I desember begynner samlebåndene på steinull-fabrikken i Moss å rulle igjen etter over to år med ombygging. Flere ting er nytt, og uten sidestykke i byggebransjens historie:
Ikke bare er koks byttet byttet ut med elektrisitet når den nye smelteovnen skal produsere steinull, men nyvinningen kan også ta imot og resirkulere gammel steinull fra byggeplasser over hele Norge.
Den helektriske smelteovnen vil redusere CO2-utslippene fra fabrikken med 80 prosent, og den nye teknologien vil redusere avfallet fra produksjonen med 99 prosent.
Utslippskuttene tilsvarer det årlige utslippet til 25.000 biler.
– Hadde du spurt meg for tre år siden, hadde jeg aldri trodd det var mulig å komme til der vi er i dag. Hverken teknologien eller pengene var på plass, sier administrerende direktør Morten Andersen i Rockwool Norge til Nettavisen Økonomi.
Les mer: Gigantisk klimaplan, men regjeringen har ikke peiling på kostnadene: – Skremmende
Bygget rådyr ovn på rekordtid
På noen få år utviklet det danske Rockwool-konsernets egne ingeniører teknologien som gjorde at ovnen som smelter steinull - som brukes som isolasjon mot høy varme, kulde, støy og brann - kunne bli elektrisk.
Regningen på 450 millioner kroner er en kjempeinvestering for danskene. Det er imidlertid ikke sikkert at investeringen hadde kommet til Norge dersom regjeringen gjennom Enova ikke hadde tatt 101,5 millioner av regningen.
Administrerende direktør Andersen er klar på at den nye, grønne virkeligheten har slått inn for fullt i byggebransjen, og Rockwool var smertelig klar over at de ikke kunne konkurrere i fremtidens markeder uten lave utslipp.
– Investeringen vi har gjort er styrt av markedskrav. I dag er det mer fokus på CO2 og utslipp enn noensinne, og da gjelder det å investere i så miljøvennlige produkter som mulig. Hvis vi skal henge med i fremtiden, er dette helt vesentlig. I Norge er markedskravene langt foran resten av Europa, og derfor har konsernet sett at prototypen på disse helelektriske ovnene skal legges til Moss, sier Andersen.
Les også: Tredobler klima-avgift: – Kommer til å bli langt dyrere å forurense
Steinullen fra Rockwool er i dag hundre prosent resirkulerbar, og lages av stein, som det jo må sies at finnes rikelig av i verden. Den nye teknologien i Moss er en viktig del av danskenes mål om å kutte CO2-utslippene sine med 20 prosent sammenliknet med i 2015. Fra januar i år går også to av produksjonslinjene i Danmark over fra fossilt brensel til biogass.
Les mer: Litt realisme i miljødebatten, takk!
Vil ha enda tøffere krav fra politikerne
Investeringen gjør at få andre i verden kan produsere steinull i så stor skala med så lave utslipp som Rockwool. I morgendagens marked i byggebransjen vil aktøren med lavest utslipp alltid ha et stort fortrinn, mener Rockwool Norge-sjef Andersen.
Internasjonalt står bygg for omtrent 40 prosent av alle klimagassutslipp. I Norge utgjør bygninger omtrent en tredjedel av all energibruk. Store utslipp kommer fra maskiner og maskinbruk.
Andersen gir miljøorganisasjonene noe av æren for bevisstgjøringen i byggebransjen. En av miljøorganisasjonene som har lagt press på bransjen, er miljøstiftelsen Zero og fagansvarlig Guro Hauge.
– Rockwools fabrikk i Moss utgjorde et betydelig utslipp som nå blir kuttet med denne teknologien. Det er veldig interessant at et internasjonalt konsern velger en slik satsing i Moss i Norge, sier Hauge.
Hun merker at bygg- og anleggsbransjen i økende grad etterspør produkter med lave klimagassutslipp. Hauge mener Norge kan tiltrekke seg store internasjonale investeringer dersom regjeringen tar grep.
– Hvis vi nå bruker regelverket vårt til å sette nye klimakrav for nybygg og anskaffelser, kan vi utvikle produkter og teknologi i Norge som vi etter hvert kan eksportere og tjene penger på. Utslippskutt er et parameter som det vil bli tøffere og tøffere konkurranse innen, sier Hauge.
Les også: Legger ned Norges eneste kullkraftverk
Les mer: Prissjokk på diesel og bensin