Enda en storbank varsler endring i rentene etter at styringsrenten ble satt opp forrige uke. Tirsdag ettermiddag varsler Danske Bank at de hever boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng.

– Nå ser vi at stadig flere merker inflasjonen på lommeboka, og våre rådgivere forteller om økt trykk på kunder som ønsker økonomisk veiledning. Med dagens rentejustering tilpasser vi oss endringen i styringsrenten og markedsituasjonen, sier Steinar Nielsen, leder for personmarked i Danske Bank Norge.

Eksisterende kunder vil bli varslet om endringen i løpet av de nærmeste dagene og disse vil gjelde fra 13. november.

Nordea og DNB hevet også

Nordea varslet mandag ettermiddag at de hever boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng.

– Norges Bank har igjen hevet styringsrenten som tiltak for å dempe prisveksten. I tråd med dette har vi besluttet å heve rentene på boliglån og på innskudd, sier Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea Norge, i en pressemelding.

På innskuddssiden økes renten med inntil 0,5 prosentpoeng. Beste rente vil være på BSU-konto med 4,55 prosent.

Nye rentesatser for eksisterende lån i Nordea vil gjelde fra 7. november 2022.

Storbanken DNB meldte tidligere mandag at de vil heve renten på boliglån og innskudd med inntil 0,5 prosentpoeng. Det etter at Norges Bank satte opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng torsdag.

Minutter etter rentevarselet fra DNB kunngjør SpareBank 1 at de gjør det samme.

– Norges Bank har lenge varslet at styringsrenten skal opp for å dempe den høye prisveksten. Også etter denne renteøkningen er boliglånsrenten er på et lavt nivå historisk sett. Vi tror at de fleste vil tåle de varslede renteøkningene, sier Nelly Maske, konserndirektør for Privatmarked i SpareBank 1 SMN.

I forrige uke økte Norges Bank styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 2,25 prosent.

KLP først ut

KLP var først ut med å heve rentene på både lån og innskudd. Det gjorde de fredag, dagen etter at renten ble hevet. Banken økte boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng og innskuddsrenten med inntil 0,6 prosentpoeng.

For bankenes eksisterende kunder vil endringene gjelde fra 7. november (DNB) og 8. november (KLP).

– At Norges Bank denne uken for fjerde gang i år hevet styringsrenten, påvirker markedsrenten som bankene låner inn penger til. Det gjør at vi må øke renten på boliglån og innskudd, sier Jorunn Ygre Storjohann, som er direktør for personmarked i KLP Banken.

Beste boliglånsrente blir 3,45 prosent nominelt for Grønt Boliglån Ung for medlemmer med pensjon i KLP, mens beste innskuddsrente blir 2,30 prosent nominelt for Topprentekonto medlem.

De nye rentene gjelder fra 8. november for eksisterende kunder. For nye boliglån gjelder ny rente fra 26. september og for nye innskuddskontoer fra 28. september.

Les også: Forbrukerøkonom om skattegrep: – Hvis ikke du gjør en endring selv, merker du det ikke før neste år

To doble hevinger på rad

Styringsrenten øker med 0,50 prosentpoeng. Neste økning kommer trolig i november, og boliglånskundene må regne med 4,3 prosent rente i 2023.

Det normale er at Norges Bank endrer renten med 0,25 prosentpoeng av gangen, men markedet ventet en dobbel renteheving. Styringsrenten er nå oppe på 2,25 prosent, og renten er økt med 1,50 prosentpoeng siden juni. Beslutningen i dag er enstemmig.

Ved siste møte, i august, hevet også sentralbanken renten med 0,50 prosentpoeng.

Bankene følger raskt på med å sette opp rentene ut mot kundene.

Norges Bank setter opp renten for å dempe prisveksten. En sterk prisvekst rammer primært de med lavere og midlere inntekter. Biter prisveksten seg fast, kan den bli vanskelig å få ned igjen.