Det fremgår av selskapets kvartalspresentasjon fredag.

Der fremgår det at prisene på varer som selskapet selv kjøper inn, som olje, kjøtt og grønnsaker, har økt enormt og at det må kompenseres for.

«Det har vært spesielt høye prisøkninger innenfor vegetabilske oljer, korn, kjøtt, grønnsaker, meierivarer og emballasje», skriver selskapet. De understreker samtidig at de ser at kostnaden for frakten av varene har økt kraftig.

Økte kostnader

«De globale verdikjedeforstyrrelsene har også ført til økte fraktpriser og
forsinkelser i transport. Kombinasjonen av økte råvarepriser og fraktrater har påvirket
Orklas innkjøpspriser negativt i 3. kvartal 2021», skriver Orkla, som derfor varsler at prisene på varene de selger til dagligvarekjedene, som Rema 1000, Norgesgruppen og Coop, må opp.

Les også: Gjerrigknarken reagerer kraftig på Noras jordbærsyltetøy

Dette står tydelig både i avsnittet for Orkla Foods, der blant annet Grandiosa, Big One og Toro ligger, og Confectionary and Snacks, med merkevarer som Kims og Nidar,

«Resultatveksten i kvartalet ble imidlertid delvis motvirket av høyere innkjøpskostnader på tvers av alle markeder. Prisene økte for flere
råvarekategorier, emballasje, samt transport og energi. Dette forventes å fortsette og vil avkreve ytterligere prisøkninger fremover», heter det i Foods-avsnittet.

«Det er forventet at kostnadsøkningene vil fortsette fremover og det vil kompenseres med prisøkninger», heter det under Confectionary and Snacks.

2022

Konsernsjef i Orkla, Jaan Ivar Semlitsch, sier at prisene vil først stige i starten av 2022. Dette gjelder trolig også Norge, ettersom leverandører som Orkla bare kan sette opp prisene et par ganger i året, blant annet rundt 1. januar.

Les også: Orkla-sjefen varsler prissjokk etter at råvareprisene har steget til himmels

Også Orklas konkurrenter, som den britiske kjempen Unilever, har uttalt noe liknende tidligere.

Les mer her: Dagligvaregigant setter opp prisene: – Skal bli enda verre

Ellers kan Orkla vise til svært utvikling i driftsinntektene, takket blant annet være økte priser, som stiger fra 34,5 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor til 36,4 milliarder i år.

Lønnomheten er tross motvinden heller ikke så verst. Resultat er 4,5 milliarder kroner, mot 4,1 milliarder på samme periode i fjor.