Sommeren vil etter alt å dømme bli svært dyr for norske Syden-turister.
Ikke bare har prisene på hotell, flyreiser og leiebiler steget kraftig – den norske kronen har også svekket seg voldsomt mot euro og dollar.
Ser man bort fra pandemi-sommerne 2020 og 2021, har kronen aldri vært så svak mot euro som den ser ut til å bli i sommer.
Forventningene om raskere rentehevinger i USA bidrar til å sende verdens børser ned, og påvirker dermed også risikoappetitten i markedet.
– Dette er dårlige nyheter for sensitive valutaer som NOK, SEK, AUD, CAD og NZD, som alle svekkes mot amerikanske dollar, skriver Nordea Markets-analytiker Dane Cekov i et notat.
Les også: Her er feriepenge-fellene du bør unngå
Svært dyr euro
Tirsdag ettermiddag koster én euro 10,39 kroner, en økning på ni prosent på to måneder og langt over nivået på den forrige relativt normale sommeren, i 2019, da euroen kostet rundt 9,8 kroner. Det er den svakeste kronen mot euro siden august i fjor.
Den norske kronen har svekket seg betydelig den siste tiden. I forrige uke kom kronen dårligst ut av de såkalte G10-valutaene, med en svekkelse på 1,6 prosent mot euro siden starten av juni. G10-valutaene er de mest ti handlede valutaene i verden.
En amerikansk dollar kostet nå 9,95 kroner, det svakeste for den norske valutaen siden mai 2022, midt under koronapandemien.
– Som vanlig er en sterkere amerikansk dollar og et svakere aksjemarked ikke en god kombinasjon for den norske kronen, skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i et notat.
Les mer: Reiste på studietur til foten av Alpene – mer fritid enn faglig program
Kronen kan få midlertidig opptur
I mai tok USAs sentralbank (Fed) et uvanlig grep for å stoppe inflasjonen. For første gang på 22 år ble renten satt opp med 0,5 prosentpoeng.
DNB Markets og flere andre spår at sentralbanksjefen Jerome Powell vil sette opp renten med nye 0,5 prosentpoeng på onsdag.
– Vi innrømmer at usikkerheten her er svært høy. Dersom vi får rett, vil vi sannsynligvis se at amerikanske dollar svekker seg mot andre G10-valutaer, som EUR, NOK, SEK, DKK og så videre på kort sikt, skriver Nordea-analytiker Cekov og fortsetter:
– Men hvis vi tar feil, vil amerikanske dollar kunne styrke seg ytterligere mot resten av G10-valutaene.