Flyselskaper og flyplasser over hele verden opplever et enormt trykk sommeren 2022, og på flere populære reisemål i Europa er de strenge koronatiltakene man måtte følge i 2020 og 2021 borte.

Men flybransjen er preget av en rekke forhold denne sommeren som kan komplisere reiseflyten.

Tilbød 10.000 dollar

I Norge har vi bare den siste måneden hatt en flytekniker-konflikt som endte i tvungen lønnsnemd, og fredag er SAS-pilotene i megling med sin arbeidsgiver.

Det er heller ikke kun norske arbeidslivskonflikter som preger flybildet. På knutepunktet Schiphol i Amsterdam sliter ledelsen med bemanning og har sett seg nødt til å sette maks antall besøkende på flyplassen hver dag.

I USA har massekanselleringer funnet sted som følge av dårlig bemanning og dårlig vær, skriver Reuters.

Romslig kompensasjon

Ett flyselskap så seg nødt til å punge ut for å få kabalen til å gå opp, nemlig det amerikanske flyselskapet Delta Air Lines.

Flyselskapet hadde overbooket flygningen og valgte derfor å åpne lommeboka for å friste passasjerene til å bytte om til neste flygning.

Hvis du ga opp setet ditt på en flygning fra Michigan til Minnesota i USA skulle du få 10.000 amerikanske dollar i kompensasjon.

Det tilsvarer i skrivende stund rundt nesten 100.000 kroner.

Pengene rett inn på Apple Pay

Delta skal ha etterlyst åtte passasjerer som var villige til å gi fra seg setet sitt og ta neste fly til Minnesota.

Business Insider skriver at de åtte passasjerene ble tilbudt 10.000 dollar hver. Spaltist Jason Aten hos Inc.com var på flyet da forespørselen til passasjerene kom fra flyverten - han skrev i ettertid et innlegg om pengetilbudet.

«Hvis du har Apple Pay, får du til og med pengene med en gang», skal flyverten ha sagt ifølge Aten.

Selv var Atens i et reisefølge på nøyaktig åtte personer, men de visste ikke da tilbudet kom nøyaktig hvor mange passasjerer flyselskapet var ute etter.

- Skuffet kona

Hadde vi visst at det var åtte, hadde vi gått av. Men da det ble kjent, hadde fire eller fem personer allerede forlatt flyet, sa Aten til Fortune.

Inc-spaltisten melder at kona hans fortsatt er bitter over hendelsen. I sitt eget innlegg skrev han spøkefullt:

«Vi tok ikke tilbudet av grunner jeg ikke kommer til å utdype - kona er fortsatt misfornøyd»

En annen kilde har også vært ute i mediene med historien. Todd McCrumb skal ha sagt til TV-stasjonen KTVB 7 at tilbudet først lå på 5.000 dollar før det steg til 10.000 dollar.

Les også: Flytrafikk: Kommer flyet til å gå?