Én norsk ekspert og én britisk ekspert har vyene for den norske kronen klar.

Valutaanalytiker Shakeb Syed i Handelsbanken og HSBCs globale valutastateg David Bloom tror kronen har en lys fremtid. I tabellen nederst i saken ser du hvilke kursmål de to har på kronen.

Brøt grense
17. mai styrket kronen seg merkbart og brøt 7,70-grensen mot Euro.

Les mer: Feiring for kronekursen

Det bet valutaanalytiker Shakeb Syed seg merke i.

- Jeg skal kanskje ikke legge for mye vekt på det som skjedde med krona på vår egen grunnlovsdag, for markedet er jo da rimelig tynt. Men vi klarer ikke å la være å minne om vår advarsel om at Norges Banks siste renteheving raskt kunne sende EUR/NOK til 7,70. I går gikk den forbi denne grensa, sier Syed til NA24.

Han mener nervøsiteten omkring euroen gjør at det er all grunn til å holde et øye med kronekursen.

- Vi tror det internasjonale presset mot euro vil fortsette og at dette vil presse EUR/NOK videre nedover. En test av 7,6250 virker nå rimelig å vente, sier Syed.

Etter en rask sjekk av sine tabeller finner Syed ut at vi må tilbake til september 2007 for å finne et tilsvarende lavt nivå.

- Selv om kronen for mange investorer betrakter den norske kronen som en liten og perifer valuta, så gjør de urolige tidene i Europa at mange anser det som tryggere å kjøpe kroner enn Euro, sier Syed.

Her kan du følge valutakursene

Holder fast på spådom
David Bloom I HSBC holder fast på gjentatte spådommer om at norske kroner er verdens beste valuta i årene fremover.

- Vi har lenge fokusert på norske kroner som en av de beste investeringene du kan gjøre i valutamarkedet. Det har tatt lengre tid enn vi spådde, noe jeg tror skyldes at den norske kronen er blitt oversett av markedet, sier Bloom til NA24.

En annen forklaring på at kronen ikke har styrket seg så mye og så raskt som ventet er at den økonomiske veksten i Norge kun er midt på treet.

- BNP-veksten i Canada og Australia er ventet å bli veldig sterk, mens Norge og New Zealand har svekket seg på vår rangering. Men veksten i Norge er allikevel brukbar, vi tror på en norsk BNP-vekst på to prosent i 2010. Det er godt nok til at vi fastholder vår tro på den norske kronen, sier Bloom.

Han mener at Norges overskudd på stasbudsjettet, overskudd på handelsbalansen, lav risiko (lav CDS-spread), relativ høy inflasjon, og størrelsen på pensjonsfondet samlet sett gjør den norske kronen til den eneste trygge valutahavnen i verden.

Bekymret for konsekvensene
Euroen svekkes denne uken på grunn av stadig økende bekymring for konsekvensene av de kommende innstramningstiltakene i euroområdet for både europeisk og internasjonal vekst, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Uttalelser fra Axel Weber, sjef i tyske Bundesbank og en het kandidat til å ta over etter Trichet, og Angela Merkel fredag og søndag bidro ytterligere til svekkelsen.

Weber uttrykte bekymring for situasjonen for finansiell stabilitet i Europa, mens Merkel slo fast at krisepakken fra eurolandene bare kjøper nødvendig tid for å takle det fundamentale problemet: gapet mellom medlemslandene når det gjelder konkurranseevne og budsjettdisiplin.

I går iverksatte den europeiske sentralbanken sine varslede oppkjøp av statsobligasjoner, og kjøpte for 16,5 milliarder euro, et beløp som, ifølge Reuters, var noe i underkant av markedets forventninger, skriver DnB.

Her kan du følge valutakursene

HTML EMBED
Handelsbanken
Mai 2010 August 2010 November 2010 Mai 2011
EUR/NOK 7,625 7,800 7,850 8,000
HSBC
1 kvartal 2010 2 kvartal 2010 3 kvartal 2010 4 kvartal 2010 1 kvartal 2011 2 kvartal 2011
NOK/USD 5,94 6,14 5,83 5,63 5,56 5,56
NOK/EURO 8,03 7,80 7,70 7,60 7,50 7,50
NOK/GBP 9,00 9,33 9,25 9,13 9,16 9,16