Majoritetseier og styreleder i Viking Ocean Cruises Torstein Hagen møtte lørdag og søndag de evakuerte passasjerene fra cruiseskipet «Viking Sky», som fikk motorproblemer og sendte ut mayday-signal ved Hustadvika lørdag.

Hagen hyllet innsatsen og redningsarbeidet til norske myndigheter og frivillige under pressekonferansen på Alexandra Hotel søndag formiddag. Styrelederen sa blant annet at han var «stolt av å være norsk».

- Vi vil rette en stor takk til Hovedredningssentralen Sør-Norge, redningsmannskapet og alle andre som har bidratt i forbindelse med evakuering. De har handlet med profesjonalitet, dyktighet og iherdighet under svært vanskelige værforhold. Vi vil også få takke alle på land som har vist våre gjester omsorg og gjestfrihet etter det som har vært en krevende opplevelse for mange, skrev Hagen i en pressemelding.

Ifølge Kapital doblet Hagen formuen fra 26,2 milliarder til 52 milliarder kroner fra 2017 til i fjor. Milliardæren meldte i 1985 flytting til utlandet. Hagen bor i dag i Sveits, landet der utenlandske statsborgere som tjener pengene sine utenfor Sveits hverken må skatte av inntekt eller formue.

I 2017 betalte Hagen 59.784 kroner i skatt til Norge. Selskapet som eier «Viking Sky», Viking Ocean Cruises, er registrert i Bermuda.

Reagerer på uttalelsene

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen slutter seg til hyllesten av de redningsmannskapet, som før skipet gikk mot land evakuerte 479 personer, men retter en pekefinger mot milliardær Torstein Hagen.

- Han sier han er stolt over å være norsk når han ser hvor godt fellesskapet fungerer, men Hagen burde kunne økonomi godt nok til å vite at beredskapen koster penger. Den betaler vi i Norge som tjener langt mindre, og som ikke har omorganisert livet vårt for å slippe skatt. Jeg håper han kjenner litt på det og tenker på hvorfor vi betaler så høy skatt i Norge, sier Martinussen til Nettavisen.Økonomi.

Like etter at slepet av cruiseskipet hadde begynt, skrev Martinussen en Facebook-status med et velment spark mot Hagen: «Det er bra at skipsreder Torstein Hagen skryter av arbeidet som redningsmannskap, frivillige og offentlige myndigheter nå gjør for passasjerene. Kanskje dette vil gjøre det mer forståelig for Norges nest rikeste mann hvorfor man betaler skatt?». Klokken 10.54 mandag hadde statusen blitt delt 698 ganger og hadde cirka 1.300 likerklikk på Facebook.

- Hvorfor valgte du å skrive statusen midt under redningsaksjonen?

- Redningsaksjonen var på vei til å bli avsluttet. Jeg ville hylle redningsarbeiderne, de frivillige og fellesskapet, som gjorde en enorm innsats for å redde menneskeliv og miljøet. De hadde ikke vært der uten skatt. Det er fort gjort å nedvurdere verdien av at vi betaler til fellesskapet i hverdagslivet, og derfor ville jeg fremheve det, sier Martinussen.

- Det kan fremstå som at du forsøkte å gjøre et politisk poeng ut av en pågående redningsaksjon?

- Jeg så flere intervjuer med Hagen der han gjentatt ganger uttrykte hvor stolt han var over å være norsk. Jeg har også lest flere artikler om hans skatteflukt. Det er viktig å minne om at slik beredskap ikke dukker opp av seg selv - det er noe som må planlegges for. Jeg hyller skatten og skattebetalerne som gjør at beredskapen fungerer, sier Martinussen.

Les mer: Roser Norge for innsatsen etter redningsaksjonen

Formidabel vekst

Ifølge Kapital har Viking Cruises opplevd en formidabel vekst de siste årene, med en gjennomsnittlig økning på 27 prosent årlig. Av de 20 milliardene Viking Ocean Cruises omsatte for i fjor, kommer to tredjedeler fra elvecruise og resten fra havcruise, ifølge finansbladet.

Hagen havnet i offentlighetens søkelys i forbindelse med den påståtte korrupsjonsskandalen i 2015 som førte til at Bergens daværende ordfører Trude Drevland gikk av. Hun ble korrupsjonssiktet sammen med Hagen og havedirektør Inge Tangeråd. Saken ble henlagt i 2016 på bevisets stilling.

I en kommentar til Nettavisen.Økonomi sier Torstein Hagens rådgiver Jon Mørland at Hagen avstår fra å imøtegå Martinussens påstander fordi Viking Ocean Cruises er opptatt av å håndtere passasjerer og mannskap.

Les mer: Passasjer: - Fikk Titanic-følelse