I løpet av denne uken har japanske Softbank brukt milliarder av kroner på å kjøpe seg stort opp i de norske selskapene Autostore og Oda, tidligere Kolonial.no. Mellom oktober i fjor og januar i år kjøpte Softbank seg også opp til å bli største eier i den norske quiz-sensasjonen Kahoot. Til sammen har Softbank investert 29 milliarder kroner i Norge det siste halve året.

Bak Softbank står den suksessrike og omstridte grunnleggeren Masayoshi Son (63), som er Japans nest rikeste med en anslått formue på 44,6 milliarder dollar i personlig formue. Han er kjent som en risikovillig investor, som har investert tungt i teknologiselskaper som Netflix, Tesla, Slack, Uber og Amazon gjennom teknologikonglomeratet Softbank.

Son eier 25 prosent av Softbank, som i dag har en markedsverdi på rundt 1.350 milliarder kroner. Softbank har eierandeler i mer enn 1.000 selskaper, som bare de siste månedene har fått følge av Kahoot, Autostore og Oda.

Les mer: Kolonial henter to milliarder kroner for å satse i Finland og Tyskland

Les også: Storinvestor kjøper 40 prosent av norske Autostore: – Vil vokse kraftig

Siterer Yoda og lager 300-årsplaner

Masayoshi «Masa» Son bygde seg opp gjennom investeringer i internett-teknologi gjennom 1980- og 90-årene, og skal ha vært så tungt inne i dot com-selskapene at han på et tidspunkt skal ha eid 25 prosent av Internett.

«Mr. Internett», som Son på den tiden ble kalt, led tap på milliarder av dollar da dot com-boblen sprakk, men hans investering i kinesiske Alibaba i år 2000 hjalp formuen på beina igjen.

– Det var noe med blikket hans. Det var lukten av et dyr, sa Son ifølge Reuters om øyeblikket da han møtte Alibaba-gründer Jack Ma for første gang i 2000 og fortsatte:

– Det var det samme da vi investerte i Yahoo da de fortsatt bare var fem-seks personer. Jeg investerte basert på luktesans.

Son er kjent for å tenke ekstremt langt fram i tid, og har for eksempel laget en slags plan for hvordan teknologikonglomeratet skal vokse de neste 300 årene.

Han skal ved flere anledninger ha sitert Star Wars-karakteren Yoda, og advarer lidenskapelig mot singularitet - en gitt hendelse der datamaskiner utvikler en superintelligens som overgår den menneskelige. I mai i fjor sammenliknet Son seg selv med Jesus da han forsvarte Softbanks investeringsstrategi - og sa at «Jesus var også misforstått og kritisert».

Den tidligere Alibaba-direktøren David Wei har sagt at han pleide å kalle Son for «Mr. Ten Times» fordi han alltid tenkte så stort:

– Hver gang jeg forklarte en forretningsplan- eller modell, var den første reaksjonen til «Masa» alltid: 'David, kan vi gjøre dette ti ganger større?'. Og de gangene jeg klarte å svare, ville han alltid gjenta: 'Men hva med ti ganger mer?'.

Les også: Milliardæren Jack Ma holdt en tale som sjokkerte alle. Nå er han sporløst forsvunnet

– Uformell og hyggelig

Norske Autostore var en av Son og Softbanks ferske investeringer på hele 23 milliarder kroner som ble gjort kjent denne uken. Autostores administrerende direktør Karl Johan Lier understreker at det er hovedeierne THL og EQT som har hatt mest kontakt med Softbank, men at han også har hatt et videomøte med Son.

– Han var veldig interessert og åpen for innspill. Han var uformell og hyggelig, og vi hadde gode diskusjoner om videre utvikling av Autostore, sier Lier til Nettavisen.

Lier sier at han har et veldig godt inntrykk av Softbank.

– Det er flinke folk med en strategi som har mye for seg, blant annet om at IT- og teknologiselskaper som oss vil kunne åpne for mange muligheter nå og i framtiden.

– Nå har Softbank investert i tre norske selskaper på relativt kort tid. Tror du det er en spesiell interesse for norske selskaper, eller bare tilfeldigheter?

– Husk at dette er et fond som gjennomfører mange slike transaksjoner ukentlig. At to av transaksjonene involverer norske selskaper i løpet av en uke, tror jeg ikke er annet enn en tilfeldighet, sier Lier.

Les mer: Norsk selskap vekker oppsikt i Asia: – Vi er verdensledende

Har solgt unna og hamstret kontanter

I de siste par årene har gigantfondet Softbank slitt, ikke minst på grunn av veddemålet i Wirecard og en ikke helt ukjent kontorfellesskap-boble som sprakk i USA:

Mange husker det spektakulære fallet til WeWork, som dette året ble filmatisert gjennom dokumentaren WeWork or the making and breaking of a $47 billion unicorn på Hulu. Softbank og dets Vision Fund var WeWorks største eiere, og Masayoshi Son måtte tåle flengende kritikk og gigantiske tap.

– Min egen investeringsbeslutning var virkelig dårlig. Jeg angrer på den på mange måter, sa Son i etterkant.

Koronapandemien har også ført til at Son og Softbank, for første gang i selskapets historie, har måttet selge unna selskaper for å øke kontantbeholdningen.

– Jeg vil være forberedt på et worst case-scenario, så i dag har vi nær 80 milliarder dollar i kontanter på hånd, sa Son i november i fjor.

Les også: Kahoot!-smell etter nytt oppkjøp

Les mer: Dette er porteføljeforvalter Fredrik Bjellands favoritt-aksje: – Like billig som for to år siden