Nye tall fra Varehandelsindeksen viser en oppgang på 1 prosent i det sesongjusterte omsetningsvolumet for detaljhandelen i oktober. Det skjer etter en økning på 0,4 prosent fra august til september.

Forbruket av varer steg med 0,5 prosent i september, og DNB Markets anslo på morgenen omtrent samme oppgang i oktober. En vridning mot mer forbruk av tjenester innebærer at varekonsumet kan bremse noe mer opp.

Handelsbanken Capital Markets spådde tidligere i uken en økning på 0,2 prosent. Begge ekspertmiljøene tok altså litt for lite i.

Statistisk sentralbyrå (SSB) skriver fredag morgen at de fleste næringene hadde økt omsetningsvolum i oktober. Den største veksten kom fra butikker som selger sportsutstyr og fritidsbåter, samt netthandel.

Les også: Julepriskrigen er trappet opp: - Forventer at disse varene går ned mer i pris

Ned 8 prosent

Men, dagligvarebutikkene opplevde derimot sin tredje måned på rad med nedgang i sesongjustert omsetningsvolum. Siden toppen i juli er fallet samlet på over 8 prosent.

– Nivået på omsetningen i dagligvarebutikkene ligger likevel langt over nivåene fra før pandemien, sier rådgiver Marie Skjeldås i SSB i meldingen.

Under koronapandemien har nordmenn brukt mer penger på varer og mindre på tjenester. Det skyldes at svært mange tjenester ikke var tilgjengelige grunnet restriksjonene.

I tillegg har vi ifølge SSB handlet mer i Norge grunnet begrensningene på grensehandel og reising. Begge deler har gitt store utslag i detaljhandelen, nå ser vi den motsatte effekten.

Les også: Avgiftskutt skulle bremse grensehandelen: – Det har null effekt!

Ikke overraskende

– Nå som samfunnet gradvis har åpnet mer opp igjen er det ikke så overraskende at vi begynner å se tendenser til at endringene som skjedde under nedstengingen reverseres. Grensehandelen tok seg for eksempel kraftig opp allerede i 3. kvartal, sier Skjeldås i meldingen.

Bensinstasjoner og møbelbutikker hadde også en nedgang i sesongjustert omsetningsvolum i oktober.

Varekonsumindeksen (tidligere detaljhandelsomsetningen) viser utviklingen i husholdningenes konsum av varer. Statistikken bygger på detaljomsetningsindeksen, førstegangsregistrerte biler, elektrisitetsstatistikk og tilsvarende statistikker.