Dansk kommune har gitt tillatelse til å bygge Vest-Europas høyeste bygg

VANVITTIG BYGG: Bestseller Tower vil med sine 320 meter over bakken bli Vest-Europas høyeste bygg.

VANVITTIG BYGG: Bestseller Tower vil med sine 320 meter over bakken bli Vest-Europas høyeste bygg. Foto: (Bestseller)

Vil rage 320 meter over bakken.

11.03.19 22:42

Den danskeide kleskjeden Bestseller fikk mandag kveld grønt lys fra politikerne i kommunen Ikast-Brande til å bygge det som vil bli det desidert høyeste bygget i Norden.

Det planlagte Bestseller Tower vil nemlig rage 320 meter over jorden i den mellomstore Midtjylland-kommunen med omtrent 40.000 innbyggere.

Bygningen blir dermed en kjempe sammenlignet med Turning Torso i Malmø, som med sine 190 meter per dags dato er Nordens høyeste bygning. Også Petter Stordalens planlagte hotell i Gøteborg, Karlatornet, vil med sine 245 meter bli underlegen det danske byggverket.

- Spektakulært

Byggingen av Bestseller Tower forventes å starte i slutten av 2019, og byggeperioden vil strekke seg over tre-fire år, skriver danske TV Midtvest.

Tårnet er en del av en helt ny bydel som vil bestå av et område tilsvarende 90 fotballbaner. Byrådet i Ikast-Brande var mandag helt enige om å gi tillatelse til byggingen.

- Jeg har sjeldent opplevd en så enstemmig støtte fra de lokale. Det har nærmest vært skuffende få innsigelser og klager til borgermøtene. Man skal lete lenge etter demonstrasjonstog mot dette her, sier Henrik Engedahl i kommunens teknikk- og miljøutvalg til TV Midtvest.

Også borgermesteren i kommunen, Ib Lauritsen, gleder seg over rekordbygget.

- Det er spektakulært og stort, og det vil være et trekkplaster, sier han.

Fryktet for flysikkerheten

Ifølge borgermesteren er det kun det danske forsvaret som har kommet med innvendinger mot bygget. Da det ble klart at bygningen ikke ville påvirke flysikkerheten, trakk forsvaret imidlertid sin innsigelse.

- Lokalt har det ikke vært noen motstand, verken politisk eller blant innbyggerne, sier han.

Byrådet har også gitt Bestseller tillatelse til å bygge fire andre bygninger på mellom 40 og 75 meter. Firmaets ambisjon er å skape en bydel som skal tiltrekke gjester til både shopping, utdannelse, konferanse-fasiliteter og hoteller. Men det er altså Bestseller Tower som er selve kronen i verket.

Vest-Europas høyeste

Med sine 320 meter vil bygget bli høyere enn det legendariske Eiffeltårnet i Paris, som «kun» er 300 meter høyt. Med toppantennene rager riktignok Eiffeltårnet 324 meter over bakken, men selve bygget er altså ikke mer enn 300 meter høyt.

Faktisk blir Bestseller Tower det nest høyeste bygget i Europa, skriver TV-kanalen. Det er kun det 350 meter høye OKO Tower i Moskva som er høyere.

Til sammenligning er Norges høyeste bygg, Nexanstårnet i Halden, 120 meter høyt. Det mer kjente Oslo Plaza er det nest høyeste, med sine 117 meter.

Mens Bestseller Tower tidligst vil stå ferdig i 2022 eller 2023, vil Petter Stordalens Gøteborg-hotell etter planen stå ferdig i 2021. Dermed vil Karlatornet ha æren av å være Nordens høyeste bygg i et par år, før Bestseller Tower smadrer rekorden på et senere tidspunkt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.