*Nettavisen* Økonomi.

Dagfinn og Lenes unike Tyrolerhus tar av på Finn

- Jeg ble helt satt ut, sier megleren.

18.09.19 12:22

KRØDSHERAD (Nettavisen Økonomi): - Det er et helt unik hus. Det har vært helt konge å bo her, sier Dagfinn Bråthen til Nettavisen. Han og kona Lene selger nå det gigantiske huset på 600 kvadrat ved innsjøen Krøderen, halvannen time fra Oslo.

Huset er av det enestående slaget, og har allerede har fått hele 18.000 treff på Finn.no. Det er bygd som et ekte Tyroler-hus i mur, og malt og dekorert av den østerrikske kunstneren Johannes Obleitner.

Du kan se hvordan huset ser ut i videoen over.

Les også: Paret kjøpte villaen for 24 mill. i 2014 - nå forlater de Norge og selger for 62 mill.

Megleren ble satt ut

Murhuset har en enorm hovedhall som er 5,5 meter under taket og kan minne om et høyfjellshotell. Det er full av kunstneriske detaljer både ute og inne.

De fleste får store øyne når de ser huset, inkludert megler Martin Morken Hjertås i NBBO Eiendom.

- Jeg har vært eiendomsmegler i 15 år og solgt over 1000 boliger, men noe sånt har jeg aldri vært borti før, sier Hjertås til Nettavisen.

- Første gang jeg så dette huset ble jeg helt satt ut. Det er ikke ofte. Huset er fullstendig overveldende. Du finner ikke dette noe annet sted i Norge. Det er virkelig unikt, sier han.

Les også: Slik lykkes du i budrunden - dette må du ikke gjøre

Blikkfang

Det var kunstneren Johannes Obleitners venn, Erich Hailand, også fra Østerrike, som sto bak byggingen av huset på 60-tallet.

- Hailand kom fra Østerrike. Han hadde vel en idé og en drøm i hodet om hvordan han ville ha det. Han hentet folk fra Østerrike til å gjøre jobben sammen med familien, inkludert Obleitner, som malte det, sier Bråthen.

Klikk på bildet for å forstørre.  

SELGER BOLIGEN: Lene og Dagfinn Bråthen selger boligen sin i Krødsherad. Foto: Halvor Ripegutu

Hailand hadde huset frem til 80-tallet. Deretter vekslet det hender en tre-fire ganger før han og kona overtok boligen i 2015.

Les også: Får ikke solgt Trondheims dyreste bolig - kutter prisen med 3 millioner kroner

- Vi har kjørt forbi dette huset i mange år før det og det er jo et blikkfang. Vi så det var til salgs når vi selv var i ferd med å flytte. Da måtte vi slå til, sier Bråthen.

Camping

Da hadde imidlertid huset stått ubrukt i flere år og trengte en stor oppussing. Det har de fått de siste årene, selv om en god del fortsatt gjenstår til neste eier.

- Jeg synes det er ålreit å beholde stilen. Det er et veldig spesielt hus og ingen som hadde trodd vi skulle bo der. Et sånt hus skulle man tro kostet veldig mange millioner, så da vi fikk muligheten så hoppet vi på, sier Bråthen.

Les også: Selger Villa Hjortnes i Oslo - bare tre boliger er dyrere på Finn.no

De har imidlertid bestemt for å selge igjen. De siste årene har nemlig ekteparet blitt bitt alvorlig av Camping-basillen og bruker mesteparten av somrene på camping-ferie. Da er det lite tid igjen til det nødvendige arbeidet på huset.

- Det var en campingvogn som ødela alt, sier Dagfinn Bråthen og ler.

- Vi ser at ungene er voksne og har flyttet ut. Da blir det litt mye for oss to å sitte på dette og det er fortsatt en del å gjøre. Vi må bare kaste inn håndkleet når vi bruker hele sommeren på camping, sier Bråthen.

Les også: Her er håndverker-tabbene du aldri må gjøre

Stor spredning

Prisen på huset er satt til 3,7 millioner kroner, selv om den tekniske verdien ifølge megleren ligger på 14 millioner kroner. Det er imidlertid gjort endel fratrekk fra oppgraderinger som må gjøres.

- Det er en vanskelig bolig å sette en pris på, men vi mener prisen vi har nå reflekterer den tekniske verdien, geografisk beliggenhet og slike ting, sier Hjertås.

Han tror det kan ta litt tid å finne en rette kjøper, til tross for over 18.000 treff på Finn.

- Vi har fått god spredning på boligannonsen, og antallet som har sett den på Finn er uvanlig høyt. Det er endel som har meldt sin interesse, men det gjenstår å se hvem som vil kjøpe den, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.