*Nettavisen* Økonomi.

De beste digitalkameraene

Nå hamstrer vi digitale kameraer som aldri før. TV 2 Nettavisen viser deg de beste kjøpene.

08.12.03 10:37

Digitale kameraer er populære julegaver. En uformell undersøkelse fra Pricerunner.no viser at én av tre tror det vil ligge digitalkameraer under juletreet i år.

De 15 mest solgte kompaktkameraene:
1. Canon Ixus 400
2. Casio Exilim EX-Z4
3. Olympus C-750
4. Kodak DX6340
5. Nikon Coolpix 3700
6. Canon Powershot A80
7. Sony DSC-P10
8. Sony DSC-P92
9. Olympus Mju 300
10. Canon Powershot S50
11. Olympus Mju 400
12. Nikon Coolpix 2100
13. Casio Exilim EX-Z3
14. Canon Powershot A70
15. Canon Powershot G5

Bytter kamera
Stadig flere vil bytte ut det gamle, filmbaserte kameraet med et nytt og spennende digitalkamera. I dag er et klart flertall av de solgte fotokameraene digitale.

- Folk vil ha et kamera med god kvalitet som samtidig er billig, det må ha en enkel utførelse og være lett å betjene. Design spiller også en rolle, men det som påvirker kundens valg av kamera aller mest er at de har vunnet tester, sier Bengt Ivar Lie, produktsjef for digitale kameraer hos netthandelsstedet xd.no til TV 2 Nettavisen.

Lie forteller at de mest populære kameraene på xd.no over tid er Canon Ixus 400, Nikon Coolpix 3700 og Olympus Mju 300.

- Særlig salget Nikon Coolpix har eksplodert, etter de ble kåret til testvinner hos TV 2 hjelper deg.

Her er de beste kameraene
TV 2 Nettavisen har sammenliknet tester fra ulike publikasjoner, og har snakket med uavhengige eksperter for å gi deg de beste kjøpstipsene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nikon Coolpix 3700

Vinneren av testen fra TV 2 hjelper deg, Nikon Coolpix 3700, har god bildekvalitet, god videofunksjon, svært god LCD-skjerm og er robust, lett og kompakt.

På den negative siden må det listes at Nikon-kameraet ikke er blant de kjappeste på utløseren. Pris for herligheten: 3 995 kroner. Les mer om Nikon Coolpix 3700 her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Casio Exilim EX-Z4

Men ekspertene er ikke alltid enige. Redaktør i

akamera.no

, Martin Wirak, mener det beste kjøpet i kompaktklassen er Casios Exilim EX-Z4.

Det er lite, designmessig lekkert og har en rask og god LCD-skjerm. I tillegg er utløserhastigheten svært bra. Elixim er enkelt i bruk og leverer gode bilder.

Prisen på dette 4,11 megapikslers kameraet er 4 309 kroner. Les mer om Casio Exilim her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Canon Digital Ixus 400

På andreplass har Wirak et av de mest populære digitalkameraene, Canon Digital Ixus 400. Dette kameraet byr på mange funksjoner og leveres med et minnekort på 32 MB

Det er dobbelt så mye som mange andre digitalkameraer. Ixus har meget rask visning av bildene, og med fire megapiksler tar det svært gode bilder. Eneste minus er en unøyaktig zoom.

Prisen er på 4 190 kroner. Les mer om Canon Ixus her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Canon EOS 300D

For de som er ute etter noe litt mer avansert, og litt dyrere, er Canons EOS 300D. Med dette kameraet for de fotointeresserte, revolusjonerte Canon det digitale speilrefleksmarkedet når det gjelder pris.

Canon EOS 300D koster 10 695 kroner, under halvparten av hva denne typen kameraer har brukt å koste. Dette er proffkameraet for fotoamatøren.

Med hele 6,3 megapiksler, super rask bildebehandling og super bildekvalitet er dette kameraet for deg som vil ha best mulig bilder.

Men skal du bare ta bilder av ferier og fødselsdagsbarn, anbefaler vi at du heller velger et kompaktkamera. Her kan du lese mer om Canon EOS.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kodak Easyshare DX6340

Et kamera som virkelig gir mye for pengene er Kodak Easyshare DX6340. For bare 2 300 kroner får du et kompaktkamera som gir nesten like god bildekvalitet som Ixus og Exilim, men Kodaks kamera er noe større.

Med et kraftig objektiv og 3,1 megapiksler gir Easyshare mye for pengene. Les mer om Kodak Easyshare her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Olympus C-750

Det siste kameraet vi trekker fram, er Olympus C-750. Dette er et litt større kamera enn de andre kompaktkameraene, men har hele 10 ganger optisk zoom, som gjør at du kan komme tett innpå nesten et hvert fotoobjekt.

Kvalitetsmessig leverer Olympus' kamera bilder på høyde med de andre kompaktkameraene, med sine 4,22 megapiksler. Les mer om Olympus C-750 her.

Hva er en megapiksel?
Det et et utall ulike kameraer på markedet i dag, og det er lett å gå seg vill i skogen av forskjellige leverandører og antall megapiksler.

I dag får du gode digitalkameraer mellom 2 000 og 4 000 kroner, men det er et par ting du som førstegangskjøper bør være oppmerksom på.

Det første er antall megapiksler. En megapiksel er antall punkter i et bilde og bestemmer hvor stort du kan forstørre bildet ditt uten at det blir uklart. Én megapiksel er en million piksler.

For et bilde med normal albumfotosstørrelse anbefales det et kamera med minimum 2 megapiksler, mens med tre-fire megapiksel blir resultatet fint helt opp til A4-størrelse.

Men megapiksler er ikke det eneste som har innvirkning på bildekvaliteten.

Det finnes digitalkamera til under 2 000 kroner som har fire megapiksler, men da er objektivet, eller kameraets øye, gjerne dårlig. Objektiver koster penger å utvikle, og kvalitetsforskjellen på svært billige og dyre objektiver er stor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.