DDE-protest mot nedlegging av studiesteder ved Nord Universitet

RASER: Bjarne Brøndbo oppfordrer folk til å engasjere seg for å bevare studietilbud ved Nord Universitet.

RASER: Bjarne Brøndbo oppfordrer folk til å engasjere seg for å bevare studietilbud ved Nord Universitet. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Nord Universitet legger ned flere studiesteder og gjør store endringer ved de resterende. - Katastrofalt, sier Vikna-ordfører Amund Hellesø.

25.04.19 19:32

TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi):– De som sitter og bestemmer tenker ikke på konsekvensene for samfunnet!

Det sier DDE-vokalist Bjarne Brøndbo til Namdalsavisa etter at ledelsen i nord universitet onsdag foreslo å legge ned sykepleierutdanningen i Namsos.

Etter å ha summet seg, tok han og bandet initiativ til en konsert på Festplassen i byen. Rett og slett for å vise Nord-ledelsen at de ikke får legge ned den viktige institusjonen uten lokale protester.

Han er nemlig ikke i tvil om hva en slik nedleggelse vil føre til.

- Det er starten på en framtidig rasering av byen!

Bandet vil nå engasjere seg for å jobbe mot endringene han mener vil være dramatiske.

- 30. april vil vi arrangere en konsert på Festplassen i Namsos, som en protest mot signalet om at de nå muligens vil legge ned flere studiesteder på Nord Universitet, sier Brøndbo til Namdalsavisa. Vi oppfordrer folk til å engasjere seg og å mene noe, fordi dette kan føre til dramatiske endringer i byen vi bor i. Vi har reist så mye at vi vet at Namsos ikke er verdens navle, men den store verdiskapninga skjer i distriktene, og det må de ikke glemme i sentrale deler av Norge.

Reaksjonene kommer etter at rektor for Nord Universitet, Hanne Solheim Hansen, la fram sin innstilling om å legge ned to av universitetets studiesteder, og å gjøre store endringer på de resterende fem. Forslaget skaper ikke bare sterke reaksjoner i DDE, men også hos politikerne.

- Rektors innstilling fremstår som helt meningsløs. Dette er ikke noe annet enn en ren sentralisering, sier parlamentarisk leder for Senterpartiet Marit Arnstad til Nettavisen.

UFORSTÅELIG: Marit Arnstad mener sentraliseringen av universitetstilbudet er meningsløs Foto: FOTO: Paul Weaver

Hun mener at nedleggelsen ikke vil bidra til å løse de faktiske utfordringene til universitetet, som i følge henne er mangel på relevant forskning, men at nedleggelsen i stede vil skape nye problem. Dette er også ordfører i Vikna, Amund Hellesø (Ap) enig i.

- Rektors innstilling er en ren katastrofe! Vi er i en situasjon i dag hvor vi mangler både lærere og sykepleiere i Distrikts-Norge. At man da velger å legge ned slike studier lokalt, slik at rekrutteringen til lokale skoler og sykehus svekkes, er for meg helt ubegripelig, sier Hellesø til Nettavisen.

Partikollega og ordfører i Namsos Arnhild Holstad(Ap) er helt enig.

- Om dette gjennomføres i Namsos, betyr det begynnelsen på slutten for Nord universitet i Namsos, og det betyr igjen begynnelsen på slutten for Sykehuset Namsos. Noe som helt åpenbart vil bety at Namsos og Namdalen vil endre seg i negativ lei, sier hun.

STUDIESTED VIKTIG: Ordfører Arnhild Holstad (t.h.) mener videre studietilbud i Namsos er avgjørende for regionen. Her fotografert med fylkesmann Inge Ryan og kronprinsparet under deres besøk til Rock City i 2017 Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Begge ordførerne er enige i at avgjørelsen om nedleggelse er for stor til å bli fattet av et enkeltstående styre i Nord Universitet, og krever at sentrale politikere stopper innstillingen.

- Forslaget griper for hardt inn i samfunnet, og denne saken bør være opp til de folkevalgte politikerne å bestemme. Her må helse og utdanningsminister på banen. Vi er en region med stor verdiskapning, om det ikke er infrastruktur, som skole og sykehus, til å ta vare på arbeiderne så vil samfunnet utarmes, sier Hellestø, ordfører i det som blir Norges største oppdrettkommune.

Det er meget spesielt at et styre i et universitet skal få lov til å gjøre vedtak som medfører så store samfunnsmessige konsekvenser - uten at statsråden eller regjeringen griper inn, fortsetter Holstad.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø har ikke svart på Nettavisens henvendelser torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.