- Det er hard kamp om å få plass i norske butikkhyller, selv for kjente og kjære klassikere som Cuba, sier Håkon Mageli, konserndirektør for kommunikasjon og Corporate Affairs i Orkla, til Nettavisen.

Kiwi sluttet å selge den i de fleste butikker for mange år siden, og nå bekrefter Mageli at også Rema 1000-butikkene har valgt å ikke fortsette å selge sjokoladen. I neste uke utgår den fra sortimentet.

- Cuba har rett og slett solgt ganske lite noen år, og da vi skulle rydde plass til spennende nyheter i sjokoladehylla fra neste uke var det naturlig å ta ut Cuba snarere enn en bestselger, sier Calle Hägg, PR- og kommunikasjonssjef i Rema 1000 til Nettavisen.

Les også: Advarer mot prisfelle på sjokolade: – Du kaster penger rett ut vinduet

Lansert i 1938

Cuba har eksistert siden 1938, noe som gjør at det er en av sjokoladene med aller lengst historie i norske matbutikker. Ved lansering var Nidar inspirert av det store utland. Flere sjokolader på den tiden fikk navn etter det som den gang ble oppfattet som eksotiske land.

Opprinnelig var den halvrunde sjokoladen laget for hånd og solgt som konditorvare. I dag lages Cuba på Nidars moderne sjokoladefabrikk i Trondheim ved hjelp av maskiner.

- Vi vet at Cuba har noen tilhengere, men vi tror nyhetene som kommer inn skal slå godt an hos de sjokoladeglade blant oss, sier Hägg.

Les også: Rema 1000 knuses av konkurrentene

Nye produkter

Hägg forteller at blant nyhetene finner vi en ny, crunchy New Energy fra Orkla og Melkesjokolade med brownie fudge og havsalt fra Freia.

- Vi har dessverre begrenset plass i hylla, og jobber alltid med å gjøre utvalget vårt så attraktivt for kundene som mulig, sier han.

Les også: Vi har smakt oss gjennom 34 appelsinjuicer fra dagligvarebutikkene. Her er de beste kjøpene (+)

Det ble solgt cirka 25 tonn Cuba i 2020, og sjokoladen er fortsatt å få kjøpt i andre kjedeprofiler som Coop, Spar, Meny og Bunnpris, opplyser Mageli i Orkla.

- Lav etterspørsel

Kiwi forklarer årsaken til at de tok sjokoladen ut fra sitt sortiment.

- Produktet var tidligere inne i alle butikker, men ble tatt ut på grunn av lav etterspørsel, sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.

De har likevel ikke fjernet produktet helt fra kjeden.

- Vi har Cuba inne i våre to største butikker, som er Kiwi XL Strømsø senter og Kiwi XL Ligosenteret i Drammen, sier Arvin.