Jeffrey Preston Bezos (57) har vært kjent som verdens rikeste mann de siste fire årene.

Formuen hans er på svimlende 1.563 milliarder kroner. Det tilsvarer omtrent en åttedel av det norske oljefondet.

30 år etter at han ble født i Albuquerque, New Mexico, startet Bezos nettbutikken Amazon i garasjen sin i Seattle.

Nettsiden solgte kun bøker i begynnelsen, men Jeff Bezos visste tidlig hvor han ville: Amazon skulle bli en «everything store».

Amazon gikk på børs i 1997 og fikk en vanvittig fart gjennom dotcom-boblen som vokste gjennom 1990-årene. Netthandel-selskapet overlevde da boblen sprakk, og har i 2021 vokst seg til å bli verdens tredje største selskap.

I sommer fikk Amazon-gründeren mye oppmerksomhet da han ble skutt opp i verdensrommet i romfartøyet New Shepard.

Dermed ble Jeff Bezos og broren Mark Bezos de første som har vært bosatt i Stavanger som har vært i verdensrommet.

Vent.... Hva?

Ja, det stemmer – han som skulle bli verdens rikeste mann bodde en kort periode i Stavanger i 1980-årene. Det samme gjorde hans lillebror Mark, søster Christina, mor Jacklyn og stefar Mike.

La oss først ta et steg tilbake for å forstå hvordan dette i det hele tatt kan ha skjedd:

Oljeindustrien satte virkelig fart på utviklingen i Stavanger i 1970- og 80-årene, og byen ble stadig mer internasjonal.

I oljebransjen har det lenge vært en kultur for at arbeidsgivere som Exxon, Shell og BP sendte sine medarbeidere rundt omkring i verden ved behov. Disse utstasjonerte ansatte blir ofte kalt «expats», fra det engelske ordet «expatriate», som betyr utvandret.

Jeff Bezos' stefar Miguel «Mike» Bezos jobbet i Exxon i 32 år både i USA og i utlandet som expat. I 1982 flyttet Mike, Jacklyn, Christina og Mark til Stavanger.

Ifølge flyttemeldingen skal også Jeff ha flyttet over Atlanterhavet, men det er uvisst om han faktisk ble med resten av familien til oljebyen. Mest sannsynlig ble han igjen i USA og dro til New Jersey, hvor han skulle starte på Princeton University som 18-åring.

Det kom ofte expats til Stavanger. Her stod bordet ofte dekket med arbeids- og oppholdstillatelse, samt hus, hage og nødvendig inventar. Expats-barn som Christina og Mark kunne gå på Stavanger American School, og arbeidsplassene kunne tilby fritidsaktiviteter for både voksne og barn.

I juni 1984 sendes en forespørsel til boligavdelingen i Esso om at Bezos-familien skal flytte til Stavanger. En rekke mulige adresser nevnes i bydelene Madla og Stokka listes opp, men familien ender til slutt på Gausel.

En flyttemelding tyder på at familien kan ha bodd en kort periode på Storhaug i Stavanger før de flyttet til Gausel.

Sommerjobben

Det finnes få beretninger om Jeffrey Preston Bezos' tid i Stavanger. Familien bosatte seg på Gausel, hvor mange oljebedrifter, inkludert Exxon-selskapet Esso Exploration and Production Norway, opererte. Stavanger American School var et drøyt kvarter unna med bil.

Det er først fra sommeren 1984 at vi kan dokumentere at Jeff Bezos faktisk var i Norge og Stavanger. Da hadde han gått to år på Princeton, hvor han hadde tatt fag knyttet til studiene informatikk og elektroingeniør.

I Stavanger fikk Jeff Bezos jobbe med stefaren Mike i Esso Expro Norway. Flere skriftlige kilder forteller om Bezos' arbeid på Forus.

«I sommerferiene, mens han fortsatt gikk fra Princeton, begynte han umiddelbart å vise frem ferdighetene innen programmering. Sommeren 1984 hadde stefarens jobb i Exxon ført familien til Norge midlertidig. Jeff dro dit og fikk sommerjobb i Exxon som programmerer.»

(One Click: Jeff Bezos and the Rise of Amazon.com, Richard L Brandt, 2011)

«Han brukte en IBM 4341 stormaskin til å utvikle en modell for å regne ut oljeroyalties til selskapet.»

(One Click: Jeff Bezos and the Rise of Amazon.com, Richard L Brandt, 2011)

«Ved å bruke en IBM-maskin satte han opp en finansiell plan for hvordan selskapet på enklest mulig måte kunne regne ut oljeroyalties. Det vil si, hvor store deler av overskuddet som skal betales til grunneieren som eier jorden som selskapet borer etter olje fra.»

(Jeff Bezos, av Bernard Ryan, 2005)

Tidligere Esso-ansatt Per Skarung har hatt ansvar for å holde orden i gamle dokumenter og er en veteran som flere tidligere ansatte henviser til når spørsmålet om Jeff Bezos' tid i selskapet dukker opp.

– Ja, det stemmer at Jeff Bezos hadde en sommer i Stavanger. Grunnen til det er at stefaren Mike Bezos jobbet i bedriften lenge. Exxon hadde en policy som gikk på at barn av expats skulle få sommerjobb i bedriften, sier Skarung.

Av det Esso-veteranen har hørt, var Jeff av en annen karakter enn mange andre sommervikarer som fikk jobb gjennom foreldrene.

– En del av disse unge som kom inn var rimelig utagerende og gjorde mye ut av seg. Slik var ikke Jeff, av det jeg har fått høre. Han var blant dem som var stille, jobbet hardt og gjorde en fornuftig innsats, sier Skarung.

Han er imidlertid ikke det minste overrasket over Jeff Bezos' arbeidskapasitet og væremåte, etter å ha observert stefaren Mike Bezos i en årrekke.

– Mike var veldig respektert og godt likt. Han er det mest disiplinerte arbeidsjernet jeg har truffet i mitt liv. Han jobbet fra 07 til 19 fra mandag til fredag, og jobbet enten lørdag eller søndag i tillegg i noen timer, forteller Skarung.

Ifølge Bezos-familiens egen stiftelse, jobbet Mike Bezos i en rekke stillinger som ingeniør og leder i Exxon og Exxon Mobil. I Esso Expro Norway jobbet Bezos senior i avdelingen Corporate Planning.

– Det var ikke slik at vi på noen måte drømte at sønnen skulle få den karrieren han fikk. Men hvis han har lært noe hjemme, må det ha vært arbeidsmoral og hvordan man jobber disiplinert og målrettet. Det blir feil å si at Mike var en maskin, for han var verdens hyggeligste menneske. Men han var på jobb for å jobbe, og fikk utrettet ufattelig mye basert på en stor arbeidsinnsats, sier Skarung.

Takket nei til å kjøpe seg inn i Bezos' gründerprosjekt - angrer bittert

Etter å ha flyttet til Norge høsten 1982, ble Bezos-familien boende i Stavanger i flere år. Nøyaktig hvor lenge de ble værende, er usikkert. I flyttemappen står det at datteren skal flytte tilbake til USA i 1987 for å gå på college. Broren Mark Bezos sluttet imidlertid ikke på Stavanger American School før i 1988.

Dag Bergslien begynte i Esso Expro Norway samme år som Mike Bezos, og ble kjent med ham gjennom prat på jobben. Etter å ha tenkt seg nøye om, har Bergslien trukket konklusjonen at Bezos flyttet på slutten av 1980-årene og kom tilbake i en liten periode i 1990-årene. I periode nummer to kom Bezos med et tilbud som Bergslien aldri vil glemme.

– Jeg var en av noen få på jobben, av det jeg kjenner til i hvert fall, som fikk tilbud om å kjøpe aksjer i Amazon. Faren hadde klokkertro på sønnen, og skulle sette inn mye av pensjonen sin i selskapet, sier Bergslien.

Amazon, et av verdens største selskaper, ble født i 1994. Jeff Bezos skal ha holdt 60 møter med familiemedlemmer, venner og potensielle investorer for å få dem til å investere 50.000 dollar hver for å hjelpe ham med startkapital. Kun 20 av møtene endte i en investering.

Året etter investerte foreldrene Jackie og Mike Bezos 245.573 dollar i selskapet. På forhånd skal Jeff ha sagt at det var en 70 prosents sjanse for at foreldrene ikke ville få pengene tilbake.

Stavanger-mannen Bergsliens mulighet til å bli Amazon-investor i midten av 1990-årene skjedde over lunsjbordet på Forus. Kollegene hadde gått tilbake til arbeidet og det var kun Mike Bezos og Bergslien igjen. Bezos sa at Bergslien måtte gå inn med minimum 200.000 for å få bli med.

– Det var til startkapital i selskapet som skulle bli Amazon. Men det var ikke penger jeg hadde liggende, og jeg måtte si nei, sier Bergslien og fortsetter:

– Det er noe jeg har tenkt på mange ganger etterpå. Hva hadde skjedd dersom jeg hadde sagt ja? Jeg var jo helt nyetablert og måtte ha lånt penger for å kunne investere. Det var ikke en risiko jeg hadde lyst til å ta.

75 år gamle Miguel «Mike» Bezos hadde en lang karriere i oljebransjen, og Exxon-jobben tok ham blant annet til Colombia og Venezuela i tillegg til Norge. Exxon dekket stort sett alle utgiftene som Bezos-familien hadde Mike var utstasjonert. Dermed hadde Bezos-ekteparet midler til overs som de kunne investere i sin eldste sønns gründerprosjekt Amazon.

Kontoret til Bezos jevnet med jorden

Nettavisen snakker med flere tidligere Esso-ansatte som husker Mike Bezos. Flere bekrefter at han var en respektert og godt likt kollega i årene han jobbet i Norge. Noen husker at Jeff skal ha jobbet i Stavanger en sommer, men ingen husker å ha sett ham.

Kontoret som Bezos jobbet i var noen midlertidige brakker i påvente av et nybygg ved travbanen på Forus. I dag ligger bilforhandleren Auto 2000 på det som var Jeff Bezos' arbeidsplass i 1984.

Statsarkivet i Stavanger og fungerende fagdirektør Eivind Skarung i seksjon Depot har katalogisert arkivene fra Esso - og Nettavisen spør om det finnes spor etter Bezos der.

Skarung finner en flyttemappe med detaljer rundt Bezos-familiens flytting til og fra Norge i personalarkivet. I tillegg finnes det en mappe med en rapport som Mike Bezos har vært med på å utarbeide.

Artikler fra den interne Esso-avisen fra 1980-årene viser at avdelingen til Mike Bezos på Forus drev med planlegging, budsjettering og resultatrapportering. I tillegg jobbet avdelingen aktivt opp mot myndighetene for å endre skattebetingelsene på norsk sokkel.

Åtte av de ti ansatte i avdelingen var nordmenn. Likevel gikk arbeidsspråket på engelsk, heter det i en av artiklene.

Som i 2021, var oljeprisen en viktig faktor da oljeselskapene skulle regne på lønnsomheten ved nye utbygginger i 1980-årene. Bezos' avdeling regnet blant annet på lønnsomheten til viktige oljefelt som Sleipner, Snorre, Brage og Balder, står det i internavisen.