BOC Aviation er gjennom en lang rekke selskaper eid av den kinesiske regjeringen, opplyser Norwegian i en børsmelding.

Det er gjennom konvertering av leasingavtaler til nesten 390 millioner aksjer i Norwegian at BOC Aviation overtar 12,67 prosent av aksjene i det norske flyselskapet. Verken selskapet eller noen av dets datterselskaper har eid aksjer i Norwegian tidligere, men har hatt avtaler om leasing av fly.

Les også: Norwegian-sjef Jacob Schram: «Er du opptatt av klima - ta flyet»

Norwegian skal som et ledd i den statlige redningspakken hente inn 400 millioner kroner i ny aksjekapital. Norwegian skal i forbindelse med kapitalutvidelsen trykke opp 400 millioner nye aksjer pålydende 1 krone. Det er altså langt flere aksjer å fordele verdiene på i dag enn det var i forrige uke, og aksjen stupte onsdag morgen da de nye aksjene var på de nye eiernes hender. Etter kort tids handel var aksjens verdi halvert.

Men de som har kommet seg inn på en krone har gjort god butikk så langt.

Norwegian-kursen lå i forrige uke på over 5 kroner. Tilsynelatende fikk investorer som tegnet seg i emisjonen en gedigen gratis lunsj på fem ganger innsatsen, som var for godt til å være sant.

De som vil kvitte seg med sine nye Norwegian-aksjer har onsdag morgen en fortjeneste på 160 prosent (kl. 10.22).

Norwegian forklarer dette om sin nye, kinesiske eier i børsmeldingen: «BOC Aviation er et selskap kontrollert av Sky Splendor Limited, som igjen er kontrollert av Bank of China Group Investment Limited, som igjen er kontrollert av Bank of China Limited, som igjen er kontrollert av Central Huijin Investment Ltd, som igjen er kontrollert av China Investment Corporation som er eid av Folkerepublikken Kina».

(©NTB)