*Nettavisen* Økonomi.

Denne nyheten er 112 år gammel

Også den gangen fikk piratene skylden for at platebransjen ikke fikk solgt musikken sin.

Trodde du problematikken med piratkopiering av musikk var et problem som nærmest ble oppdaget da Napster rundt årtusenskiftet dukket opp? Da kan det være på tide å ta en titt tilbake i historien.

Verken Napster-grunnlegger Shawn Fanning eller The Pirate Bay-gjengen har gjort noe som ikke har foregått i over 100 år.

Les også: Pirate Bay vil ta saken til EU-domstolen

Samme problem, samme argumenter
13. juni 1897 publiserte The New York Times en artikkel om piratkopiering i Canada som var i ferd med å ta knekken på industrien.

«'Kanadiske pirater' er det musikkbransjen kaller publiseringshus over hele landet som, de hevder, fyller markedet i med uekte versjoner av de siste copyrightbeskyttede populære sangene. De bruker post til å nå kundene, og medlemmer av American Music Publishers' Associantion antar at musikksalget gjennom legitime butikker i USA har falt med 50 prosent de siste 12 månedene.»

I artikkelen kommer det også fram skrekktall som viser at 5.000.000 sanger ble piratkopiert og solgt bare i løpet av maimåneden det året.

Ønsket samme reaksjoner
Det interessante i artikkelen, utover at problematikken rundt piratkopiering på ingen måte er noe nytt, er at musikkbransjen for over 100 år siden ønsket å innføre nøyaktig de samme restriksjonene overfor postverket som de i dag ønsker å få nettleverandørene til å gjøre. De åpnet for at posten skulle stoppe denne typen forsendelser.

Les også: Telenor sperrer ikke The Pirate Bay

Forskjellen var at de den gang åpnet for at piratvarene skulle sendes tilbake til avsender - eller destrueres. Nå vil de utestenge piratene fra nettet for all fremtid - eller eventuelt saksøke dem.

Les også: Friheten fjernes fra internett

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.