I forrige uke skrev Nettavisen om Oslo-byrådets «førjulsgave»: de dumper prisen på månedskort i kollektivtrafikken i én måned før jul.

Men tilbudet skaper nå forvirring og harme hos flere kunder, som ikke får rabatten når de kjøper 30-dagersbillett.

Jeg kjøpte i den gamle appen og tenkte at kjøpet ville bli rabattert. Hadde ikke kjøpt om det var fullpris, men der sto jeg med skjegget i postkassa, da. God jul, Ruter!, skriver Stein Erik Rivø på Facebook, en av mange som reagerer.

Problemet er at Ruter har to apper, og tilbudet får man bare om man bruker den nyeste appen og registrerer seg som kunde der. Det kan derfor koste seg dyrt dersom du bruker feil app. Prisforskjellen er på over 300 kroner.

Et månedskort for voksne med førjulskampanjen koster nå 499 kroner for sone 1. Mens fullpris er 814 kroner.

Dumper prisen på månedskort én måned: – Skjønner ikke hva byrådet har tenkt

– Surt å betale fullpris

Rivø, som for tiden er student og bor i Oslo, forteller til Nettavisen at Facebook-innlegget han postet under en sak om priskuttet hos Avisa Oslo, var ment litt humoristisk siden det var snakk om en «julegave» med rabattert billett.

– Til vanlig sykler jeg, også om vinteren. Sluttet i jobben for å studere og har mindre penger om dagen og da var det surt å betale fullpris, ettersom det som oftest ikke lønner seg for meg, og jeg er for gammel for studentrabatt, sier han.

32-åringen etterlyser mer tydelighet i kampanjetilbudet fra Ruter.

– Det jeg savnet var at det var tydeligere at det kun gjaldt i ny app. Jeg visste ikke at jeg hadde gammel app før samboeren påpekte det samme dag som jeg bannet over å ha betalt fullpris heller, sier Rivø til Nettavisen.

Studenten legger til at det kan være at han ikke har fulgt godt nok med på «den lille skriften», men synes det er synd om det er flere andre som heller ikke får tilbudet.

– Jeg overlever greit nok, men kjipt for de som er hardt pressa økonomisk inn mot jul. For de som til daglig er avhengig av kollektivtilbudet, er det jo fint at de får spart det de kan, sier Rivø, og samtidig legger til:

– Så jeg synes på ingen måte den rabatterte prisen er negativt, men det er kanskje litt uklart.

Raser mot løftebrudd – utsetter priskutt: – Det er rett og slett pinlig

I kampanjen er prisen for barn, ungdom og honnør redusert fra 407 til 249 kroner. For studenter kuttes prisen fra 488 til 299 kroner.

– Tvinger vanlige folk

Byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG), skrøt av førjulskampanjen da den ble lansert for et par uker siden:

Førjulsgave fra byrådet! Den neste måneden kan du få nesten 40 % rabatt på månedskort i Oslo, i Ruter-appen. Det skal lønne seg å reise kollektivt, skrev Stav på Twitter.

Men Rivø er langt fra den eneste som reagerer på kampanjen. Tilbudet blir nå heftig debattert på Facebook og Twitter.

Ser ikke noe tilbud. Det koster kr 814 fortsatt, skriver en, som tydeligvis er på den gamle appen.

Noen reagerer også på at man må registrere seg:

Flott med et tilbud om lav pris på månedskort i #Oslo, men det er tilsynelatende for å tvinge vanlige folk til å bruke #Ruter appen …?

Ikke bra i det hele tatt å favorisere en gruppe fordi de har app. Det kan være mange årsaker til å ikke ha det.


– Slutt å sutre!

Rabatten kan bare benyttes én gang per kunde i kampanjeperioden. Billetten gjelder i 30 dager fra du starter den, og om man kjøpe månedskort for eksempel 15. desember, kan man utsette oppstart til 5. januar.

Rabatten gjelder bare for sone 1, og ikke om du kjøper månedskort for flere soner.

Alle soner burde blitt inkludert dersom man kunne kjøpt 1–4 i ruter sin app …, skriver en kunde.

Noen mener prisen burde vært 499 kroner hele året, mens andre synes det er vel mye sutring fra dem som reagerer:

Kjære vene. Dette er ikke så vanskelig. Last ned appen FØR du går om bord hvis du ikke allerede har gyldig billett. Slutt å sutre.

Dersom du ønsker å refundere en kjøpt Ruter-billett, kan du gjøre det, men da trekkes du 100 kroner i ekspedisjonsgebyr.

Raser mot løftebrudd – utsetter priskutt: – Det er rett og slett pinlig

– Fremstår som jippo

Senterpartiet kaller det hele en «jippo» fra byrådet.

– Dette framstår mest av alt som en jippo for å få folk til å bruke appen Ruter lanserte i fjor. Det ble presentert som en førjulsgave til folk i Oslo, og det er jo hyggelig. Men Sp vil ha redusert pris permanent for alle, uansett om man har billetten i den nye eller gamle appen, eller om man bruker reisekort, sier Sps gruppeleder i Oslo bystyre, Morten Edvardsen, til Nettavisen.

– Et bedre tiltak for å få flere til å velge kollektiv, er å innføre fleksible billetter som blir billigere jo oftere du reiser, som Sp har foreslått flere ganger. Det har større langsiktig effekt enn et stunt før jul for en begrenset gruppe av reisende, sier han.

Heller ikke Venstre er fornøyd med byrådets førjulsgave.

– Jeg tror absolutt det vil bidra til at flere velger å reise kollektivt. Problemet er bare at ordningen ikke er varig. I januar må folk igjen bla opp over 800 kroner for et månedskort, og det er altfor dyrt, sa Venstres miljøpolitiske talsperson i Oslo, Marit Kristine Vea, til Nettavisen i forrige uke.

– Jeg skjønner derfor ikke riktig hva byrådet har tenkt når de innfører dette som en slags minikampanje, la hun til.

MDG forsvarer avgiftseksplosjon: – Oslofjorden trues av kollaps

Byråden: – Ikke urimelig

Oslos miljø- og samferdselsbyråd forsvarer imidlertid julekampanjen.

– Månedskort til 499 kroner er et røverkjøp, og jeg synes det ikke er urimelig at du må ha siste versjon av en app for å benytte deg av et tilbud. Ruters kundesenter står klare til å hjelpe eller svare på spørsmål folk måtte ha om appen eller tilbudet, sier byråd Sirin Stav (MDG) til Nettavisen.

Hun sier samtidig at hun er glad for at Venstre og Senterpartiet deler hennes iver for et billigere kollektivtilbud, men mener de bommer i deler av sin kritikk.

– Venstre bommer når de kritiserer kampanjen for å være en kampanje. Hensikten er jo nettopp å gi et ekstraordinært tilbud for å få de reisende tilbake i kollektivtrafikken, og jeg har stor tro på at dette tilbudet blir satt pris på av veldig mange, sier Stav, og legger til:

– Senterpartiet slår inn åpne dører når de ber om mer fleksible billetter, for dette har byrådet varslet at kommer til våren.

Utsetter priskutt

Tidligere i november fikk byrådet kritikk for løftebrudd, fordi de utsetter det planlagte kuttet i prisen på enkeltbilletter i kollektivtrafikken fra nyttår til april neste år.

Utsettelsen kom fram i tilleggsinnstillingen til Oslo-budsjettet for 2023, og begrunnes med den økonomiske situasjonen.