Sentralbanken bestemte seg torsdag for å heve renten med 0,25 prosentpoeng. Fortsatt er renten historisk lav i Norge, men flere nordmenn forbereder seg nå på flere renteøkninger.

– Renterace

Øystein A. Schmidt er pressesjef i Danske Bank Norge står midt i kundestormen som slår innover Danske Bank. Han mener renteøkningen gir et «renterace» de kommende dagene.

– Da Øystein Olsen & Co. i Norges Bank satte opp renten i september merket rådgiverne hos oss et rush av nysgjerrige kunder som ønsket råd om hvorvidt fastrente var riktig for dem. Det kan fort bli et renterace på kundeservice de neste dagene, sier han til Nettavisen.Økonomi.

Her kan du se sentralbanksjef Øystein Olsens begrunnelse for torsdagens renteøkning:

Schmidt mener interessen for fastrentelån har vært høy de siste månedene. Nå er mange nysgjerrige på å binde renten.

– Interessen for fastrentelån de siste månedene har vært høy, sammenlignet med hva man har sett de siste årene. Det er ingen tvil om at Ola og Kari Nordmann nå har fått øynene opp for at risikoen ved å binde er veldig lav, sier han.

Lønner det seg å binde renten?

Ifølge Danske Bank får du nå en nominell rente, altså rente før gebyrer og ytterligere omkostninger, fra 1,90 prosent på vanlig boliglån.

Hvis du skal binde renten, må du ut med mer, men du slipper å stresse over renteøkninger de kommende årene.

– Du må huske at når det gjelder å binde renten handler det ikke om å vinne over banken. Du betaler en viss pris for å slippe usikkerheten og bekymringene, og ha forutsigbarhet i økonomien, sier Frank Jullum som er sjeføkonom i Danske Bank.

Opp ett prosentpoeng

Ifølge hans prognose skal renten økes enda en gang i løpet av året, og to ganger neste år. Da vil renten til Sentralbanken være opp ett prosentpoeng fra 0,75 til 1,75. Det vil gi dyrere boliglån.

Dersom bankene øker rentene tilsvarende vil det bety flere titusenvis for de fleste boligeiere.

For en familie med tre millioner i huslån har i gjennomsnitt nå en rente på 2,43 prosent ifølge SSB. Hvis renten økes ett prosentpoeng og boliglånsrenten øker tilsvarende hos banken din, vil du måtte ut med 30.000 kroner mer i rente før skatt.

Det betyr 2.500 kroner ekstra hver måned før skatt.

– Ingen nedside

Sjeføkonom Frank Jullum mener det er lite eller ingen nedside ved å binde renten, og minner om at folk har anledning til å sikre seg mot det.

– Du må huske at du kan sikre renten i fem år fremover for omtrent et halvt prosentpoeng høyere rente. Sånn sett – gitt de signalene sentralbanken har gitt, at renten skal opp til et nivå på omtrent 2 prosentpoeng de neste årene, er det ingen nedside ved å binde renten nå, sier han til Nettavisen.Økonomi.

Han legger til at hvis renten skal opp til omtrent 2 prosentpoeng er det i praksis ingen kostnad ved å binde renten de kommende fem årene.