I 2013 tok Cristina Junqueira en av de tøffeste beslutningene hun noen gang hadde tatt. Hun hadde fått en trygg, fast jobb i en bank, men var blitt lei av å selge folk produkter de ikke egentlig ønsket eller trengte. Hun ville ha en endring, og sa opp.

– Jeg hadde en bra lønn og jeg fikk høre at jeg gjorde det bra på jobben, men jeg følte samtidig at jeg var fullstendig mislykket, fordi jeg trodde ikke på noe lenger. Jeg var lei av å bare gjøre rike folk rikere, sier brasilianske Junqueira (39) i en artikkel i Kellogg Magazine.

Les også: Norges «ukjente» gigant med ellevill vekst: – Har vært pionerer

Ingen lønn

I stedet satset hun på en gründer-bedrift. Hun ble med på å starte opp Nubank, en digital bank. Men starten var tøff og Junqueria fikk ikke lønn i det hele tatt den første tiden.

Men i de senere årene har banken, som jobber for å gjøre finanstjenester mye lettere for folk flest, opplevd en utrolig vekst.

Selskapet er nå det største såkalte fintech-selskapet i Latin-Amerika. I forbindelse med børsnoteringen av selskapet ble det klart at Junqueiras andel var verdt 1,1 milliarder dollar, rundt ni milliarder kroner. Nubank er nå det tredje mest verdifulle børsnoterte selskapet i Brasil, ifølge Fortune, noe som er mildt sagt imponerende med tanke på at Brasil er verdens tolvte største økonomi.

Les også: Nordic Unmanned med tresifret vekst og milliardambisjoner: - Ellevilt er et beskrivende ord

Status som milliardær gjør at Junqueira er i en svært eksklusiv klubb. Ikke bare utgjør kvinner med selvskapt formue bare tre prosent av verdens 500 rikeste personer. Hun er i tillegg historisk som den første kvinnen fra Latin-Amerika noensinne som har skapt en formue på over en milliard dollar på egenhånd, ifølge Bloomberg.

Enkelt

Navnet Nubank kommer fra det portugisiske ordet for «naken», som skal være et bilde på hvordan banken skal fjerne kompleksitet i finansverdenen, slik at folk skal ha mer kontroll over sine egne finanser.

Les også: For syv år siden var det få som våget å satse på gründerne – nå henter de 100 millioner for å vokse ut i Europa

– Å gå opp mot de konkurrentene vi hadde i bankverdenen var veldig vanskelig. Prosjektet var veldig ambisiøst, men vi hadde et veldig bra team med oss, sier hun til Kellogg Magazine

Hun forteller at hun ikke fikk noe lønn i oppstartsfasen.

– Men jeg hadde utrolig tro på hvor vi skulle, sier hun videre.

Vakt oppsikt

Junqueira, som er mor til to barn og har et tredje på vei, har vakt mye oppsikt internasjonalt for sin uvanlige profil, som en ekstremt suksessfull kvinnelig gründer fra Latin-Amerika.

I Brasil skiller hun seg spesielt mye ut i et land der bare én prosent av de børsnoterte selskapene er kvinner, og ti prosent av oppstartsselskapene har en kvinne blant gründerne, ifølge Bloomberg.