Kjøpeutbyttet for 2021 tikker nemlig i disse dager inn på medlemskontoen til alle medlemmene, som også er deres medeiere.

I snitt får hvert Coop-medlem utbetalt et kjøpeutbytte på 726 kroner.

Totalt utbetaler dagligvarekjeden nærmere 1,3 milliarder kroner i kjøpeutbytte for 2021, drøye ni millioner mer enn for 2020. Det betyr ny rekord.

I tillegg fikk medlemmene i løpet av 2021 kupong- og medlemsrabatter som utgjør totalt over én milliarder kroner, som gir et samlet medlemsutbytte på 2,5 milliarder kroner for 2021, som er rekordsum. For 2020 var derimot totalsummen 2,4 milliarder kroner.

- Jeg gleder meg over at vi kan dele et såpass stort beløp med våre kunder som eier oss. Fjoråret ble preget av pandemien og høy omsetning i mange av våre butikker. Det bidrar til høyt kjøpeutbytte, i tillegg til at stadig flere tar i bruk rabatter og andre medlemsfordeler, sier Geir Inge Stokke, konsernsjef i Coop Norge SA.

Nå ber derfor Coop kundene sjekke kontoen.

Les også: Nordmenn har rekordhøy sum på Trumf-konto: - Ta ut pengene

- Flytt pengene

Lar du pengene stå på medlemskontoen din, får du en rente på 0,25 prosent i de fleste samvirkelag, men det vil variere noe. Du får imidlertid høyere rente om du setter pengene på Coops høyrentekonto.

I Coop Øst er renta på 0,25 prosent, men setter du pengene på høyrentekonto får du 0,6 prosent om beløpet er opptil 100.000 kroner.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent fra blant annet Luksusfellen, har ett klart råd om du lar pengene stå på Coop-kontoen:

- Flytt pengene fra medlemskontoen til høyrentekontoen, sier han til Nettavisen.

- 0,25 prosent er knuslete, men fra 0,6 prosent begynner vi å snakke. Det er langt bedre enn mange storbanker får til, selv om det er noe under nisjebankenes tilbud, fortsetter Kvadsheim.

Han oppfordrer nemlig Coop-medlemmer til å la pengene stå på Coop-kontoen dersom man sliter med å spare opp en bufferkonto på egen hånd.

- Du bruke Coop-kontoen som en «gjemt» pengebuffer. Ok, det er kanskje ikke så mye der etter bare ett og to år, men det bygger seg opp etter hvert. Dette taler for å la pengene bli stående hos Coop, sier han.

Les også: Nesten 40 prosent gjør denne sparetabben: - Du taper penger

Oppfordrer til fondssparing

Har du allerede bufferkonto fra før, og strengt tatt ikke trenger pengene, oppfordrer Kvadsheim til å sette pengene inn i et indeksfond.

- Der er forventet avkastning langt høyere enn på Coops medlemskonto. Det er også en form for «usynlig» sparing, som du trolig vil bli særdeles fornøyd når du tar ut pengene igjen fra fondet om 10-20 år, sier Kvadsheim.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge, vet at mange bruker å oppfordre til å sette pengene fra for eksempel Coops kjøpeutbytte på fond.

- Jeg anbefaler medlemmene å se på rentebetingelsene våre mot bankene sine, og risikoene ved fond og hva de årlige utgiftene ved fondet er. Ryker vaskemaskina og du trenger ekstra kroner så får du kjapt tak i pengene du har hos Coop, sier han.

Les også: Advarer fondskunder: – Slik burde du handle i tiden fremover (+)

Viktig for kundene

Coop har i dag 1,9 millioner medlemmer, men Stokke sier at de i løpet av 2022 kommer til å passere to millioner medlemmer totalt i alle Coops samvirkelag.

I 2021 fikk kjeden over 116.000 nye medlemmer, som også er medeiere, og av disse var 38 prosent under 30 år, og over 60 prosent er under 40 år.

- Vi har nok et år med høy medlemsvekst, så dette forteller oss at kjøpeutbytte og andre medlemsfordeler er viktig for kundene. Kundeundersøkelser viser også at medlemmene setter svært stor pris på å spare gjennom kjøpeutbytte, på kuponger og gode medlemskupp, sier Stokke.

- Hvorfor utbetaler dere kjøpeutbyttet en gang i året, i motsetning til konkurrentene deres? Remas Æ-medlemmer får rabatten ved handel og Trumf-medlemmene i Norgesgruppens butikker kan ta ut pengene fra kontoen gjennom hele året.

- Coop er annerledes ved at kundene faktisk er våre medeiere. Kjøpeutbyttet er din andel av overskuddet, som i et aksjeselskap, og utbetales en gang i året. Da settes kjøpeutbytte inn på din sparekonto. I motsetning til Æ og Trumf, får medlemmer i Coop innskuddsrente på pengene som står på medlemskontoen, sier Stokke.

Les også: Coop legger lokk på omfattende granskningsrapport: - Det har absolutt ingen troverdighet