EU bestemmer mye av det som skjer i Norge, og i sommer kom det en nyhet som var dårlig nytt for mange norske mobilkunder.

Da ble det slått fast at EUs regler for nettnøytralitet sto i veien for mobiltjenesten «Music Freedom». Dette er en tjeneste der datatrafikk brukt på musikkstrømmetjenester som Spotify og Tidal ikke «teller» i bruken av inkludert data i abonnementet ditt.

Les også: EU setter ned foten: Telenor og Telia må slutte med mobiltjeneste for musikk

Tjenesten har vært spesielt populær mobilabonnement skreddersydd for barn og unge.

Store mengder data slapp utenfor telleverket

Reglene førte til at både Telenor og Telia nesten umiddelbart sluttet salget av tjenesten, mens de som allerede hadde den fikk beholde den litt til.

Ved strømming av musikk i høyeste kvalitet fra Spotify brukes opp mot 150 MB data per time. Hører du på musikk en time hver dag blir det rundt 4,5 GB i løpet av en måned.

Det er 50 prosent mer enn det som for tiden er inkludert Telias billigste abonnement til 249 kroner per måned.

Nå blir det slutt for de siste

Men nå er det også slutt for de siste kundene som har hatt abonnementet. Telenor kuttet tjenesten tidligere i høst, og nå følger Telia etter.

I et fysisk brev sendt ut til kundene melder Telia at det er endelig slutt for tjenesten. 16. desember er det endelig slutt.

– Det stemmer at vi nå avvikler Music Freedom som følge av nye EU-regler. Det betyr at våre kunder fra 16. desember må bruke sin inkluderte datamengde for å strømme musikk. Som et plaster på såret tilbyr vi kunder som har hatt tjenesten kostnadsfritt i sitt abonnement ekstra data, sier Daniel Barhom i Telia til Nettavisen.

De oppfordrer samtidig kundene til å sjekke ut abonnement med ubegrenset data. Det er en god del mer kostbart enn «vanlige» abonnementer.

I brevet blir det klart at kundene i stedet får én gigabyte ekstra datapakke i måneden, som må aktiveres via appen. Dette tilsvarer i underkant av 7 timer med strømming.

– Nå må jeg enten oppgradere til et dyrere abonnement til sønnen, eller så blir det til at et begrenset antall låter på spillelister må laste ned når man er koblet på det trådløse nettet hjemme, sier en oppgitt far til Nettavisen.

Les også: Test: Apple iPhone 14 Plus – en mye viktigere mobil enn vi trodde