Gå til sidens hovedinnhold

Den verste kronedagen noensinne

Den norske kronen har aldri vært svakere mot dollar, nå koster en dollar over 10 kroner.

Mot dollaren noteres kronen ved 14.30-tiden til hele 10,12 kroner. Det er det svakeste nivået noensinne mot dollaren og en god del svakere enn den tidligere bunnoteringen fra mars 1985. Det seneste døgnet har kronen svekket seg med 4,4 prosent mot dollaren, det er nokså ekstremt.

Kronefallet kommer etter et nyt ras i oljeprisen, et fat nordsjøolje (Brent Spot) koster torsdag morgen drøyt 34 dollar fatet, et fall på over 4 prosent.

Kronen har torsdag også satt nye bunnivåer mot euroen, og kl 14.30 er sjokknoteringen 11,37 kroner for en euro.

Les også: "Kronen kollapser etter oljeras - nye sjokknoteringer"


Ikke rentekutt i Europa

Den europeiske sentralbanken ESB valgte torsdag overraskende å holde renten uendret. DNB Markets skriver i sin morgenrapport at i forkant har den europeiske sentralbanksjefen Lagarde gått ut og sagt at koronaviruset kan bli en krise for europeisk økonomi av samme størrelsesorden som finanskrisen i 2008.

Det kreves derfor mottiltak både fra penge- og finanspolitikken. DNBs eksperter trodde at ESB skal senke styringsrenten med 0,10 prosentpoeng og i tillegg verdipapirkjøpene med mange milliarder euro. Rentenedsettelsen kom altså ikke.

Den britiske sentralbanken kuttet i går styringsrenten med 0,50 prosentpoeng til lave 0,25 prosent. Eksperter venter at Norges Bank neste torsdag kutter den norske styringsrenten med enten 0,25 prosentpoeng eller 0,50 prosentpoeng.

Nordea Markets venter et kutt neste uke på 0,50 prosentpoeng. Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets skriver at ny informasjon siden forrige rentemøte i desember taler for en mye lavere rentebane, altså en klart lavere renteutvikling fremover.

DNB Markets nøyer seg med å spå et kutt på 0,25 prosentenheter.

Kommentarer til denne saken