Gå til sidens hovedinnhold

Dårlig elbil-nytt for norsk økonomi

Kraftig elbil-vekst i fremtiden kan føre til færre norske jobber allerede i dag.

Elbil-effekten vil undergrave oljebransjen raskere og tidligere enn ventet. Det mener Rystad Energy, et norsk analysebyrå som er et av verdens fremste og mest velansette innen energimarkedet.

Treffer de med sine nye tall, er det dermed dårlig nytt for norsk økonomi, i hvert fall for den store delen som er avhengig av nettopp oljenæringen. Den viser nemlig at olje nærmer seg toppen tidligere enn ventet.

Og det kan vi i en betydelig grad takke elbilen for.

Les også: MDG med nye drastiske klimatiltak mot fly: Nye forbud og kvotesystem for alle

Elbiler viktig

I den nye analysen anslår Rystad at etterspørselen etter olje vil nå toppen allerede i 2026, altså bare fem år frem i tid. De tror i tillegg den vil falle markant fra 2030.

Ti år er en svært kort tid i oljebransjen, gitt at det gjerne tar så lang tid fra man finner oljen til man starter utvinning. Det norske gigantfeltet Johan Sverdrup, for eksempel ble oppdaget for ti år siden og er fortsatt ikke oppe i full produksjon. Forventninger om fall i oljeetterspørselen om ti år betyr dermed at leting etter olje, som er en stor del av oljenæringen, blir mindre attraktivt. Slike anslag kan dermed føre til færre norske oljejobber allerede i dag.

Rystad peker på elbiler som en viktig grunn til nedturen for oljenæringen. Personbiler, busser og frakt utgjør 48 prosent av oljeetterspørselen, og spesielt elbiler vil skyte fart i tiden fremover, ifølge byrået.

De skriver at elbiler bare er seks prosent av globale bilsalg i dag, men vil være 23 prosent i 2025. I Norge er elbilandelen forøvrig allerede over 50 prosent.

Les mer her: Ekstrem Tesla-effekt ga kjempehopp i elbilsalget: – Skal innrømme at jeg var bekymret

Men snart vil elbiler ta fullstendig over. Innen 2050 vil de utgjøre 96 prosent av bilsalgene, ifølge Rystad.

– Oljeetterspørselen vil utvikle seg i tre faser. Til og med 2025 vil oljeetterspørselen fortsatt være påvirket av Covid-19 og elbil-veksten vil gå tregt. Fra 2025 til 2035 vil vi se en tydelig strukturell nedgang og effekter av at oljen byttes inn, sier oljeanalytiker Sofia Guilia di Sante i Rystad Energy, i meldingen.

Les også: MDG-topp vil ha prissjokk på fredags-taco: – Helt ekstremt

Det siste fasen, frem til 2050, vil være drevet av resirkulering og nye teknologier, og vil drive oljeetterspørselen enda mer ned.

Store skifter

Rystad anslår at oljeetterspørselen vil bli halvert innen 30 år, ned til 51 millioner fat per dag.

«Vi venter tektoniske skifter, noen raske og noen mer sakte, innen plastresirkulering, en voksende andel hydrogen og petrokjemi-sektoren, og at man bytter ut olje som strømkilde, innen landbruk og innen maritim sektor», heter det Rystad-analysen.

De understreker at i andre områder vil endringene være mindre og de vil fortsatt ønske å bruke olje i en god stund fremover.

De tror blant annet at på olje lenge vil være viktig som drivstoff for lastebiler, innen maritim sektor og innen petrokjemi, men vil bli byttet ut på mellomlang sikt. I luftfart tror de at det vil være endre lengre før oljen byttes ut.