*Nettavisen* Økonomi.

Datasystemet ødelegger for Økokrim

Økokrim sliter med et utrangert og eldgammelt datasystem fra 1994. Helt uegnet, sier en dataekspert om system. Økokrim er enig.

Fra nyttår er alle banker i Norge pålagt å ha elektroniske overvåkingssystemer som skal fange opp mistenkelig transaksjoner og hvitvasking av penger. Systemene skal kunne fange opp transaksjoner som ville vært umulig å avdekke manuelt.

Men straks bankene finner noe som kan være av interesse, skaper datasystemet ved Økokrim problemer. Bankene må da skrive ut sine rapporter på papir, og enten fakse eller sende dem per post til politiet. Økokrims datasystem kan nemlig ikke motta disse rapportene elektronisk.

I steden sendes de på papir til Økokrim, som siden taster rapportene inn på nytt. Økokrims datasystem er fra 1994.

- Det er ikke et analysesystem. Det er helt uegnet, sier Frank Møllerop, direktør for SAS Institute som har levert hvitvaskingsystemene til DnB Nor og Nordea.

- Jeg har inntrykk av at det står en «Fred Flintstone» i andre enden. Spørsmålet er om myndighetene er rustet til å ta rotta på «the bad guys», sier Møllerop til Dagens Næringsliv.

Når bankenes nye hvitvaskingssystemer nå er på plass, vil Økokrim sannsynligvis motta felere tusen hvitvaskingsmeldinger hvert år.

- Det er ingen tvil om at den databasen vi har i dag er utilstrekkelig i forhold til behovet. Vi klarer ikke å få tilstrekkelig riktig og god statistikk ut fra den databasen vi har i dag, sier teamleder Else Lund i Økokrim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag