*Nettavisen* Økonomi.

Den ultimate oppgraderingsguiden

Er pc-en din gammel og treg? Er det på tide å oppgradere systemet? TV 2 Nettavisen viser deg alt du trenger å vite om oppgradering.

25.01.05 09:18

Bruker maskinen din en evighet bare på å starte Windows, har mp3-filene dine fylt opp harddisken din og er på tur ut gjennom usb-porten, eller nekter siste versjon av Doom å i det hele tatt la seg installere?

Ikke alltid enkelt
Da høres det ut som om pc-en din kan trenge en oppgradering. En kjappere prosessor, litt mer minne eller et nytt grafikkort kan gi selv den tregeste maskinen nytt liv.

Men vær forsiktig. Det er ikke like enkelt å oppgradere pc-en som det kan høres ut som.

Delene du kjøper, må være kompatible med de som allerede befinner seg i pc-en din. Et uheldig statisk støt eller en tilkoblet kontakt kan gi deg svidde komponenter og dødt periferiutstyr, mens harddisken som fikk seg en tur i gulvet, kan ha tatt sin død av fallet.

Husk sikkerhetskopi
Så før du går i gang med å fikle, bør du sørge får å ta sikkerhetskopier av alle dataene dine.

Er det forkortelser eller ord du ikke skjønner? Ta en titt i ordlisten i rammen nede til høyre.

Selv når du har sørget for at oppgraderingen går trygt for seg kan du risikere å kaste bort massevis av penger på komponenter som høres bra ut, men som gir lite når det kommer til ekstra ytelse.

Hva vil du?
Du bør derfor sørge for at du oppgraderer der det hjelper mest. Slik unngår du å kaste penger ut av vinduet.

HVA BETYR FORKORTELSENE?
CPU: Central Processing Unit, eller mikroprosessor på godt norsk.

Mikroprosessoren er hjernen i alle moderne datamaskiner, og utfører oppgaver ut i fra de instruksjonene den får fra et dataprogram.

Hastigheten til en mikroprosessor måles i MHz, også kalt klokkefrekvensen. Jo høyere antall MHz, jo flere instruksjoner per sekund kan prosessoren utføre.

RAM: Random Access Memory er maskinens internminne. Programmer eller data leses fra en disk eller annet permanent lagringsmedium og inn i maskinens internminne.

Prosessoren leser så instruksjonene fra internminnet og utfører disse. Når maskinen slås av, forsvinner informasjonen som ligger lagret i internminnet.

Det finnes mange ulike typer RAM, hvor DRAM er mest vanlig. SDRAM er en annen type som gir deg høyere hastighet på datastrømmen.

IDE: Integrated Drive Electronics er et standard grensesnitt for harddisker på pc-er. Diskkontrolleren er innebygd på selve disken, i stedet for på et eget utvidelseskort.

IDE-spesifikasjonen standardiserer hvordan tilkoblingen mellom disken og grensesnittet på hovedkortet skal skje, og hvordan data skal utveksles.

Serial ATA: Brukes ved tilkobling av harddisker i PC-er. En av fordelene med Serial ATA at man på grunn av færre ledere får tynnere og mer fleksible kabler og høyere teoretisk overføringshastighet.

PCI: Peripheral Component Interconnect er den mest vanlige databussen i en moderne pc. PCI-bussen er en høyhastighets buss (en buss er de elektriske forbindelsene som kobler de ulike komponentene i en datamaskin sammen) mellom prosessoren og ulike komponenter i pc-en, for eksempel diskkontroller og nettverkskort.

Disse enhetene kan enten være integrert på hovedkortet, eller de kan settes inn i datamaskinen via en ledig PCI-kortplass i maskinen.

BIOS: Basic Input/Output System er et grunnleggende sett av programrutiner som vanligvis ligger lagret i ROM-minne i pc-en din.

BIOS-en inneholder blant annet programkoden som først startes opp når du slår på pc-en, og som sørger for å laste inn operativsystemet.

Spiller du mye dataspill, er det siste 3D-grafikkortet og en kjapp prosessor verdt investeringen.

Vil du bare at kontorapplikasjonene skal gå litt raskere, kan det være lurt å investere i litt ekstra systemminne før du bytter ut andre komponenter.

Ekspertene i det amerikanske fagbladet PC World kommer med flere smarte tips for hva du bør tenke på når du oppgraderer pc-en din.

Her er et kjapt blikk på noen av maskinvareoppgraderingene som kan gi pc-en din ekstra ytelse.

Du får aldri for mye minne
Oppgradering: Minnet
Risiko: Medium
Belønning: Høy
Kostnad: 512 MB, fra 4-600,-

Du kan aldri ha nok RAM – særlig hvis du kjører Windows XP. Før du i det hele tatt vurderer å oppgradere andre deler av pc-en, bør du være sikker på at systemet ditt har minst 512 MB systemminne, og mer hvis du bruker å spille dataspill eller jobbe med digitale bilder og video.

I motsetning til mange andre oppgraderinger, vil ekstra RAM påvirke alle aspektene av ytelsen til pc-en din. Windows kommer til å laste raskere, applikasjoner åpner seg kjappere og alt fra spill til medieavspilling vil gå jevnere.

Den gode nyheten er at RAM er billig. Du får kjøpt en hel gigabyte med kjapp DDR SDRAM for mindre enn 1.400 kroner, og 512 megabytekomponenter koster mindre enn 400 kroner.

Den dårlige nyheten er at RAM er vanskelig. Det finnes mange typer systemminne, og du må sjekke dokumentasjonen din nøye for å forsikre deg om at RAM-en du kjøper passer med det som finnes i systemet ditt fra før.

Det kan være en god idé å bruke minne fra samme leverandør som du allerede har installert i pc-en for å redusere risikoen for konflikt mellom de ulike komponentene.

Risikabel operasjon for proffene
Oppgradering: CPU / prosessor
Risiko: Høy
Belønning: Medium
Kostnad: 3.4 GHz Pentium 4 koster 2.400,-

Å oppgradere CPU-en, eller prosessoren om du vil, kan virkelig få fart på pc-en hos de mer krevende brukerne – spillfanatikere, de som jobber mye med bilder og film og programmerere.

En ny prosessor kan også være en kjekk måte å gjenopplive systemer som er tre eller fire år gamle.

For resten av oss er en prosessoroppgradering komplisert, risikabel og ganske enkelt ikke verdt bryet.

Prosessorens ytelse er nemlig tett knyttet til koblingen til hovedkortet.

Dagens Pentium 4-prosessorer kjører data til ditt system over en kjapp 800-MHz front side buss som hindrer prosessoren i å vente mens dataene går til og fra minnet.

Klikk på bildet for å forstørre.


Men dersom ditt gamle system kjører en 533 MHz front side buss, vil ikke fordelen med å bytte ut en 2.4 GHz prosessor med en 3.4 GHz-modell være spesielt stor.

På samme måte som ved en minneoppgradering, må du gjøre skikkelig research før du skifter ut prosessoren.

Du må sørge for at prosessoren du har lyst til å bruke passer koblingene på hovedkortet.

Du må også sjekke kompatabiliteten med system-BIOS-et for å sikre at hovedkortet kan kjenne igjen og kjøre prosessoren.

Det finnes også spesielle oppgraderingsverktøy for skikkelig gamle systemer.

Bedre bilder
Oppgradering: Grafikkortet
Risk: Lav
Belønning: Medium
Kostnad: 128 MB mellomsjikts kort: 1.300 kroner; 256 MB høyendekort: 3.200 kroner

Hvis du er en spillfantast, har det vel sjelden vært et bedre tidspunkt å oppgradere skjermkortet ditt på.

Klikk på bildet for å forstørre.

I løpet av de siste seks månedene har grafikkgigantene ATI og N Vidia begge lansert kraftige nye grafikkprosessorer, motorene i grafikkort for pc-er.

Kort med 128 megabyte minne basert på Nvidia GeForce FX 5900XT GPU og ATI Radeon X700 er begge solide valg.

Vil du ha den beste ytelsen – og er villig til å legge penger på bordet – bør du vurdere 256 MB kort bygd på ATI Radeon X800 XT eller Nvidia GeForce 6800Ultra.

Mer lagringsplass
Oppgradering: Harddisken
Risiko: Medium
Belønning: Medium

Kostnad: Opp mot 3.300.-

Det er ikke harddisken din som krymper, det er du som har samlet opp haugevis med data. Mp3-filer, bilder, video og andre mediefiler fyller kjapt opp gamle og små harddisker.

Og skal du først oppgradere disken, kan du like gjerne legge på litt ekstra ytelse.

Se etter kjappe harddisker som kjører på 7.200 rotasjoner per minutt og som har en stor 8 megabytes cache.

Begge deler vil gjøre det raskere å laste applikasjoner og filer vil både leses og skrives raskere.

Den nye Hitatchi Deskstar 7K400 har hele 400 gigabyte lagringsplass og koster rundt 3.000 kroner, og i slutten av februar kommer den nye 7K500 med 500 GB.

Inntil for ett år siden bruke nesten alle pc-er ide-tilkoblingen for å koble diskene til hovedkortet. Nye systemer bruker Serial ATA, som gir mer effektiv og brukervennlig tilkobling.

Det kan hende du blir fristet til å kjøpe et PCI tilleggskort for å få Seriell ATA-evne på systemet ditt, men de fleste ekspertene fraråder dette.

Fortsatt lager diskleverandørene kjappe, ATA-133-baserte disker, og Seriell ATA-versjonen av disse produktene gir deg ikke så mye når det kommer til ytelse eller funksjonalitet.

Se bedre og spar plass
Oppgradering: Skjermen
Risiko: Lav
Belønning: Høy
Kostnad: 19-tommers lcd, fra 4.000,-

Lcd-skjermer er ikke bare tynne og pene å se på, de sparer strøm og gir deg flere kvatdratmeter ekstra skrivebordsplass. De gjør deg også mer produktiv.

Klikk på bildet for å forstørre.

En flatskjerm med en oppløsning på 1280 x 1024 piksler gjør at du får plass til mer jobb på skjermen og du slipper å skrolle og bytte mellom ulike viduer.

Det kan ofte gjøre deg til en kjappere arbeider enn en prosessoroppgradering.

De nye lcd-skjermene er også - endelig - klare for spill, men du bør gå for en skjerm med en oppfriskingsrate på 12 millisekunder eller bedre.

For den beste bildekvaliteten vil du også koble sammen skjermen og grafikkortet med en Digital Video Interface-kabel, noe som betyr at både grafikkortet og skjermen må støtte DVI.

(Kilde:PC World USA)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag