*Nettavisen* Økonomi.

Corona-toget snudde - kraftig oppgang på Wall Street

Til tross for coronaviruset, hadde børsene i USA en kraftig opptur på mandag.

Til tross for coronaviruset, hadde børsene i USA en kraftig opptur på mandag. 

Etter kraftig nedgang hele forrige uke, snudde det på Wall Street med kraftig oppgang.

02.03.20 22:20

NEW YORK (Nettavisen): Børsene i USA var kraftig opp mandag. Dow Jones endte til slutt opp nesten 1300 poeng, som tilsvarer 5,09 prosent.

At Dow Jones var opp 1294 poeng på en dag, gjør det til den største børsoppgangen på en dag siden 2009.

Nyhetsstudio: Her får du siste nytt om Coronaviruset

Også S&P 500 og Nasdaq Composite endte kraftig opp, henholdsvis 4,6 og 4,5 prosent. En av aksjene som ledet an i oppturen, er Apple, som endte opp hele 9,3 prosent.

Både Dow Jones, S&P 500, og Nasdaq Composite var eller ned mer enn 10 prosent i forrige uke, noe som utgjorde den største nedgangen på Wall Street siden oktober 2008.

Svak oppgang på Oslo Børs

I Oslo steg hovedindeksen hele 3,5 prosent da aksjehandelen begynte mandag morgen, men endte til slutt med en svak oppgang på 0,4 prosent.

Les: Tror corona-smitten går inn i en helt ny fase

I London endte børsen 1,2 prosent opp. Også oljeprisen steg betydelig, og mandag ettermiddag kostet et fat nordsjøolje 52 kroner.

Onsdag kveld kommer også nyheten om at British Airways og Ryanair avlyser flere hundre flyavganger i Europa som en følge av coronaviruset. Avgangene som er rammet er fra Heathrow og Italia, Frankrike, Østerrike, Belgia, Tyskland, Irland og Sveits, samt JFK i New York, melder Sky News. Flyavganger fra Gatwick blir også berørt.

Les: Ekspert: - Antall smittede kan dobles hver sjette dag

Forventer rentekutt

Analytikere i finansgiganten Goldman Sachs skrev søndag at de forventer rentekutt både i USA, Storbritannia, Canada, Australia, India og Sør-Korea.

Også flere lands regjeringer varsler økonomiske krisetiltak. Regjeringen i Italia lover både skattekutt og større overføringer til helsevesenet, ifølge Financial Times.

Koronaviruset er den største trusselen mot verdensøkonomien siden finanskrisen, ifølge OECD. Veksten i økonomien kan bli halvert hvis ikke spredningen stanses.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) senket mandag sitt anslag for den globale veksten i 2020 fra 2,9 til 2,4 prosent.

Dette nivået er det laveste siden finanskrisen i 2008 og 2009.

25 er smittet i Norge

Så langt er over 89.000 personer smittet og det er meldt om mer enn 3.000 dødsfall som en følge av coronaviruset.

Mandag kveld kom også oppdaterte tall på antall smittede i Norge. Det siste døgnet er det bekreftet seks nye tilfeller av coronaviruset i Norge. Totalt er 25 personer smittet med viruset her til lands.

Ingen av dem er alvorlig syke, og ingen er innlagt på sykehus, opplyser overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Siri Helene Hauge.

– Alle er i hjemmene sine og er isolert, sier Hauge.

På kort sikt er det ventet at det vil komme flere tilfeller, ifølge Hauge.

12 av tilfellene er i østlandsområdet, inkludert fem ansatte ved Oslo universitetssykehus. Ni av tilfellene er i Vestland, to i Agder, ett i Rogaland og ett i Tromsø. De seks nye tilfellene har alle tilknytning til smitte i utbruddsområder i utlandet.

(Nettavisen/NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag