Gå til sidens hovedinnhold

- De kalte meg hore!

Året som utvekslingsstudent ble et mareritt for Ingrid Svarstad (19) fra Lillehammer.

Ingrid Svarstad hadde store forventninger til året som utvekslingsstudent hos en spansk familie. Men boligen hun kom til i Valencia lignet mest et rotete pensjonat og ikke et hjem.

- Problemet var at vertshjemmene gjorde butikk av å ta i mot studenter. De hadde ingen interesse av å ha oss der, bortsett fra pengene da, sier Lillehammer-jenta.

Rykteflom
- Det var uhygienisk og vi ble ikke tatt vare på, verken av familiene eller EF High School Year, forteller hun.

Problemene startet for alvor da Ingrid klaget til den stedlige representanten i Valencia. Kort tid etter ble hun gjort oppmerksom på at EF-kontakten fortalte vanvittige historier om Ingrid.

- Jeg fikk høre at jeg ikke gikk på skolen, jeg fikk høre at jeg var alkoholiker og narkoman.. Jeg fikk til og med høre at jeg var prostituert og hadde kuttmerker på kroppen, noe jeg ikke har, ler hun oppgitt.

Far reiste nedover
Hjemme på Lillehammer visste ikke Ingrids foreldre hva de skulle tro om historiene som ble videreformidlet fra EF High School Year i Norge.

Etter forgjeves å ha oppfordret EF High School Year i Norge til å finne ut hva som foregikk i Spania, så Ingrids far ingen annen mulighet enn selv å reise til Spania. Der ble han beroliget.

- Hun var ved veldig godt mot. Det var ikke noe galt med henne, sier Per Svarstad.

I mellomtiden var Ingrid kastet ut av utvekslingsprogrammet angivelig på grunn av skolefravær. Skoleledelsen hadde imidlertid en helt annen oppfatning av Ingrid enn det EF-kontakten hadde, og rektor viste til en attest der Ingrid får veldig gode skussmål.

Klage avslått
Ingrid fikk nok av EF High School Year, og ordnet bosted på egen hånd. Hun flyttet inn hos en klassevenninne, og fullførte skoleåret uten noe mer kontakt med utvekslingsorganisasjonen.

Da hun kom hjem klaget hun og ville ha igjen 58 655 kroner som hun hadde betalt til EF High School Year. Klagen ble umiddelbart avslått.

- Men vi hadde jo klagd muntlig mange ganger før vi fremmet det skriftlige kravet, sier foreldrene og mener de har retten på sin side.

De får støtte av en av Norges fremste eksperter innen privatrett,

- Dersom man har klagd muntlig innenfor fristen, kan man vente med en skriftlig spesifisering av et bestemt krav, sier førsteamanuensis Trygve Bergsåker ved Universitetet i Oslo.

Men EF High School Year mener fortsatt at klagen er ugyldig.

Vil ikke innrømme feil
«TV 2 hjelper deg» tok med seg Ingrid for å høre hva EF hadde å si til sitt forsvar. Ingrid fikk ikke lov til å være med på intervjuet, men fikk lov til å høre på.

Utvekslingsorganisasjonen fastholder at de var veldig bekymret for Ingrid under oppholdet i Spania.

- Familiene mente at de så henne veldig lite med bøker og at de ikke så at hun gjorde noen lekser, sier Kirsti Kollenborg i EF High School Year.

- Veier det tyngre enn en uttalelse fra skoleledelsen?

- Det var jo ikke snakk om bare skolen her. Det var mange andre ting som ikke stemte, og regler hun brøt, sier Kollenborg.

Ingrid var tydelig oppgitt etter intervjuet, men fikk ikke lov til å prate med EF-representanten foran kamera.

- Vi kan ta en prat etterpå, sier Kollenborg.

Ingrid og Kirsti Kollenborg hadde et møte etterpå. Men EF High School Year vil fortsatt ikke innrømme at de har gjort noe feil i denne saken.

Kommentarer til denne saken