Allerede på første arbeidsdag som konsernsjef i Nortura, selskapet bak Gilde og Nortura, ble den nye topplederen Anne Marit Panengstuen konfrontert med tidligere uttalelser.

Den rykende ferske konsernsjefen har i et intervju i helgen sagt "Jeg spiser ikke så veldig mye kjøtt, og i hvert fall ikke rødt kjøtt". Sitatet er hentet fra et intervju med Bondebladet. Nå beklager den nye konsernsjefen uttalelsen:

– Dette var rett og slett en klønete formulering fra min side, som jeg er lei meg for. Selvsagt spiser jeg både rødt og hvitt kjøtt som en del av et balansert kosthold, sier Panengstuen til Nationen.

Hun forteller videre at hun ønsker å bruke sin nye stilling til å framsnakke fordelene med norsk kjøttproduksjon.

– Hadde jeg ikke stått hundre prosent inne for det, ville jeg aldri takket ja til denne jobben. Nå gleder jeg meg til å komme i gang med å skape lønnsomhet for Nortura, sier hun.

I hardt vær

Nortura-konsernet har siden juni vært i hardt vær etter en dokumentarvideo der skjulte opptak viser skrekkeksempler på håndtering, kastrering og avliving av norsk gris hos enkelte bøndene som tidligere har levert dyr til Nortura.

Selskapet mener de har tatt grep, blant annet ved å politianmelde en av sine leverandører. I en pressemelding opplyste Nortura at de så svært alvorlig på sakene de beskriver som uakseptable brudd på dyrevelferdsloven.

Den nye konsernsjefen er også tydelig på at dyrevelferd stør høyt på hennes prioriteringsliste.

– På kort sikt står det å få økt lønnsomhet i Nortura øverst på min prioriteringsliste, men vi er også nødt til å fortsatt jobbe for fullt med bærekraft, helse og dyrevelferd. Det kan vi ikke kompromisse på. Jeg gleder meg enormt til å komme i gang på denne viktige posten i norsk næringsliv, sier hun.

Sliter økonomisk

Selskapets økonomi har heller ikke vært noe å skryte av, og i 2018 måtte tidligere konsernsjef Arne Kristian Kolberg gå, på grunn av flere år med dårlige resultater.

Styret begrunnet sparkingen med «manglende måloppnåelse, for svake resultater - samt krevende utfordringer i forbindelse med nytt IKT-system» i en melding.

Nortura hadde i 2017 en omsetning på 24 milliarder kroner i fjor, men et resultat før skatt på skarve 70 millioner kroner. Den økonomiske nedgangen fortsatte i 2018, mens resultatene fra andre kvartal i år viser en positiv utvikling i 2019.