Gå til sidens hovedinnhold

De råeste svenske-hyttene du kan sikre deg nå

Nordmenn lever ut hyttedrømmen i Sverige. Her er de råeste fritidsboligene langs svenskekysten.

Antallet nordmenn som reiser over grensen til vårt naboland Sverige for å kjøpe fritidsbolig bare øker. Det viser de nyeste tallene fra SCB, som er svenskens svar på SSB.

I fjor eide utledninger 37.322 fritidshus i Sverige. Det er en marginal økning fra 2017, og det er nordmenn som står for økningen.

- I 2018 kjøpte ytterligere 250 nordmenn fritidshus i Sverige, det er en økning på 2,1 prosent sammenlignet med 2017, heter det i pressemeldingen fra SCB.

Totalt eier nordmenn 12.133 boliger i vårt naboland, hvilket er en ny rekord ifølge SCB.

De mest populære områdene

Det er særlig områdene Västra Götaland og Värmland, som grenser til Østfold fylke, hvor nordmenn foretrekker å kjøpe bolig nummer to. En god nummer tre er Jämtland, som grenser til fylkene Trøndelag og Hedmark.

I starten av uken lå det totalt 615 objekter ute for salg i vårt naboland på Finn.no. Hele 565 av disse er i ett av de tre områdene. Nettavisen.Økonomi har sett nærmere på noen av de dyreste objektene.

Les også

Ekstrem økning i unge på uføretrygd: Én utvikling bekymrer

Dyrest

Det dyreste objektet er villaen til ca. 23 millioner kroner med adresse Lyckes lid på Västra Götaland.

Eiendomsmegler Stefan Essunger sier at markedet på svenske fritidsboliger er på vei opp.

– Jeg tror det er noen fra Norge som kommer til å kjøpe dette fritidshuset. Det aller beste med huset er at det består av tre leiligheter, som man kan bruke som generasjonsbolig eller arbeidsplass. I tillegg hører det med en båtplass for dybdebåter, sier han.

I 1919 ble villaen på 554 kvadratmeter bygget, og den ligger rett ved havet i tettstedet Fiskebäckskil i Lysekil kommune. Boligen er i jugendstil og går for å være en av områdets mest eksklusive private boliger, ifølge annonsen.

De tre leilighetene brukes i skrivende stund som privatbolig, utleiedel og butikklokaler. Totalt har eiendommen 12 rom, seks soverom, kontorlokaler, bibliotek, spisestue, to stuer, studio, fire bad, dobbel garasje, utendørs spa og en rekke terrasser.

Les også

Reagerer på Telenors varsel om bredbåndet: - Frustrerende

Eiendom med stort potensialet

Den nest dyreste eiendommen ligger også på Västra Götaland. Nettavisen.Økonomi omtalte objektet nylig. Hytta som bare er på 58 kvadratmeter selges for 22 millioner kroner.

«Krembeliggenhet» og «særdeles unik» er bare noen av karakteristikken som blir brukt i annonsen. På den over 25.000 kvadrameter store tomten er det en hytte, gjestehus, badstuehus med eget velværerom, sjøbod, egen brygge og 250 meter strandlinje.

Hytta ble bygget i 1905, og er på 58 kvadratmeter med fire soverom. Mens gjestehuset på 70 kvadratmeter har flere soverom, kjøkken, stuer, bad, og går over 1,5 etasjer. På baksiden er det en også en garasjedel/bod.

I tillegg er det gitt tillatelse til å bygge en toetasjers- hytte på totalt 400 kvadratmeter på tomten.

– Hvis du sammenligner dette objektet med de andre som ligger ute så vil du se at du her får «alt». Det er ikke huset i seg selv som er trekkplasteret, men den private strandlinjen og bryggen, muligheten for å parkere flere båter, vestvendt beliggenheten, og sentrale beliggenheten, reklamerte eiendomsmegler Johan Siborne da Nettavisen snakket med ham i begynnelsen av mars.

Han utelukket heller ikke at den ville havne hos norske eiere.

– Det har foreløpig ikke kommet inn noen bud, sier Siborne nå til Nettavisen.Økonomi.

Les også

Brundtland fikk 3,3 mill i bonus

Egen øy

Rundt ti kilometer sør for Strømstad, ligger det nå også en øy ute for salg. Prisen for eiendommen, som bærer navnet Rundö Kollen 1, er ca. 19 millioner kroner.

- Det spesielle ved eiendommen er at det er en hel privat øy på over 50.000 kvadratmeter som er til salgs. Ønsker man å bo og eie en hel øy er dette kanskje det vakreste stedet i hele Bohusläns skjærgård, mener eiendomsmegler Jesper Havsberg.

På tomten er det fire separate bygg, et hovedhus på 70 kvadratmeter med tre soverom, gjestehus, sjøbod og låve.

For investorene

I Sverige er det også noe for eiendomsutviklerne. I området Ekenäs som ligger mellom Dalsland og Värmland ca. 14,5 mil fra Oslo, selges det nå en tomt på nærmere 50.000 kvadratmeter for 18, 5 millioner kroner.

– Den som kjøper eiendommen gjør det ikke for et fritidshus. Ekenäs som ligger på en halvøy ved Gustavsfors etter Dalslands kanal, er så mye mye mer, reklamerer eiendomsmegler Mikael Skoglund.

Han legger til at dette er et området som er et «klondyke» for kanoentusiaster og naturelskere uansett sesong på året.

– Det har en helt unik beliggenhet rett ved innsjøen Lelången. Rett utenfor døren venter 18 mil med ferskvann hvor man kan bade, fiske eller drive med annen vannsport. Det er både et sommer- og vinterparadis med herlig utsikt mot vannet, fortsetter han.

Skoglund sier videre at dette kjøpes for utbygging, og at det er mulighet for å bygge ut 80 til 100 boliger her så nære som 50 meter fra strandlinjen. I tillegg skal det være mulig å bygge en båthavn med 100 båtplasser.

- Enormt potensiale

Sør for Hamburgsund selges det også en annen eiendom i det høyere prissjiktet. Tomten er på nærmere 3.000 kvadratmeter og fritidshuset selges ca. 16,6 millioner kroner.

Eiendommen ble bygget i 1973 er på 161 kvadratmeter og har fem soverom. Samt ett gedigent låvelignende bygg inntil havet og en pir.

- Det er en unik eiendom som er består av en kombinasjon av industrieiendom og bolig. Den har en unik byggerett, som gjør at det er gitt tillatelse til å bygge et hus som er på 678 kvadratmeter over to plan. Altså totalt 1036 kvadratmeter, det er uvanlig i dette området, sier eiendomsmegler Leif Fourong.

Han legger til:

- Dette er også en av få eiendommer hvor man kan stenge strandlinjen og få den helt privat. Det er også en 20 meter brygge her, i tillegg så eier man havet utenfor som er på 1,5 mål. Dette er en eiendom som kan bli verdt mellom 50 til 60 millioner kroner hvis man bygger ett hus, fortsetter han.

Fourong utelukker ikke at det havner i norske hender, som også kan ta båten til hytta.

Länsmansgatan
Länsmansgatan

GODT MED PLASS: Denne boligen i Grebbestad koster 14,8 millioner kroner og har 11 rom.

Sjøutsikt

I Länsmansgatan på Västra Götaland ligger den neste hytta på listen. Eiendommen har totalt 11 rom, og prisforlangende er 14,8 millioner kroner.

- Eiendommen er unik og har stor tomt med en fantastisk beliggenhet midt i sentrale Grebbestad. Huset er totalrenovert samtidig som originaldetaljene er ivaretatt, forteller eiendomsmegler Malin Ryling.

Huset har tre bygg og en tomt på 1244 kvadratmeter.

- Huset ligger høyt som igjen sørger for god utsikt over Grebbestads havn, fortsetter Ryling.

Hun har også fått oppdraget med å selge den neste eiendommen på listen.

Boligen ligger i 120 kilometer fra Oslo i Västra Götaland. Prisen for strandeiendommen er 13,9 millioner kroner.

- Denne boligen i Strømstad er en unik strandeiendom med en fantastisk beliggenhet. Den har et stort hus, gjestehus, en sjøbod samt egen strand. I tillegg er det to private brygger. Det er en vestkystdrøm, med bilvei helt frem til huset, forteller Ryling.

Tomten er på over 6.000 kvadratmeter.

Lervik
Lervik

PRISFORLANGENDE 13,9: Denne eiendommen i Strømstad har egen strand.

For golfelskere

I den svenske krimforfatteren Camilla Läckbergs rike, Fjällbacka ligger det også en hytta på 88 kvadratmeter ute for salg. Prisen er nærmere 14,6 millioner kroner og har eget svømmebasseng.

På terrassen er det også et mindre frittstående hus, som er innredet som minispa med dusj, badekar og badstue.

– Det beste med dette fritidshuset er at man bor i et veldig vakkert miljø med utsikt der man ser «alt», samtidig som man kan være helt privat. Man kan slikke sol, bade, og ha besøk uten innsyn, og boligen har høy standard, sier eiendomsmegler Cecilia Uvabäck.

Huset ligger i Fjällbacka Golfklubb, som er rangert som en av de 50 beste i Sverige og 100 beste i Europa, ifølge Golf Digest.

Fjallbacka
Fjallbacka

FOR GOLFELSKERE: Huset ligger i Fjällbacka Golfklubb, som er rangert som en av de 50 beste i Sverige.

Kommentarer til denne saken