- Det vil variere litt fra marked til marked, og fra kategori til kategori, men de fleste varer vil øke i pris, sier konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch til Nettavisen.

Noen varegrupper vil imidlertid få høyere prisøkning enn andre, og hvor stor prisøkningen vil være, vil variere. Han vil imidlertid ikke gå ut med hvor stor prisøkning vi kan forvente oss i tiden framover.

- Det er i alle fall mer enn det som er normalt i et normalår. Prisøkningen vil bli betydelig høyere enn normalen, sier han.

- Hvor stor prisøkning er normalt i et normalår?

- Det kan jeg ikke kommentere.

En del varer økte i pris allerede 1. februar. Selv om Orkla nå varsler ytterligere prisøkninger i tiden framover, er det fortsatt noen måneder til vi får se et enda større prishopp på matvarer.

- 1. juli er neste endringstidspunkt for priser i norsk dagligvare. Vi har gjennomført prisøkninger, og vi kommer til å gjennomføre flere. Det er en ekstraordinær situasjon, påpeker han.

- Vi gjør kostnadsreduksjoner selv, men med så store økninger vi ser nå, må dessverre ytterligere økninger til, sier han.

Påvirket av økte fraktkostnader og råvarepriser

FNs matvareprisindeks, som dekker viktige råvarer som korn, vegetabilske oljer, kjøtt, meieriråvarer og sukker, viser tydelig hvor store prisøkninger det har vært i løpet av det siste året, fra januar 2021 til januar 2022.

Sukker har en prisøkning på 20 prosent, prisen for vegetabilske oljer har økt med 34 prosent, mens kornprodukter er 13 prosent dyrere nå enn i fjor. Inkluderer vi også kjøtt og melk, er samlet prisøkning på 19,6 prosent.

Årsaken til prisøkningene vi allerede har sett, og vil se i tiden framover, er sammensatt, ifølge Orkla.

- Energi, frakt, vegetabilske oljer, korn , kjøtt, meierivarer og sukker har blitt dyrere, sier Semlitsch.

Han sier at de ser en tydelig endring nå, og alt er annerledes enn tidligere.

- Vi har ikke sett så store bredbaserte økninger, altså at det er økning på et bredt utvalg av varer, på ti år, sier han.

- Økningene treffer alle varegrupper, og derfor er det tydelig at det blir større prisøkninger, sier han.

Les også: Hyller ny menskampanje fra Kiwi: - Stort steg i riktig retning

- Krevende

Semlitsch trekker fram at FNs matvareprisindeks er opp 47 prosent siden mai 2020.

- Internasjonalt er det fortsatt store forstyrrelser i de internasjonale verdikjedene. Ukraina-Russland konflikter bidrar negativt, i tillegg til den pågående pandemien som skaper usikkerhet i leveranser fra Asia, sier han.

Dette påvirker også norske matvarepriser.

- Økte priser på råvarer, emballasje, frakt og energi har vi til en viss grad fått kompensert i våre utpriser, men det blir nødvendig å øke prisene også i tiden som kommer. Dette er ikke et norsk fenomen, men et globalt bilde, påpeker Semlitsch.

Semlitsch trekker også fram at vi i Norge står overfor det han kaller et krevende jordbruksoppgjør.

- Mye tyder på at resultatet blir økte priser på en rekke varer, sier han.

Les også: Coop utbetaler rekordsum til 1,9 millioner nordmenn: Ber folk sjekke kontoen

Kjedene bestemmer prisene

Selv om Orkla øker prisene til dagligvarebutikkene, er det opp til hver enkelt kjede å sette prisene ut til kundene. Som regel er det en dynamikk, slik at økninger inn til kjedene vil merkes på prisene ut i butikkene.

Sist uke, 5. februar, kunne Nettavisens pristest avsløre opptil 70 prosent prisøkning i matbutikken , og den største prisøkningen så vi på brokkoli, Kalkunskinke Krydder, Grandiosa, Superchips og Corn Flakes.

Semlitsch vil imidlertid ikke kommentere dette.

- Det er kjedene, og det enkelte profilhus, som setter prisene ut til forbruker, så det er deres ansvar. Vi foretar våre justeringer, men kommenterer ikke hva de gjør med prisøkninger, sier han.

- Solgte mer pizza i fjor

Mandag til onsdag denne uken kjørte Rema 1000 det de kaller Cræzy Dæyz, og frossenpizza var på halvpris. Deriblant Orklas populære Grandiosa Pizza.

- Stor konkurranse i markedet er positivt, og vi merker når det er store kampanjer på for eksempel Grandiosa, sier han.

Semlitsch forteller at de har solgt mer Grandiosa i 2021 enn i 2020.

- I fjor solgte vi mer enn 38 millioner Big One- og Grandiosa-pizzaer, inkludert eksport, sier han.

Les også: Nordmenn har rekordhøy sum på Trumf-konto: - Ta ut pengene

Tilbake på normalt nivå

Orkla ser også stor salgsvekst innen helseprodukter, som for eksempel tran og vitaminbjørner, samt innen sjokolade og snacks - hvor de tar markedsandeler innen visse områder.

Det er også en vekst på matvarer, spesielt nå som samfunnet har åpnet mer opp, og de leverer til for eksempel kantiner, restauranter og bensinstasjoner.

Lavest salgsvekst ser Orkla innen rengjøring og vaskemidler. Der var det kraftig økning i 2020, men nå er det på et mer normalt nivå.

I 2022 vil det komme mange nye innovasjoner, blant annet nye varianter av Grandiosa, lover Orkla.