Gå til sidens hovedinnhold

Cruise-bingo for Røkke

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker Kværner har fått i oppdrag å bygge et gigantisk cruiseskip for norskamerikanske RCCL. På børsen er det vill jubel.

Cruiseordren har en verdi på over 5 milliarder kroner. Aksjekursen i Aker Kværner steg kraftig forkant av kunngjøringen like etter klokka 12, og var på det meste drøyt 10 prosent høyere enn torsdagens sluttnotering.

Ordre med bismak

Det gigantiske skipet i Ultra Voyager-klassen skal bygges ved Aker Kværners Masa-verft i Finland. Verftet har tidligere bygget en rekke cruiseskip for Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL).

Ultra Voyager-skipet skal ha plass til 5.000 personer - 3.600 cruiseturister og en besetning på 1.400 - og vil stå ferdig i 2006. Skipet vil være 339 meter langt og 38,6 meter bredt.

Gigantordren har stor betydning for Aker Kværners finske verft, men beskjeden fra RCCL har også en liten bismak: RCCL hadde nemlig planlagt å bygge to gigant-skip av samme type. Den opsjonen velger RCCL å vente med, og bestiller bare ett skip i denne omgang.

Gunstigere valutakurs

Det var i juni i år at RCCL kunngjorde planene om å bygge to nye skip ved Kvaerner Masa Yards. Oppdraget var blant annet betinget av at forholdet mellom euro og dollar utviklet seg i riktig retning.

Det har den gjort, men utslagene har ikke vært veldig store. Da byggeplanene ble offentliggjort, kostet en euro 1,18 dollar. I skrivende stund er kursen kommet ned til 1,13.

Undersøker kurshopp

Oslo Børs arbeider nå med å undersøke det kraftige kurshoppet før meldingen fra Aker Kværner tikket inn på børsens meldingssystem. Nyhetstjenesten TDN Finans meldte om storkontrakten allerede klokka 11.58. Tre minutter seinere innførte Oslo Børs børspause, og klokka 12.02 kom nyheten på børsens meldingssystem.

- Vi vil gjøre noen undersøkelser og høre litt om hvordan distribusjonen av meldingen har foregått, sier børsens pressetalsmann Tor Arne Olsen til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Olsen er det Aker Kværners ansvar på påse at børsen har fått meldingen før media får tilgang til den samme informasjonen.

- Vi fikk meldingen fra selskapet klokka 11.56. Men det tar noen minutter før vi får innført børspause i et selskap som Aker Kværner, sier Olsen.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn