Gå til sidens hovedinnhold

- De er som mafiaen

Politiker langer ut mot gullkalven til flere av landets rikeste.

Stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet Jørund Rytman har hatt en aktiv sommerferie. Han har nemlig brukt tiden på å jobbe ute blant folk i sommer.

Underveis støtte han på flere utfordringer i forskjellige bedrifter. En av dem oppdaget han hos en bonde fra Larvik, som må levere varene sine til Bama.

- For meg, som ikke er så inn i det, så er det mafialignende tilstander. Det virker som de har tilnærmet monopol, sier Rytman til Nettavisen NA24.

Han synes det virker som at bøndene ikke har noe annet valg enn å levere til Bama, og når bonden har en avtale med Bama får de kun lov til å selge sine poteter og gulrøtter til Bama. Bonden har altså ikke lov til å selge på for eksempel torget eller til turister.

Frykter svekket konkurranse
Bama eies av tre selskaper, der Reitan-familien eier 20 prosent, Nergaard-familien eier 34 prosent og Norgesgruppen eier 46 prosent.

- Vi kan bekrefte at Bama er en dominerende aktør. Det er spesielt siden de er eid av to konkurrenter. Vi frykter at dette svekker konkurransen, sier Fagdirektør for mat og handel i forbrukerrådett Gunstein Instefjord til Nettavisen NA24.

Grunnet at bøndene ikke har lov til å selge produkter til andre enn Bama frykter Rytman også for konkurransen på bondemarkedet.

- Jeg kommer til å drive «research» på hvor stor konkurranse det er på området.

Instefjord fra Forbrukerområdet forteller at det har vært flere saker tidligere der bønder mener å ha blitt stengt ute fra sine lokale butikker, da butikkene ikke får lov eller hindres direkte eller indirekte av kjedekontoret i å gjøre innkjøp utenom den kjeden de er tilknyttet.

- Vi registrerer dette og har bekymringer for hva det gjør med tilbudet av lokalt produsert mat i butikker, sier Instefjord.

Tjener gode penger
Bonden selger gulrøtter til Bama for to kroner per kilo. I butikken selges disse gulrøttene til over ti kroner per kilo. Til den lave prisen gjør bonden all jobben, de vasker, sprøyter, pakker inn og lignende. Det eneste Bama gjør er å distribuere det til butikker.

I 2010 hadde Bama et årsresultat på over 170 millioner kroner og av det tok de 150 millioner i utbytte.

- I avtalen står det at man må gi alt en produserer til en avtalt pris. Det er rart at man ikke kan gå på torget i for eksempel Larvik og selge der til turister og så videre, mener Rytman.

Norges Bondelag medgir at situasjonen er utfordrene.

- Det er nå alltid en utfordring at Bama har monopol, men det er produsentorganisasjonen for norske bønder. Det er viktig for norske bønder at de får luftet norske produkter, forteller leder for Norges Bondelag Nils T. Bjørke til Nettavisen NA24.

Selg i utlandet
Rytman stusser over at bøndene ikke tenker på å selge til utlandet. Der vil de ha flere muligheter enn hvis de selger til Bama.

- De har hele verden for sine føtter, men de er trangsynte og tenker mest på Norge, sier Rytman, som mener det går utover forbrukerne siden de får mindre varer å velge mellom.

- Vi prøver å levere varer til utlandet, men det er krevende med det kostnadsnivået vi har i Norge, mener Bjørke.

Tripptrapp-stolen fra Stokke koster det mangedobbelte i Kina av hva det selges i butikker i Norge. Fordi det ses på som eksklusiv møbel hos rike kinesere.

- Vi i Fremskrittspartiet tenker litt annerledes. I stedet for å fokusere på at bøndene må ha subsider, så bør vi heller fjerne skjemaveldet, kutte i byråkratiet, gi kraftige skatte- og avgiftslettelser og hjelpe bønder til å produsere mer og eksportere gode norske landbruksprodukter til resten av verden, sier Rytman.

Rytman forteller videre at han har tatt kontakt med en rådgiver på Stortinget. Rådgiveren har fått Rytmans notater og blitt bedt om å ta et møte med Bama selv.

Vil splitte Bama
Forbrukerrådet har tidligere gått ut og sagt at de vil splitte Bama for å få større konkurranse fordi markedandelen er for stor.

- Det viser nok en gang at Forbrukerrådet har feil fokus i dagligvarebransjen. Med en slik innfallsvinkel så bør også Tine, Nortura, Orkla og Rieber splittes. Forbrukerrådet har ikke fått med seg den sterke konkurransen som er mellom kjedene på frukt og grønt, og at det er tette skott mellom kundeforholdene. Vi forholder oss til Bama som til enhver annen leverandør når det gjelder forhandlinger, sier Ole Robert Reitan til Handelsbladet FK.

God diskusjon
Da Rytman utlyste jobb for sommerferien var det mange som tok kontakt. Bonden fra Larvik ville at Rytman skulle komme for å se hvordan hans hverdag og en bondes utfordringer var. De diskuterte flere ganger om politikk og bønders rammevilkår.

- Vi sitter begge igjen med mye kunnskap og jeg har flere spørsmål jeg vil ta opp på Stortinget, sier Rytman.

Han har også vært i arbeid i Sparebanken Øst, der han var i møte med de fleste avdelingene. Noe han fant veldig interessant var boligfinansiering.

- Det er mye vanskeligere for førstegangs etablerere. Hvis man skal kjøpe næringseiendom er det ikke noe absolutt krav om 20 prosent egenkapital, noe er ved kjøp av privatbolig. Risikovurdering ved kjøp av bolig er noe jeg vil følge opp, sier Rytman.

Men sommeren er ikke over enda og det er flere jobber som står Stortingsrepresentanten i vente.

Hverken Bama eller Ole Robert Reitan har svart på Nettavisen NA24s forespørsler om kommentar.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken