*Nettavisen* Økonomi.

De beste pc-skjermene

Verdien av en god skjerm på en datamaskin er vanskelig å undervurdere. Vi har sett på fem godbiter som kan forbedre din pc-opplevelse betydelig.

19.12.05 11:26

Det er ikke mange år siden LCD-skjermer inntok pc-markedet med storm. Fordelene disse skjermene har fremfor de tradisjonelle monitorene, er mange.

LCD gir mange fordeler
For det første tar de langt mindre plass, bildekvaliteten er mye høyere og ikke minst er det flimmerfritt, noe som gjør at hodepine blir et langt mindre problem når en sitter lenge med pc-en.

I dag er det typisk skjermer på 17 og 19 tommer som er det mest populære, men ved å ta skrittet opp til skjermer på 20 tommer, åpner det seg en helt ny verden utover en ekstra tomme.

Bedre bilde, mer plass
Bildekvaliteten blir i de fleste tilfellene langt bedre, og en får plass til mye mer på skjermen enn den ene tommen skulle tilsi.

Nettstedet Hardware.no har gjort en test av fem 20-tommersskjermer, og funnet ut hvilken du bør velge hvis du vil ha en langt bedre pc-opplevelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Apple Cinema Display 20
Det er Apple-skjermen som innehar « wow-faktoren» blant testens deltakere. Fargerenheten er god og bildene lyser mot oss på en måte som overskygger de andre skjermene i testen en smule. Skjermen har et lite lillastikk i hvitfargen, men den er vanskelig å oppdage i fotografier. Alt i alt anser vi dette som testens beste bilde.

Et minus med skjermen er at den kun ser ut til å støtte oppløsninger som er delelige med den optimale oppløsningen. Vi fikk blant annet ikke bilde i spill med oppløsningen 1280 x 1024.

+ Overlegen bildekvalitet
+ DVI-tilkobling
- Mangler høydejustering
- Litt etterslep
- Ingen meny på skjermen

Klikk på bildet for å forstørre.

BenQ FP202W
BenQ satser hardt sammen med NEC om testens pris for mest firkantede design. Når vi legger til testens tykkeste ramme ser det ikke bra ut for det helhetlige designet. Bildekvaliteten er heller ikke til å rope hurra for.

Det største problemet med denne skjermen er de blasse fargene. Spesielt ved sammenligning i spill er dette fremtredende. Skjermen ser rett og slett livløs ut i forhold til de andre. Kontrasten ser også betraktelig redusert ut i forhold til de andre skjermene i testen.

+ Prisen
- Mangler høydejustering
- Blasse farger
- Mangler sRGB-støtte
- Noe etterslep

Klikk på bildet for å forstørre.

Samsung SyncMaster 204Ts
Skjermen er den som rager høyest av alle testkandidatene og er den mest klumpete. En må forbrede seg på å gjøre en del manuelle innstillinger før en får et godt bilde.

Skjermen har et rødstikk som preger alle farger. Hvitt grenser mot rosa uten kompensasjon. Grønn og blå er også i overkant varme. Rødfargen er naturlig nok strålende flott. Svart trekker mot blått som en følge av litt overivrige baklys. Svart er svært jevn, men dessverre for lys. Skjermen er den dårligste av disse fem når det kommer til spill.

+ DVI-tilkobling
+ Gode justeringsmuligheter
- Massivt etterslep
- Rødstikk i fargene

Klikk på bildet for å forstørre.

NEC MultiSync LCD 2080UXi
2080UXi er god på alle områder, men faller litt etter på spilldelen, og er testens klart dyreste. Dette er ikke overraskende siden den i utgangspunktet er siktet inn på det profesjonelle markedet. Den er blant de tre som knives om best bildekvalitet, men hvitfargen fremstår litt for varm og den svarte fargen er lite dynamisk. Vi har lite negativt å si om justeringsmulighetene.

+ Godt bilde
+ Gode justeringsmuligheter
+ DVI-tilkobling
- Noe etterslep
- Dyr

Klikk på bildet for å forstørre.

Dell UltraSharp 2005FPW
Dell-skjermen skiller seg ut som en klar ener i denne testen. Den er desidert best til spill, og slår til med fantastiske justeringsmuligheter. På bildedelen er det jevnt og selv om vinneren ikke er best, er det så lite som skiller at det knapt kan trekkes for dette. Problemet er først og fremst at svart ikke fremstår som helt svart, og at bakgrunnslyset skinner litt gjennom. Vi har stort sett ikke noe å utsette på denne skjermen, og setter den høyt på ønskelisten til jul.

+ DVI-tilkobling
+ Meget god fargegjengivelse
+ Lite etterslep
+ Gode justeringsmuligheter
- Ingen spesielle negative punkter

For flere detaljer om hver skjerm, les hele testen hos Hardware.no.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag