel».

Også tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang reagerte på at medlemmene har mindre makt.

- Jeg tror en del av dem som skapte samvirkene i sin tid vil rotere i graven når de ser hva som nå skjer, sa han til Nettavisen i sommer.

Les også: Coop åpner for endringer etter kritikk: – Dette er veldig positivt

Nå skjer det imidlertid endringer. Det bekrefter Geir Jostein Dyngeseth, organisasjons- og medlemsdirektør i Coop Norge, til Nettavisen.

- I den situasjonen vi er i nå, er det viktigere enn noen gang å oppfordre folk til å stille til valg, sier han.

- Coop er en demokratisk organisasjon, og det har alltid vært mulig å stille til valg. Men nå trykker vi hardere på enn noen gang. Vi ønsker å komme i dialog med medlemmene, få med så mange som mulig - og få de beste kandidatene i samvirkelagene, påpeker han.

Merk at dette er valg av medlemstillitsvalgte til ditt samvirkelag.

Les også: Det var snart jul. Da vedtok Coop-sjefene en ekstraoverføring på 60 millioner kroner til sine egne butikker

Alle får beskjed

Dyngeseth sier at de alltid har ønsket å komme i kontakt med medlemmer som vil bli medlemstillitsvalgte, men nå er det lettere å få registrert seg.

- Vi har merket mer pågang i sommer og høst enn tidligere, så dette er en ekstremt viktig periode for oss. Vi vil rekruttere så mange kandidater som mulig ved å bruke alle de viktige kanalene våre, sier han.

Medlemsdirektøren sier at de sender ut beskjed til alle medlemmene, både på mail, i Coop-appen og går ut med budskapet gjennom sosiale medier. I tillegg vil samvirkelagene reklamere for valget i butikkene lokalt også.

- Alle kan stille til valg. 99 prosent av medlemmene er med i et samvirkelag som har Coop-valg, mens noen svært få og små samvirkelag har åpne årsmøter i stedet, sier han.

- Men alle kan melde seg uansett, om de vil bli medlemstillitsvalgt. Det er bare å gi beskjed, sier han.

Les også: Coop varsler gransking av påstander om trusler og trakassering

- Flere har meldt seg

Nettavisen har sett at man blir sendt videre til Coops nettsider, for å fylle ut et skjema om man vil melde seg som kandidat, om man har fått varsel i Coop-appen.

Du kan stille til valg om du er medeier/medlem i Coop, og har handlet for minst 10.000 kroner de siste seks månedene eller minst 20.000 kroner de siste 12 månedene.

- Allerede er det flere som har meldt seg enn det har vært i tilsvarende perioder før, og fristen er ikke før 30. september, sier Dyngeseth.

Etter at alle som ønsker har meldt sin interesse for å stille til valg, skal valgkomiteen har kandidater klare i midten av november.

Valget vil skje i uke fire og fem i 2022, som vil si den siste uka i januar og den første i februar. Stemmingen skjer digitalt.

Les også:

- Ikke reell påvirkning

Dyngeseth sier at de gjør Coop-valget mye mer synlig i flere kanaler i år enn tidligere, noe han mener skyldes at de har sterkere kanaler å gå ut i og hvor det er enkelt å melde sitt kandidatur.

En annen endring de har gjort, er å sørge for å samle valget til samvirkelagene. Tidligere har noen samvirkelag hatt valg hvert år, mens noen har hatt annethvert år.

- Nå har vi klart å få det til samme tidspunkt, og kan derfor også gå sterke ut nasjonalt. Dette er særlig viktig når alle medeierne våre inviteres til å stemme på sine lokal kandidater, sier han.

Finn Pedersen, tidligere medlemstillitsvalgt i Coop, er kritisk, og mener det ikke har skjedd en reell endring.

- De går bredt ut for å verve medlemmer, men alt er som før. Du må melde din interesse til valgkomiteen, og om valgkomiteen ikke liker deg, blir du ikke foreslått, sier han til Nettavisen.

- Medlemmene får ikke en reell påvirkning nå heller, sier Pedersen.

Les også: Styrehonoraret økte til 800.000 kroner. Så raste det da Coop-styrelederen gikk av

Mener det vil være gode prosesser

Nettavisen har spurt Dyngeseth i Coop om det faktisk vil bli lettere for vanlige medlemmer å bli valgt inn i år, når de nå går bredt ut for å få flere til å melde seg.

- Demokratiet styres av de som er valgt. Vi vil bidra til å få inn gode kandidater, som videresendes til valgkomiteene. De som er valgt inn til å sitte i vervene må gjøre jobben, men vi gjør det vi kan for å forberede dem slik at de kan gjøre gode vurderinger, svarer han.

Dyngeseth sier at Pedersen selvsagt får ytre hva han mener om saken, men Coop registrerer at det blir valgt inn mange dyktige medlemstillitsvalgte hvert år.

- Det skjer en kontinuerlig fornying, påpeker han.

- Til syvende og sist får alle medlemmene lov til å stemme på sine lokale kandidater under Coop-valget. Jeg er helt sikker på at det blir gode prosesser, påpeker Dyngeseth.

Les også:

- Ikke annerledes enn før

Pedersen mener det Coop gjør her er en «skinnmanøver», og prøver å gi inntrykk av at noe er endret.

- Det er ikke noe annerledes enn før. De har ikke lært noe. Jeg har meldt min interesse selv, så skal bli artig å se om valgkomiteen tar kontakt, sier Pedersen.

Han er kritisk til at valgkomiteen skal ha så mye makt, og har en klar formening om hva som burde vært gjort annerledes:

- Det burde vært et åpent årsmøte hvor alle medlemmene kan møte, komme med forslag, og så stemmer man på de som er foreslått, sier han.

- Det er jo greit nok at det er en valgkomité, men all makt kan ikke ligge hos dem. Medlemmer må velges inn på bakgrunn av at andre medlemmer vil ha deg som talsperson, sier Pedersen.

Les også:

Flere må reise langt

Dyngeseth tror Pedersen overser noe viktig.

- De aller fleste medlemmene er medeiere i relativt store samvirkelag med svært mange medlemmer i store geografiske områder. Et åpent årsmøte for å gjennomføre valg vil jo derfor være svært lite demokratisk, sier han.

- Ved et åpent årsmøte vil prosessen være den samme, man melder sitt kandidatur til valgkomiteen som innstiller kandidater til valg under årsmøtet, påpeker han.

Ulempen med åpent årsmøte er at mange kanskje må reise langt for å kunne stemme, og det vil ikke bli tilstrekkelig representativt for alle medeierne, mener Dyngeseth.

- Nå får alle mulighet til å melde sitt kandidatur, de blir vurdert og noen blir innstilt. Deretter får alle medeierne muligheten sin til å benytte sin demokratiske rett ved å avgi sin stemme under Coop Valget og dermed velge sine kandidater inn i årsmøtet, uttaler Dyngeseth.