*Nettavisen* Økonomi.

Den norske kronen har styrket seg

Illustrasjonsfoto av svak norsk krone. Euro - sedler - mynter - krone - kroner - valuta - valutakurs - kontanter - privatøkonomi - penger - gjeld - sparing - pengesedler -

PÅ VEI OPPOVER: Kronestyrkingen kommer av at optimismen er tilbake i verdensøkonomien med økt risikoappetitt og et stigende aksjemarked i USA, ifølge norsk økonom. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Ikke siden koronakrisen traff Norge i mars har kronekursen vært sterkere målt mot amerikansk dollar.

20.07.20 04:08

En dollar koster nå om lag 9,30 kroner, mens en euro koster omtrent 10,60 kroner, skriver Dagens Næringsliv. (Oppdatering: Natt til mandag 20. juli noteres kronen til 9,27 mot amerikansk dollar. Ikke siden 6. mars har kronen vært sterkere ifølge Norges Banks valutanoteringer)

– I perioden med sterk økonomisk og markedsmessig turbulens flyktet aktørene til trygge havner i finansmarkedet. Det førte til at kronen svekket seg, til tider på ekstremt vis. Dollaren, som er en stor verdensvaluta, styrket seg, forklarer sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

Les også: Flyprisene til himmels i juni - strømprisene stuper

I midten av mars var kronen på sitt svakeste målt mot dollaren. Da kostet en dollar 11,80 kroner. Kronestyrkingen kommer av at optimismen er tilbake, mener Haugland. Høye smittetall i USA fører i tillegg til usikkerhet om den helsemessige og økonomiske utviklingen i landet.

Les også: Nordea: - Dette rentekuttet tilsvarer en lønnsøkning på 50.000 kroner

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 mener det er den amerikanske valutaen som har svekket seg, snarere enn at kronen har styrket seg. Hun viser til en økt risikoappetitt og stigende aksjemarked i USA de siste ukene. Dollaren svekkes av at investorer prøver å finne sikre plasseringer utenfor USA, som i oljerelaterte aktivaer og valutaer som den norske, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.