Rekordhøye priser på diesel og bensin reflekter allerede voldsomme hopp i oljeprisen etter invasjonen av Ukraina - men prisene kan stige langt mer.
På ett år har drivstoffprisene steget med rundt 30 prosent, fra et nivå på om lag 15 kroner, viser tall fra SSB. Totalt konsumerte nordmenn 3,8 milliarder liter diesel og bensin til personbil i 2020 - prisøkningen tilsvarer en merutgift på 19 milliarder kroner totalt.
Men nivået på 22-23 kroner for en liter diesel trenger absolutt ikke å være toppen. Oljeprisen kan nå langt høyere nivåer så lenge krigen pågår. Søndag kveld gikk nordsjøoljen (Brent) for 139 dollar fatet:
- Jeg vil være forsiktig med å kalle dette en topp - vi skal teste mye priselastisitet framover hvis ikke det kommer en snarlig fredelig løsning på konflikten, sier Jørgen Bruaset, oljeanalytiker i Nordea.
Les også: Oljeprisen i været - sender Equinor til nye rekordnivåer
Med andre ord kan oljeprisbildet endre seg både fort i tiden framover - Bruaset understreker imidlertid at han ikke ønsker å tippe pumpeprisene spesifikt.
Vurderer boikott
USAs utenriksminister Anthony Blinken opplyste søndag at det nå pågår politiske drøftinger av sanksjoner mot Russlands oljeeksport.
- Vi har nå svært aktive samtaler med våre europeiske partnere om å forby import av russisk olje til våre land. Samtidig må vi selvsagt sikre stabilitet i den globale oljeforsyningen, uttalte Blinken til TV-kanalen NBC søndag kveld.
Les også: Har Norges største olje- og gassekspert rett, har Putin et veldig stort problem
Siden et slikt tiltak vil ramme både Europa og USA med enda høyere priser på bensin og diesel, sitter en slik boikott lenger inne enn de allerede vedtatte sanksjonene mot russisk næringsliv. Europa importerer om lag 3 millioner fat olje om dagen fra Russland, opplyser sjeføkonom Torbjørn Kjus i Aker til E24:
– Den amerikanske importen er ikke det viktige her. Det er Europa som virkelig svir, sier Kjus til E24.
Samtidig er det enklere å erstatte russisk olje enn russisk gass, viser flere analyser de siste ukene.
Russland er verdens nest største oljeeksportør, etter Saudi-Arabia, og USA alene importerte månedlig over 20 millioner fat oljeprodukter i 2021 - som tilsvarer 8 prosent av USA import av flytende oljeprodukter, ifølge tall nyhetsbyrået Reuters har innhentet fra Energy Information Administration (EIA).
Denne grafikken viser Russland viktigste oljepartnere:
- De vil ikke ha det
Bruaset mener at boikotten dels allerede er i gang, selv om den ikke er politisk formalisert. Det reflekteres også i prisen, påpeker analytikeren:
- Prisen i dag har allerede tatt høyde for at det kommer til å skje. Få ønsker å ta i russisk olje. Russisk olje selges nå med markant rabatt. Det skyldes blant annet risikoen for at oljen kan bli beslaglagt etter at man har mottatt den. Så i praksis vil man nå unngå å kjøpe russisk olje, sier Jørgen Bruaset.
Det ser heller ikke så bra ut omdømme-messig. Shell kjøpte en last russisk olje i forrige uke, angivelig til en rabatt på nær 30 dollar per fat - gjennom helgen måtte oljegiganten forsvare kjøpet, og lover å gi overskuddet til humanitære tiltak for ukrainske flyktninger, skriver Wall Street Journal.
- Hva kan erstatte russisk olje, og hvor lang tid trenger markedet på å kompensere et bortfall?
- Det skjer allerede og det er synlig i prisbildet. Hvis sanksjonene mot Iran lettes, kan det erstatte en del. Ellers kan vi få økt produksjon i OPEC-landene - det er ledig kapasitet i Saudi-Arabia, og produksjonen av amerikansk skiferolje kan oppskaleres. - Men det som kan komme fortest inn i markedet, er produksjonen i Iran, sier Bruaset.
Les også: Ukraina-krigen dobler prisene: – Vi får ikke tilbud en gang
Iran har vært omfattet av internasjonale sanksjoner siden 2015 som har begrenset landets oljeeksport. Det har sittet langt inne, særlig for amerikanske styresmakter, å lette på disse sanksjonene.
- Har utløst et sjokk
"Oppside-risikoen for oljepriser grunnet konflikten i Ukraina har kommet gradvis så langt i 2022, men har nå utløst et sjokk i meglerhusene", skriver Rystad Energy i sin ferske analyse av konsekvenser av konflikten.
Men utviklingen skjer raskt - Rystad-analysen ble publisert torsdag, før oljeprisene gjorde sine siste kraftige hopp.
Les også: Oljeprisen stiger og stiger: – Skal kanskje forbi 130 dollar fatet
Rystad Energy skriver i sin rapport at det er anslagsvis 1 million fat olje daglig i spill, og at prisene i juni når nivåene på 128 dollar - nå viser det seg at nivået er der allerede. Rapporten presiserer at "uforutsette forstyrrelser som rammer forsyningene fra nordlige havner eller i trafikken til Asia kan bety at risikoen for ytterligere prisøkninger fort må oppgraderes".
Også Rystad peker på Iran:
"Prishoppene kan tilskynde økt produksjon i OPEC+-landene eller få fortgang i en avtale med Iran for å lette tilbudssiden i markedet", skriver Rystad Energy i analysen.