Gå til sidens hovedinnhold

Dansk euro-skepsis vokser

Danskene er irritert over at Tyskland og Frankrike får operere med enorme budsjettunderskudd, og stadig færre vil vrake den danske krona til fordel for euroen.

Bare 49,2 prosent av velgerne ønsker nå å avskaffe det såkalte euroforbeholdet, viste en meningsmåling i København-avisen Børsen fredag.

42,1 prosent av de spurte ønsker å beholde denne særordningen, som betyr at danskene kan stå utenfor det europeiske valutasamarbeidet. Forbeholdet kan bare avskaffes ved en folkeavstemning, og det er høyst tvilsomt om en slik avstemning i dag ville ende med et ja.

Danske kommentatorer tror den økende euroskepsisen først og fremst er en reaksjon på EUs manglende straffetiltak mot Tyskland og Frankrike. De to landene vil i 2004 for tredje år på rad bryte påbudene i EUs såkalte stabilitetspakt om økonomisk disiplin.

Grense

I henhold til stabilitetspakten skal underskuddet på eurolandenes statsbudsjetter holdes innenfor en grense på 3 prosent av vedkommende lands brutto nasjonalprodukt BNP. BNP er den samlede verdi av de varer og tjenester landet produserer på ett år.

- Når franskmenn og tyskere slipper unna med årelange brudd på underskuddsregelen, er ikke stabilitetspakten verdt papiret den er skrevet på. Da har det heller ingen hensikt for Danmark å innføre valutaen som pakten skulle være en garanti for, sier mange dansker.

Samtidig viser grunnlagsmaterialet for meningsmålingen i Børsen at skepsisen til euroen er del av en dypere mistro til EU generelt. Blant annet stiller danskene seg tvilende til den nye felles grunnloven som ventes vedtatt på EUs toppmøte i Brussel neste helg.

Lureri

Danmark, Sverige og Storbritannia er i dag de eneste av EUs 15 medlemsland som ikke har innført euroen. Skepsisen i de tre land skyldes mange faktorer, blant dem er også frykten for å bli lurt når de gamle og velkjente nasjonale valutaene forsvinner.

I Växjö i Sør-Sverige ble tre unge menn fra Litauen nylig anholdt for bruk av falske eurosedler. Metoden som også har vært brukt andre steder, går ut på at svindlerne gjør mindre innkjøp som de betaler med en falsk seddel pålydende 100 euro.

De ber så om å få vekslepengene i den lokale valutaen. Ifølge den europeiske politiorganisasjonen europol er det siden euroen ble innført 1. januar 2002 avslørt rundt 20 ligaer som har drevet produksjon av falske eurosedler i stor skala.

(NTB-Ritzau-TT)

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn