– Det er ikke mulig å få tak i solsikkeolje lenger. Det sier Christopher Harlem, administrerende direktør i Harlemgruppen til Nettavisen. Handelshuset håndterer 300.000 tonn med råvarer i året.

Harlem forteller at problemet oppstod umiddelbart etter Russlands okkupasjon av krigen.

– Jeg kan kanskje få tak i noe volum i oktober når det kommer en ny avling, sier han.

Etter krigsutbruddet 24. februar i år har prisene på solsikkeolje skutt i været , og er nå tre ganger dyrere enn i fjor. Råvareeksperten tror ikke det vil komme noen ny avling med solsikker fra Ukraina nå.

Både Tyskland og Spania har for lengst innført rasjonering av solsikkeolje i matbutikkene.

Les også: Yara-sjefen er dypt bekymret: – Det er vanskelig å sette ord på

Orkla: – Vi jobber intenst med alternativer

Orkla er leverandører av merkevarer som Grandiosa, Stabburet, Toro, Nidar, Kims og Sætre. Matgiganten leverer til dagligvaremarkedet, restauranter og hoteller. Utenom Norge besørger det børsnoterte selskapet Norden, Baltikum og utvalgte land i Sentral-Europa.

Ifjor oppnådde selskapet det høyeste driftsresultatet noen sinne.

For nesten ti år siden startet næringsmiddelindustrien å bytte ut palmeolje med solsikkeolje i mange kjente merkevarer. Gradvis ble oppskriften i Nugatti, Mariekjeks, Ritz-kjeks, Smash og en rekke kjeks fra den kjente kjeksfabrikken Sætre, byttet ut.

Maarud og Kims steker en rekke snacksprodukter i solsikkeolje, og den populære oljen brukes dessuten i suppeposer, sauser og majones.

Orklas Nugatti, Marie- og Ritzkjeks reklamerer med at de bruker solsikkeolje. I Nugatti er solsikkeolje den viktigste ingrediensen.

13. mars ble det kjent via Mattilsynet at flere matprodusenter opplevde akutt leveringssvikt på enkelte råvarer som følge av krigen i Ukraina.

– Hele den norske næringsmiddelindustrien jobber nå intenst med alternativer som følge av Ukraina-krigens konsekvenser for næringsmiddelindustrien. Vi har en betydelig jobb å gjøre, sier Håkon Mageli, kommunikasjonssjef i Orkla, til Nettavisen.

Mangel på solsikkeolje kan føre til at matprodusenter må endre eller erstatte innholdet i produktene sine.

Matprodusentene ble derfor oppfordret til korrekt merking av produktene for å sikre matryggheten til norske forbrukere.

– Om et par måneder kan det bli mangel på først og fremst russiske og ukrainske varer som hvete, matoljer og emballasjer, uttalte administerende direktør, Petter Haas Brubakk, i NHO Mat og drikke, til Nettavisen i sa mangelen ble kjent.

Orkla har tidligere uttalt til Dagbladet at sertifisert palmeolje er et av alternativene de ser på.

Mageli opplyser mandag at de har en rekke ferdigvarer de nå tar vurderinger rundt.

Etter at det ble kjent at Orkla sliter med tilgang på råvarer i produksjonen, har selskapet vært forbeholden med å uttale seg om saken.

Flere EU-land har innført rasjoneringer i enkelte matbutikker på vegetabilske oljer, men norske dagligvareaktører sier de foreløpig har kontroll.

– Slik det ser ut per i dag, så har vi grei tilgang på både solsikkeolje og rapsolje i våre butikker. Dermed er ikke dette noen aktuell problemstilling hos oss, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, til Nettavisen.

Norgesgruppen står blant annet bak Meny, Kiwi, Spar og Bunnpris. Selskapet er Norges største dagligvareaktør med en markedsandel på 44 prosent. Coop opplyser det samme.

Les også: Ukraina-krigen dobler prisene: – Vi får ikke tilbud en gang

Prisene på solsikkefrø har gått i været

Ifølge Harlem har prisene på solsikkefrø blitt tre ganger så dyre. Når handelshusene ikke får tak solsikkeolje går de over til rapsolje. Harlem sier at stort sett alle produsenter er dekket med rapsolje ut året. Europeisk industri og dagligvare har inngått kontraktleveranser ut året – enkelte ut 2023.

– Jeg kan ikke levere et tilbud på rapsolje før i 2023. Generelt er kapasiteten sprengt om du skal ha ordentlige volum. Du må vente til neste år for å få det. Prisen på rapsolje har doblet seg fordi det er manko på solsikkeolje. Det samme gjelder soyaolje.

Han forteller at det heller ikke er noen tilbud på maisolje for tiden.

Samtidig fortsetter fraktprisene å stige. Harlem forteller at det nå fort tar fire til fem måneder å få en container med råvarer sendt til norske havner.

– Det er forsinkelser i hele systemet, og ombord er det en budprosess på hvilke containere som får være med, sier han.