Gå til sidens hovedinnhold

Dårlig nytt for norske lønnstakere - spår halvert lønnsvekst

Økonomene og partene i arbeidslivet spår en mye lavere lønnsvekst i år enn for noen måneder siden.

Norges Bank er ute med sin seneste forventningsundersøkelse. Disse undersøkelsene kommer hvert kvartal og måler lønnsforventningene til partene i arbeidslivet, samt bedriftenes forventninger til sysselsetting og lønnsomhet for de neste 12 månedene.

Og i denne rapporten for andre kvartal fremkommer det at økonomenes forventninger til årslønnsveksten for inneværende år er på 1,5 prosent. Det er ned hele 1,5 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Les også: Kraftig prisstigning på frukt og grønt

Klart ned

Ventet gjennomsnittlig årslønnsvekst for inneværende år blant partene i arbeidslivet er på 2,0 prosent, ned 1,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Husholdningene tror at prisen på varer og tjenester om 12 måneder er 2,5 prosent høyere i dag, og det er opp 0,7 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport onsdag at det er all grunn til å tro at disse forventningene har svekket seg betydelig siden forrige undersøkelse. Den ble nemlig gjennomført i tidsrommet 21. januar til 15. februar, en måned før nedstengningen av norsk økonomi.

Magre oppgjør

Gitt koronapandemien og nedstengningen, er det grunn til å tro at lønnsoppgjørene til høsten blir magre. Handelsbanken og Norges Bank har anslått lønnsveksten i år til henholdsvis 2 og 1,8 prosent, som er godt ned fra en vekst på 3,5 prosent i fjor.

Lønnsveksten vil trolig avta ytterligere til neste år, og Handelsbankens eksperter ser for seg en vekst på 1,5 prosent. Norges Bank ligger enda noe lavere med sitt estimat på 1,3 prosent.

Det er dårlig nytt for kjøpekraften i husholdningene. I 2020 berges kjøpekraften av det markerte fallet i strømprisene, men lite tyder på at det blir noen gjentagelse av dette til neste år.

Les også: Her får du de laveste boliglånsrentene

Importert prisstigning

Handelsbanken peker også på at kronesvekkelsen stadig vil tyte mer ut i prisene for importerte forbruksvarer.

Det presser opp den totale prisstigningen i Norge. Det er derfor utsikter til en ny runde med negativ reallønnsvekst de neste årene, det vil si at prisene stiger mer enn lønningene.

Kommentarer til denne saken