Gå til sidens hovedinnhold

Denne lampa kan avsløre deg

- Det er lettere å kontrollere for utgått tid, sier parkeringsselskapet.

En lang rekke parkeringshus har den senere tid fått en teknologisk løft gjennom installasjon av sensorer over hver eneste parkeringsplass. Denne sensoren registrer om det står en bil på plassen eller ikke, og kontrollerer om en liten lampe lyser rødt eller grønt.

På den måten kan du som sjåfør enkelt se om det er ledige plasser ned en rad.

Sensorene sender også signaler til skilt rundt om i parkeringshuset som gjør at en enkelt kan se i hvilken etasje det eventuelt er ledige parkeringsplasser.

Gir plass til flere
Dette gjør parkeringsopplevelsen betydelig mer smertefri for alle som er lei av å kjøre et parkeringshus rundt flere ganger for å finne den ene ledige plassen.

- De som selger disse systemene hevder at utnyttelsesgraden øker med fra 10-15 prosent på et vanlig anlegg. Dette fordi folk flest normalt opplever et p-hus som fullt allerede ved 80% fylling, sier daglig leder Bo Bakke i parkeringsselskapet Time Park til Nettavisen.

Og skal vi tro Time Park er dette et system som kundene har svært sansen for.

- Vi har fått positive tilbakemeldinger fra publikum om at det er lettere å finne en ledig p-plass etter at lampene ble montert, sier Bakke.

Enklere å få parkeringsbot
Men dette systemet er ikke bare installert for å gjøre det enklere for deg som sjåfør å finne en parkeringsplass. Systemet er også utformet slik at det skal være enklere for parkeringsvakter å finne biler som har stått for lenge.

Hver eneste sensor er utstyrt med en tidtaker. Denne tidtakeren fungerer slik at når en bil har stått lenger på plassen enn det som er standard gratistid i parkeringshuset, så begynner det røde lyset over bilen å blinke.

Denne informasjonen kan sendes rett til et kontrollsenter slik at parkeringsvaktene varsler - eller gjør det enklere for parkeringsvaktene som går rundt for å se om noen har stått over tiden.

Videoen under er tatt på Sandvika Storsenter i Bærum i forrige uke. Der kan man se at lyset blinker over en personlbil som har stått parkert for lenge.

Saken fortsetter under videoen.

HTML EMBED

Veiledende
På de fleste parkeringshus er det likevel mulig å kjøpe seg ekstra parkeringstid, og siden tidtakerne ikke kan lese parkeringslappene i vinduet, blir blinkingen veiledende. Time Park innrømmer likevel at det forenkler jobben til parkeringsvaktene betydelig.

- Lampene kan stilles inn til å blinke når man vil. Nettopp fordi det er mulig å kjøpe seg mer tid i anlegget så håndhever vi ikke etter disse lampene, men det er riktig at det er lettere å kontrollere for utgått tid, sier Bakke.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken