- De to vognene blir montert sammen på Grefsen i dag, og neste testvogn kommer senere i høst. De vil testes en periode uten passasjerer nå ut året, og like over nyttår vil vi nok begynne testingen med passasjerer, forteller kommunikasjonsrådgiver Jan Rustad til Nettavisen onsdag formiddag.
Det vil kunne ta minst en ukes tid før vognene er klar for testing.
Se video øverst: De første bildene - her ankommer trikken Oslo
Fram til mai neste år skal vognene testes godt, og når alle testene er godkjent, overtar Sporveien formelt prosjektet. Foreløpig er det produsenten av vognene som eier prosjektet.
Innen 2024 er målet at alle de gamle trikkene skal være byttet med nye trikker. Det skal totalt være 87 trikker i Oslo. Prislappen er på over fire milliarder kroner.
Les også: Her blir Oslos nye trikk avslørt
Bedre funksjonalitet
De nye trikkene er noe helt annet enn de nåværende trikkene vi ser i bybildet i Oslo, ifølge Rustad. Han forteller at det vil være noen færre sitteplasser for å gjøre det enklere for bevegelseshemmede og folk med barnevogn å komme av og på trikken.
Det blir nemlig mye enklere for denne gruppen mennesker å reise med trikken.
- Nå kan man trille rett inn på trikken fra perrongen, så det blir enklere å komme på og av med rullestol og barnevogner, sier han.
- Utviklingen av de nye trikkene har blitt gjort i samarbeid med organisasjoner for funksjonshemmede, og de har vært med å testet og kommentert konstruksjonen, forklarer han.
Les også: Busstreiken: Frp i Oslo foreslår gratis passeringer i bomringen
Selv om det blir færre sitteplasser, skal ikke det gå på bekostning av antallet som kan reise med trikken samtidig.
- Det blir plass til flere folk. Ambisjonen vår er å doble antall reisende til 2030, sier han.
Si gjerne din mening i avstemningen før du leser videre, artikkelen fortsetter under.
- En helt annen reiseopplevelse
Rustad forteller at det er mange flere ting som skiller de gamle og nye trikkene.
- Det meste er nytt og forbedret. Det blir en helt annen reiseopplevelse, sier han.
Les også: Oslo kommune sendte SMS med smittevernråd
Blant annet vil det bli mindre støy fra de nye trikkene, og de blir bedre tilpasset bytrafikkbildet. Dette fører imidlertid til at én rute kuttes ut.
- Etter 2024 vil det ikke være mulig å ta trikken til Bekkestua. Det skyldes at de nye trikkene ikke er konstruert for å kunne gå på t-banenettet, for da kreves det større krav til sikkerhet, sier han.
Trikk 13 vil derfor stoppe på Lilleaker eller Øraker. Selv om denne trikken får endret rute, vil passasjerene merke andre, gode ting med de nye trikkene.
- Det blir ikke mulig å åpne vinduer, fordi klimaanlegget er veldig bra. Det skal fungere som varmeanlegg på vinteren og kjøleanlegg på sommeren. Av erfaring vet vi at vinduene blir åpnet dersom det er mulig, og da vil ikke klimaanlegget funke som det skal, forklarer Rustad.
De nye trikkene veier for øvrig også 22 tonn mindre enn de gamle.