Daniel Standal Digernes hentet ut sin model Y i slutten av november. Etter at den nye bilen ble levert forsøker han nå å selge bilen han kjøpte i juni 2019, nemlig en Model 3.

– Det mest kjedelige for meg var å utsette til nyåret med å selge fordi det virket lurt å vente på grunn av økte avgifter. Jeg sitter nå igjen med verditap på to biler.

Han sier han ikke er så oppgitt over verditapet på Model Y-bilen fordi han skal ha den i mange år.

– Men det er veldig kjedelig å måtte sette ned prisen på Model 3.

Foreløpig har han kuttet 35.000 kroner på opprinnelig salgspris, men annonsen har straks ligget ute i to uker uten interessenter. Dermed ligger det fort an til mer.

– Jeg tipper at jeg kanskje må sette ned prisen med ytterligere 15 til 25.000 kroner. Jeg hadde håpet å selge bilen for 400.000, realistisk var å få solgt den for omtrent 380.000, men vi er snart nede i 350.000 kroner.

Han kjøpte bilen som han nå forsøker å selge i juni 2019. Digernes sier han ikke går rundt og er sint, men heller skuffet.

– Jeg har jo familie som bestilte seg bilen innen et kvarter etter at priskuttet ble kjent, og flere venner som er på vei til å bestille. Så jeg prøver å se det større bildet og være positiv, avslutter han.

Kritisk til ledelsen

Andre, som Thomas Hoddevik, er kritisk til hvordan toppledelsen tar avgjørelser som påvirker kundegruppen. Han og familien kjøpte en Model Y Long Range, som de fikk levert i slutten av november.

– Jeg har ingenting negativt å si om de ansatte hos Tesla og deres service, men er kritisk til ledelsens avgjørelser.

Hoddevik sier det var stort fokus fra Tesla og press fra kundene om å få ut flest mulig modeller før nyttår. 1. januar trådte vekt- og momsavgiften i kraft. Han sier prisene særlig har endret seg for Long Range-modellen av Y. Performance-modellen har holdt seg relativt stabil i pris.

– Plutselig står det to uker etter nyttår at prisene endrer seg voldsomt for enkelte modeller. Man har fått en A og B-modell på disse bilene som i utgangspunktet var priset likt.

Verditap på 60.000

I tillegg til prisforskjellen som ikke var mellom modellene da han kjøpte sin Model Y Long Range, så har verdien på bilkjøpet gått ned omtrent 60.000 kroner for Hoddevik og familien.

– Alle vet jo at prisen går ned når man kjøper ny bil, men verdien faller med 60.000 kroner i tillegg fra da vi hentet den hos forhandleren.

For Hoddevik og familien er planen å beholde Teslaen i mange år.

– Sånn sett kommer vi nok unna med verditapet på et eller annet tidspunkt. Men omdømmet til Tesla har sviktet litt.

– Jeg syns ikke det går an å sammenligne bilkjøp med det å kjøpe en risikoaksje. Når man kjøper aksjen tar man risikoen, men det er ikke samme spilleregler når man kjøper en bil.

– Du vet at det ligger en viss sum man taper per måned, det er en del av reglene. Men det at Tesla skal hjelpe til med verdi tapet var ikke det vi forventet, legger han til.

Han sier ellers at de er veldig fornøyde med bilen, og at den fungerer til alt de hadde tenkt til å bruke den til.

– Rart å føle seg snytt

Jørgen Pollen Syversen syns ikke at priskuttet er negativt. Han syns heller at de norske forbrukerne som har spekulert i videresalg må ta det på egen kappe.

– Tror du det er mange nordmenn som har spekulert?

– Det er det helt sikkert mange som har gjort. Ikke bare i Tesla, men mange nye elbilvarianter. Det har de siste seks årene vært mulig å kjøpe og ha elbil nesten uten å nesten tape penger på å eie i ett til to år på grunn av etterspørselen i bruktmarkedet.

– Dersom man er villig til å ta risiko for å tjene penger, kan man ikke klage om markedet endrer seg og du ikke får den fortjenesten du ønsket eller forespeilet deg. That's the cost of doing business, sier han.

Syversen mener årsaken til at Tesla har kuttet prisene er den fallende etterspørselen i Kina, samtidig som at verden har endret syn på det å kjøpe «luksusgoder» som bil. Derfor tror han priskuttet vil bidra til å holde etterspørselen oppe.

– Hvis noen føler seg snytt av Tesla som reduserer prisen så er jo det litt rart. En kan ikke klage om prisen går opp for så å klage når den går ned.

Syversen eier i dag en Tesla Model 3, og en Audi e-tron 55. Han venter nå på en Model Y med bakhjulstrekk som skal erstatte model 3. Han hadde tidligere model X før Audi-en.

– Tror du at du må kutte prisen på Model 3 når du skal selge?

– Ja, det kan nok kanskje hende at den går ned 20 til 40.000 på noen måneder nå, sier han.